Τοπικά

Χρόνης Χλίτσιος: Βουτιές από την «Αργώ» με σκανταλόπετρα

Η σκανταλόπετρα, το κομμάτι πέτρας που χρησιμοποιούσαν οι Δωδεκανήσιοι σφουγγαράδες για τις καταδύσεις τους, τα προηγούμενα χρόνια εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής για τον Χρόνη Χλίτσιο. Ο Βολιώτης δύτης, ο οποίος πέρυσι ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ που κρατά ο σπουδαίος Αυστριακός Χέρμπερτ Νιτς από το 2007 στη Λίνδο, εξακολουθεί να εμπνέεται από το συναρπαστικό άθλημα της άπνοιας.

Στον Βόλο θεωρείται ο άνθρωπος που έφερε τη σκανταλόπετρα στο προσκήνιο. Μάλιστα το προσεχές Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, με αφορμή την προβολή στην πόλη μας του ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου με τίτλο «Dolphin man» που ξετυλίγει τη ζωή του Ζακ Μαγιόλ, ο Χρόνης Χλίτσιος θα μιλήσει για τον θρυλικό δύτη. Άλλωστε, ο Μαγιόλ ήταν εκείνος που ενέπνευσε τον Λυκ Μπεσόν πριν από 30ετία να γυρίσει το φιλμ «Απέραντο Γαλάζιο», με τον 47χρονο Χλίτσιο να λέει: «Όταν κάποτε έβλεπα την ταινία, ούτε καν περνούσε από το μυαλό μου ότι θα μιλούσα κάποια στιγμή δημοσίως γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Ο χρόνος είναι απρόβλεπτος πραγματικά. Ο Μαγιόλ ήταν εκείνος που έκανε γνωστά στον κόσμο την άπνοια και την ελεύθερη κατάδυση, πετυχαίνοντας πράγματα που οι επιστήμονες θεωρούσαν αδύνατα. Όπως το 1976 που ξεπέρασε με μια ανάσα το βάθος των 100 μέτρων».

Ο Βολιώτης δύτης πριν από μία διετία έμελλε να γνωρίσει έναν άνθρωπο που έζησε πολλά με τον Μαγιόλ. Ο λόγος για τον Καλύμνιο καθηγητή υπερβαρικής ιατρικής, Νικόλαο Τροκοίλη, για τον οποίον ο Χρόνης Χλίτσιος σημείωσε: «Ο Τροκοίλης παρακολουθούσε τον Μαγιόλ από το 1979 έως το 1984. Μου έκανε τρομερή εντύπωση που γνώρισα τον Τροκοίλη, ο οποίος βρέθηκε πολύ κοντά στον Μαγιόλ. Μάλιστα είχε πάει και στην κηδεία του. Σχεδιάζαμε πράγματα μαζί. Τον πρόλαβε, όμως, ο θάνατος, αφού ο γιατρός πέθανε τον Νοέμβριο του 2016 σε ηλικία μόλις 64 ετών».
Πολλές δεκαετίες πριν ο Ζακ Μαγιόλ αφέθηκε στη μαγεία της σκανταλόπετρας. Ο Χρόνης Χλίτσιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δοκίμασε τη σκανταλόπετρα, όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα και γνώρισε τον γιο του Συμιακού δύτη, Στάθη Χατζή. Ήταν ένας σφουγγαράς, ο οποίος το 1913 βούτηξε στην Κάρπαθο για να βοηθήσει το ιταλικό θωρηκτό «Ρεγγίνα Μαργκαρίτα» που είχε χάσει την άγκυρά του και με μία αναπνοή καταδύθηκε στα 88 μέτρα».

Η ισοφάριση του παγκόσμιου ρεκόρ κατάδυσης με σκανταλόπετρα που ανήκει στον Χέρμπερτ Νιτς, έγραψε τον επίλογο της ενασχόλησης του Χρόνη Χλίτσιου με τη σκανταλόπετρα, τουλάχιστον από την πλευρά του αθλητή: «Πλέον δεν θα ξαναβουτήξω με σκανταλόπετρα. Κάποια στιγμή όλοι αποσύρονται και το ό,τι άγγιξα την επίδοση του Αυστριακού ήταν μεγάλη τιμή. Τώρα συστήσαμε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Skandalopetra Diving», ώστε το αγώνισμα της σκανταλόπετρας να αποκτήσει έναν επίσημο φορέα και να κάνουμε περισσότερα πράγματα στο μέλλον. Όπως για παράδειγμα το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στον Βόλο και τη Γατζέα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ οι βουτιές θα γίνονται από την «Αργώ». Ακόμη και το συνδρομητικό κανάλι «Cosmote History» ζήτησε συνεργασία, για να γυρίσει ντοκιμαντέρ γι’ αυτόν τον αρχαίο τρόπο κατάδυσης. Παράλληλα μέσα σ’ ένα ενυδρείο θα προσπαθήσω να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ στατικής άπνοιας των 24 λεπτών που κρατάει ο Γκόραν Κόρακ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το