Τοπικά

Χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών στους πλημμυροπαθείς ζήτησε ο Βασ. Μεταξάς

Καμία επί της ουσίας απάντηση σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα για τις αυτοψίες, για την καταβολή της πρώτης αρωγής, για τη στεγαστική συνδρομή αλλά και για να μην αποκλείονται οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από τα στοιχειώδη μέτρα της κυβέρνησης, που ζήτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση και η οποία συζητήθηκε στη Βουλή, δεν έδωσε η κυβέρνηση, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος, στην απάντησή του, εξήρε την ταχύτητα των αυτοψιών, των κλιμακίων που τους διενεργούν αλλά και των εκατομμυρίων που έχει δώσει η κυβέρνηση στους πλημμυροπαθείς, ακολουθώντας «ευέλικτες και δυναμικές προθεσμίες για τις αιτήσεις» για την πρώτη αρωγή, σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όπως είπε.
«Χρονοδιάγραμμα γιατί δεν δίνετε; Πώς είναι δυνατόν να δίνετε χρονοδιάγραμμα σε μεγάλες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας για το πότε θα επιδιορθωθούν οι ζημιές, αλλά για τις λαϊκές οικογένειες τίποτα;», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, προσθέτοντας πως είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης «και εδώ να ρίξετε το ζήτημα και την ευθύνη ατομικά στον κάθε κάτοικο, στη γνωστή λογική της “ατομικής ευθύνης”».
Σημείωσε πως οι κάτοικοι επιδιορθώνουν τις κατεστραμμένες κατοικίες μόνοι τους – όσοι μπορούν – και κατήγγειλε το τραγελαφικό της κατάστασης που επικρατεί καθώς υπάρχουν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) που λένε «βγάλτε φωτογραφίες πριν το επιδιορθώσετε και μετά θα σας αποζημιώσουμε» και ταυτόχρονα επίσημα η ίδια υπηρεσία ανακοινώνει πως αν γίνει επιδιόρθωση χωρίς αυτοψία, χάνεται η αποζημίωση.
Ανέφερε δε ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα της ταλαιπωρίας που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς. Πιο συγκεκριμένα όσοι είχαν ενιαία κατοικία, με ισόγειο και 1ο όροφο έμειναν εκτός αποζημιώσεων γιατί σύμφωνα με τη ΔΑΕΦΚ είχαν δηλώσει λανθασμένα την οικία τους στο Ε9. Για το θέμα αυτό, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «έκανα Ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών και μου ήρθαν δύο έγγραφα, με την ίδια ημερομηνία από δύο διαφορετικές Υπηρεσίες. Από το Τμήμα Α’ της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου και από το Τμήμα Β’. Το Α’ λέει πως στο Ε9 πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός 2 για τέτοιες κατοικίες και το Τμήμα Β’ λέει πως ο σωστός αριθμός είναι το 1!». (επισυνάπτονται τα δύο έγγραφα)
«Έχουν οι άνθρωποι τον πόνο τους, έχουν και την εμμονή σας να μην αποζημιώνονται στο 100%, έχουν και αυτά τα τραγελαφικά στο επιτελικά ανίκανο κράτος σας. Όμως αυτά είναι αλληλένδετα… Οι οικογένειες αυτές είναι αντιμέτωπες με το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν μία καταστροφή που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν δεν αντιμετωπιζόταν η ανθρώπινη ζωή ως κόστος. Έτσι αντιμετωπίζετε και τις αποκαταστάσεις και τις αποζημιώσεις. Καβούρια στις τσέπες για τον λαό, γαλαντόμοι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους φορτώνετε και με γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν δίνετε και καθόλου χρονοδιάγραμμα» επισήμανε.
Καταλήγοντας ανέφερε πως γι’ αυτό είναι στον δρόμο οι κάτοικοι και κατέβηκαν στις μεγάλες απεργίες, «γιατί σας έχουν απέναντι. Εμείς είμαστε εδώ να μεταφέρουμε τη φωνή τους και να απαιτήσουμε από εσάς να τρέξετε τις διαδικασίες, να δώσετε τα χρονοδιαγράμματα, να δώσετε τουλάχιστον μία ελπίδα σε κάποιους ανθρώπους, προφανώς με τη δική τους διεκδίκηση».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κόντρες στην Αθηνών – Σουνίου: Δικογραφία για έναν 62χρονο κι έναν 29χρονο που έπιασαν τα 292 χλμ.

Δικογραφία σε βάρος δύο οδηγών, ηλικίας 62 και 29 ετών, για επικίνδυνη οδήγηση σχηματίστηκε από…

1 Μαρτίου 2024

Διαγράφεται από τους «Ενωμένους Θεσσαλούς» ο Γιώργος Γαϊτανίδης

Όπως ανακοινώθηκε από την επικεφαλής της παράταξης  «Ενωμένοι Θεσσαλοί», Ελευθερία Τζανακούλη, διαγράφεται ο Γεώργιος Γαϊτανίδης.…

1 Μαρτίου 2024

Γαλλία: Κινητοποίηση αγροτών με τρακτέρ και σανό στην Αψίδα του Θριάμβου

Εξήντα έξι άτομα συνελήφθησαν σήμερα (1/3) το πρωί στο Παρίσι μετά τον αιφνίδιο αποκλεισμό από…

1 Μαρτίου 2024

«Σκοτώνουν τον μπαμπά» – Μπροστά στο εγγόνι του έγινε η δολοφονία

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος στη Νίκαια, όπου ένας 64χρονος σκότωσε τον γαμπρό του…

1 Μαρτίου 2024

Προς ολοκλήρωση η κατασκευή πεζοδρόμου στο Δημοτικό Σχολείο Λαύκου

Προς ολοκλήρωση βαίνουν οι εργασίες του έργου: «Κατασκευή πεζοδρόμου για την πρόσβαση στο Δημοτικό Σχολείο…

1 Μαρτίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Με Γεροβασίλη το Εκτελεστικό Γραφείο, «έφαγε» τον Πολάκη από συντονιστή ο Κασσελάκης

Τις αλλαγές σε επίπεδο κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γνωστοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των όσων…

1 Μαρτίου 2024