Τοπικά

«Χρυσό» για τη Μαγνησία στις τιμές των ακινήτων – Στην έκτη θέση πανελλαδικά οι Σποράδες

Πρωταθλήτρια σε πανθεσσαλικό επίπεδο στις τιμές πώλησης ακινήτων αναδεικνύεται η ηπειρωτική Μαγνησία, αφού σύμφωνα με στοιχεία γνωστού ιστότοπου ακινήτων για τους τελευταίους μήνες του 2019 κάποιος θα πρέπει να δώσει 991 ευρώ κατά μέσο όρο το τετραγωνικό, όταν στη Λάρισα θα καταβάλει 889 ευρώ, στα Τρίκαλα 909 ευρώ και στην Καρδίτσα μόλις 523 ευρώ.

Η Μαγνησία βρίσκεται στους 25 ακριβότερους Νομούς της Ελλάδας, ενώ πολύ πιο «αλμυρές» είναι οι τιμές στις Σποράδες, φτάνοντας τα 1.739 ευρώ το τετραγωνικό, σημειώνοντας αύξηση μέσα σε έναν χρόνο της τάξης του 21,70%, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2018 το κόστος έφτανε στα 1.429 ευρώ το τετραγωνικό.
Μάλιστα οι Σποράδες είναι μέσα στις ακριβότερες περιοχές της χώρας, ξεπερνώντας ακόμα και νησιά όπως αυτά του Αργοσαρωνικού με 1.677 ευρώ (Σπέτσες, Ύδρα), αλλά και τα Δωδεκάνησα (Ρόδος). Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019 υπήρξε νέα άνοδος των τιμών της τάξης των 72 ευρώ επιπλέον το τετραγωνικό, φέρνοντας τις Σποράδες στην έκτη θέση της ακρίβειας πανελλαδικά μετά τα Νότια Προάστια της Αττικής, τις Κυκλάδες, τα Βόρεια Προάστια, την Κεφαλλονιά και το Λασίθι…
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το τέταρτο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο στην ηπειρωτική Μαγνησία κατά 14 ευρώ το τετραγωνικό (από 977 στα 991 ευρώ), με τις τιμές στις αρχές του τρέχοντος έτους να μην αλλάζουν παραμένοντας στα ίδια επίπεδα.

«Ζεσταίνεται» η κτηματαγορά
Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα αναφορικά με την κίνηση στην κτηματαγορά από την αρχή του έτους και στα τέλη του προηγούμενου, καθώς παρατηρείται ένα σχετικό ενδιαφέρον για την αγορά κυρίως μεταχειρισμένων, αλλά και καινούργιων ακινήτων μέχρι 60 τετραγωνικά, τη στιγμή που αυτή την περίοδο εκκρεμεί η έγκριση δεκάδων αδειών για την κατασκευή νεόδμητων ακινήτων στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Παράλληλα έχουν αυξηθεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς, και οι ερωτήσεις για το ζήτημα της αντιπαροχής, καθώς όπως φαίνεται με την αναστολή του ΦΠΑ 24% για διάστημα τριών ετών, που αφορά ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και έπειτα, δεν είναι λίγοι αυτοί που απευθύνονται σε κατασκευαστές και διαθέτουν οικόπεδα, αφού με την εφαρμογή του μέτρου οι οικοπεδούχοι θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ με μια απλή αίτηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κατασκευαστών κ. Τριαντάφυλλο Παπαγεωργίου, τα μηνύματα που έρχονται είναι θετικά από την αρχή της χρονιάς, τη στιγμή που σε Βόλο και Νέα Ιωνία υπάρχουν λιγότερα από 100 νεόδμητα απούλητα ακίνητα, εκ των οποίων το 60% έχει να κάνει με μεγάλα διαμερίσματα άνω των 100 τετραγωνικών.
Ελάχιστα από την άλλη πλευρά είναι τα δυάρια και οι γκαρσονιέρες για πώληση με τις τιμές να ξεκινούν από 1.200 ευρώ το τετραγωνικό και να αγγίζουν ακόμα και τα 1.800 ευρώ, με την οικονομική επιβάρυνση να οφείλεται στην ισχύ των νέων προδιαγραφών για την ενεργειακή κλάση των ακινήτων που επιβάρυνε το κοστολόγιο περίπου 150 ευρώ το τετραγωνικό.
Η εικόνα στις τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων που δεν είναι πολύ παλιά και βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δείχνει μια σταθερότητα και κυμαίνεται από 800 μέχρι και 1.000 το τετραγωνικό.
Εξηγώντας για ποιο λόγο η ηπειρωτική Μαγνησία είναι ακριβότερη από τη Λάρισα στις τιμές πώλησης ακινήτων, ο κ. Παπαγεωργίου υποστηρίζει πως όταν αγοράσει κάποιος στον Βόλο ακίνητο για παράδειγμα 80 τετραγωνικών θα είναι πράγματι τόσα, ενώ στη γειτονική πόλη τα 80 τ.μ. θα είναι ονομαστικά και όχι πραγματικά. «Στη Λάρισα συμπεριλαμβάνουν και τα μπαλκόνια, αλλά και άλλους χώρους, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να είναι μικρότερο το ακίνητο που αγοράζει κάποιος» σημείωσε.
Επιπλέον αυτή την περίοδο εκκρεμεί η έκδοση περισσότερων από 25 νέων οικοδομικών αδειών σε Βόλο και Νέα Ιωνία, με τη «μηχανή» να δείχνει πως ξεκίνησε και πάλι να δουλεύει μετά από μια μακρά περίοδο που βρισκόταν «παγωμένη» λόγω της κρίσης.

Στα ύψη τα ενοίκια
Αύξηση σε ποσοστό που ξεπέρασε το 20% σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες στις τιμές των ενοικίων σε Βόλο και Νέα Ιωνία σε διαμερίσματα μέχρι 60 τετραγωνικά μέτρα, ενώ αντίθετα στα μεγάλα δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή, γεγονός που οφείλεται, όπως αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου, στις βραχύβιες μισθώσεις.

Δεν ανέβηκαν οι τιμές
Θετικά χαρακτηρίζει τα πρώτα μηνύματα του 2020 η Κατερίνα Μπαρμπουδάκη από το μεσιτικό γραφείο Magnis Land, η οποία εκφράζει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάκαμψη της κτηματαγοράς το επόμενο διάστημα. Υπογραμμίζει πως οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν αυξηθεί, παρά μόνο των ενοικίων, και διαμορφώνονται ανάλογα με κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες. Αυτοί είναι η τοποθεσία του ακινήτου, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, η θέρμανση (ατομικό λεβητάκι φυσικού αερίου π.χ.), αν είναι ανακαινισμένο και η θέα που έχει. «Για παράδειγμα ένα σπίτι σε καλή κατάσταση, όχι νεόδμητο, 90 τετραγωνικών στη Χιλιαδού, κοστίζει περίπου 75.000 ευρώ, αλλά το ίδιο ακίνητο στην παραλία του Βόλου θα είναι ακριβότερο λόγω τοποθεσίας» σημειώνει και προσθέτει πως το επόμενο διάστημα πιθανότατα να μειωθούν οι τιμές, λόγω έναρξης της διαδικασίας των πλειστηριασμών.
Η κ. Μπαρμπουδάκη υποστηρίζει πως η ηπειρωτική Μαγνησία έχει τις ακριβότερες τιμές πώλησης κατά μέσο όρο ανά τετραγωνικό απ’ όλη τη Θεσσαλία, λόγω τοποθεσίας, καθώς υπάρχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, στο βουνό, ενώ διαθέτει και χιλιάδες φοιτητές.

«Αχτίδα φωτός»
Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η κτηματαγορά ήδη από το τέλος του 2019 και τις αρχές του νέου έτους εκτιμά ο κ. Διονύσης Ξένος από το μεσιτικό γραφείο Euroktima συμβουλεύοντας τους ενδιαφερόμενους άμα σκοπεύουν να επενδύσουν σε ακίνητο, να προτιμήσουν την αγορά οικοπέδου, θεωρώντας ότι οι τιμές μέχρι το τέλος του έτους θα αυξηθούν. «Η αναστολή του ΦΠΑ κινητοποιεί την αγορά και προσφέρει μια αχτίδα φωτός στην κατάσταση των προηγούμενων ετών. Οι τιμές αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ρεαλιστικά επίπεδα, ενώ παρατηρείται έλλειψη ακινήτων για ενοικίαση, με αποτέλεσμα να νοικιάζονται ακόμα και ημιυπόγεια».

Ψάχνουν οικόπεδα
Αύξηση άνω του 45% αυτών που αναζητούν κάποιο οικόπεδο στον αστικό ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος, καταγράφει η υπεύθυνη του μεσιτικού γραφείου New Age κ. Ρία Σκούρτη το τελευταίο διάστημα, ενώ πρωτύτερα η ζήτηση ήταν σχεδόν μηδενική. Σκοπός τους να χτίσουν στο οικόπεδο ένα μικρό σπίτι ή ακόμα και τρεις ορόφους με δυάρια και γκαρσονιέρες για εκμετάλλευση.
Ενδιαφέρον υποστηρίζει ότι υπάρχει και από Ευρωπαίους (Γερμανούς, Γάλλους, Σουηδούς, Άγγλους) και Ισραηλινούς για αγορά εξοχικών κατοικιών στο Πήλιο, το οποίο έχει γίνει εντονότερο στις αρχές του 2020, ενώ εμφανίζονται και υποψήφιοι Ισραηλινοί πελάτες που επιθυμούν να αγοράσουν δυάρια και γκαρσονιέρες στον Βόλο, με την αύξηση σε σχέση με το παρελθόν να φτάνει στο 40%.
Επίσης δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις αυτών με βαριά πορτοφόλια που επιθυμούν να αγοράσουν ξενοδοχεία στη Σκιάθο κυρίως και δευτερευόντως στη Σκόπελο, αλλά τελικά δεν τα βρίσκουν με τους ιδιοκτήτες στο ποσό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το