Τοπικά

Με το χρονόμετρο η επίσκεψη στον γιατρό – Σε εφαρμογή από σήμερα οι αλλαγές για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Δευτέρα 1η Οκτωβρίου ο νέος κανονισμός επισκέψεων στους ιδιώτες γιατρούς που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με αλλαγές στα αριθμητικά όρια των ραντεβού, αλλά και στη διάρκειά τους, όπως αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού.
Οι γιατροί όμως αντιδρούν στις αλλαγές και επισημαίνουν τον κίνδυνο ταλαιπωρίας των ασθενών.

Συγκεκριμένα καθιερώνεται πλαφόν δωρεάν επισκέψεων σε 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, με μέσο όρο δωρεάν επισκέψεων 20 ατόμων την ημέρα, προκαθορισμένο δηλωθέν ωράριο λειτουργίας των ιατρείων ΕΟΠΥΥ και ελάχιστο χρόνο επίσκεψης 15 λεπτά για κάθε ασθενή.

Πρόκειται για αλλαγές που αποφάσισε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες στους ελεγκτικούς μηχανικούς του Οργανισμού αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη, σχετικά με γιατρούς οι οποίοι δηλώνουν από τις πρώτες ημέρες του μήνα ότι έχουν εξαντλήσει τις δωρεάν 200 επισκέψεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και έτσι υποχρεώνουν τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης επισήμανε πως το νέο σύστημα επισκέψεων που συνίσταται στην εφαρμογή ενός πλαφόν που θα είναι 20 επισκέψεις ανά ημέρα, αναμένεται να δημιουργήσει δύο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι κάποιοι ασθενείς που βρίσκονται στους τελευταίους αριθμούς επισκέψεων, δηλαδή πάνω από τις 150, και χρειαστούν συνταγογράφηση για φάρμακα, ίσως να μην μπορέσουν να βρουν τα φάρμακά τους, αν περάσει το πρώτο δεκαήμερο ή και δεκαπενθήμερο του μήνα. Αντιθέτως με το ισχύον σύστημα μπορούσαν μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες να ολοκληρωθούν και οι 200 επισκέψεις, καθώς οι περισσότερες αφορούν στη συνταγογράφηση, και οι ασθενείς να εξυπηρετηθούν άμεσα από τα φαρμακεία.

Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τον χρόνο της επίσκεψης. Λέει δηλαδή η απόφαση ότι ο ελάχιστος χρόνος μιας επίσκεψης θα πρέπει να είναι 15 λεπτά και αυτό θα ελέγχεται από το χρονόμετρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αλλά, επειδή οι περισσότερες επισκέψεις είναι για συνταγογράφηση, εννοείται πως μια επίσκεψη μπορεί να ολοκληρωθεί και μέσα σε πέντε λεπτά. Γιατί λοιπόν να χρειάζονται τα δεκαπέντε λεπτά και να ταλαιπωρείται ο ασθενής; Παράλληλα και ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να αφιερώνει για τις 20 επισκέψεις κάθε μέρα πέντε ώρες. Πώς μπορεί το Κράτος να επιβάλλει στον ιατρό πόση ώρα θα βλέπει τον ασθενή του;

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το