Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Ευθεία αμφισβήτηση της εισαγγελέως από την πρόεδρο του δικαστηρίου για το «αναστολή σε όλους»

Υπό το βάρος της χθεσινής ευθείας αμφισβήτησης της εισαγγελέως της έδρας Αδ. Οικονόμου από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μ.Λεπενιώτη, συνεχίζεται στις 11 το πρωί η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η πρωτοφανής τροπή για τα δικαστικά χρονικά, πρόεδρος δικαστηρίου να εγκαλεί σε δημόσια συνεδρίαση εισαγγελέα για παραλείψεις και ανακριβή στοιχεία στο ζήτημα της αναστολής των ποινών, δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια και σήμερα, καθώς αναμένονται οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για το ίδιο θέμα.

Η χθεσινή συνεδρίαση είχε διάρκεια μόλις είκοσι λεπτά και διεκόπη για να ανευρεθεί από την Εισαγγελία και να παραδοθεί στο δικαστήριο βούλευμα του 2015 με το οποίο ο Γ. Λαγός είχε επιστρέψει στη φυλακή, επειδή τότε είχε συλληφθεί να παραβιάζει περιοριστικούς όρους.

Η πλήρης διάσταση απόψεων της εισαγγελέως και των δικαστών στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχε αρχίσει να διαφαίνεται με την απόφαση επί της ενοχής.
Η κα Οικονόμου είχε προτείνει να αθωωθούν άπαντες από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και οι αιματηρές επιθέσεις των χρυσαυγιτών να θεωρηθούν «μεμονωμένα περιστατικά». Ομως το δικαστήριο ομόφωνα έκρινε πως η Χρυσή Αυγή λειτούργησε ως εγκληματική οργάνωση με «διευθυντήριο» που ωθούσε σε βίαιες ενέργειες τα τάγματα εφόδου.

Παρόμοια αντίθεση υπήρξε και στο ζήτημα των ελαφρυντικών. Η εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστεί μια ελαφρυντική περίσταση του παλιού ποινικού κώδικα που θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής σε πολλούς κατηγορούμενους, το δικαστήριο κινήθηκε σε άλλη νομική οδό και αναγνώρισε διαφορετικά ελαφρυντικά.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι διάλογοι Λεπενιώτη με εισαγγελέα και δικηγόρο Λαγού
Ομως εκείνο που προκάλεσε τη ρήξη ήταν η τοποθέτηση της εισαγγελέως για το ζήτημα της αναστολής στην έκτιση της ποινής. Πρότεινε να μην οδηγηθεί κανείς στη φυλακή πλην του Ρουπακιά λέγοντας ότι όλοι οι καταδικασθέντες έχουν λευκό ποινικό μητρώο, εκτός από τον Ν.Μιχαλολιάκο και ακόμα 4 πρώην βουλευτές για ήσσονος σημασίας πράξεις. Η κα Λεπενιώτη εντόπισε παραλείψεις και ανακρίβειες, ότι η κα Οικονόμου δεν αναφέρθηκε σε ακόμα 11 κατηγορουμένους που έχουν και άλλες δικαστικές εμπλοκές και την εγκάλεσε από έδρας, ζητώντας να συμπληρώσει την πρότασή της.

-Πρόεδρος: Η κα εισαγγελέας παρέλειψε να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης, όπως για παράδειγμα για ανθρωποκτονία (Σ. Λουκμάν) για απόπειρα ανθρωποκτονίας κ.λπ. Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση.

-Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

-Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

-Εισαγγελέας: Ολοι πληρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Να ανασταλεί και για αυτούς.

-Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

-Εισαγγελέας: Μάλιστα.

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο η πρόεδρος άφησε σαφείς αιχμές ότι η εισαγγελέας δεν θέτει στη κρίση του δικαστηρίου όλα τα στοιχεία που αφορούν τους καταδικασθέντες ήταν το επίμαχο βούλευμα του 2015 για τον Γιάννη Λαγό.

-Πρόεδρος: Η κα εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα, όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

-Πρόεδρος: Αρα, πρέπει να αναζητηθεί επιμελεία της Εισαγγελίας, αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

-Δικηγόρος Ι. Λαγού: Να βοηθήσω, κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που ορίζει πως δεν υπήρξε παραβίαση.

-Πρόεδρος: Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελίας να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Ι. Λαγού.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολοκληρώνονται σήμερα οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης
Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των πρώην βουλευτών επί του αιτήματος να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, ώστε να μην οδηγηθούν στη φυλακή. Εφόσον η διαδικασία κυλήσει χωρίς να ανακύψουν νέα ζητήματα, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να αποφασίσει εάν και σε ποιους θα δώσει αναστολή.
Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το