Πολιτισμός

Χρόνης Αηδονίδης:«H παραδοσιακή μουσική δεν πρόκειται να χαθεί»

Μάγεψε το κοινό χθες το βράδυ ο μεγάλος ερμηνευτής των θρακιώτικων τραγουδιών κ. Χρόνης Αηδονίδης στο αφιέρωμα που διοργάνωσαν το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και το Μουσικό Σχολείο Βόλου στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας. Ο κ. Χρόνης Αηδονίδης υπηρετεί εδώ και εξήντα πέντε χρόνια με σεμνότητα και αφοσίωση τη μουσική παράδοση της πατρίδας του της Θράκης και γενικότερα την καταγραφή, τη διάδοση και την προβολή της ελληνικής μουσικής, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική παραδοσιακή μουσική δεν πρόκειται να χαθεί».

 

Οι δυο φορείς συναντήθηκαν καλλιτεχνικά χθες το βράδυ παρουσία του κ. Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο της παραδοσιακής μουσικής.
Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της χθεσινοβραδινής συναυλίας ο μεγάλος ερμηνευτής θρακιώτικων τραγουδιών τόνισε ότι «η ελληνική παραδοσιακή μουσική δεν πρόκειται να χαθεί».
«Πολλοί φοβούνται» επισήμανε ο κ. Χρόνης Αηδονίδης «ότι θα χαθεί η ελληνική παραδοσιακή μουσική. Δεν πρόκειται να χαθεί ποτέ η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, τα κοινωνικά, θρησκευτικά, ιστορικά και τα τραγούδια της αγάπης. Τα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια συνοδεύουν την ιστορία του τόπου μας και δεν θα χαθούν ποτέ. Η θρησκεία και η ιστορία μας δεν χάνονται και έτσι δεν πρόκειται να χαθούν ποτέ και τα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ποικίλλει από τόπο σε τόπο και δίνει τον δικό της τόνο από την Κρήτη μέχρι και την Ορεστιάδα. Η ελληνική παραδοσιακή μουσική αποτελεί την ταυτότητά μας» υπογράμμισε ο κ. Χρόνης Αηδονίδης.

thumbnail_s17-f2
Στο μεταξύ, η παράσταση αποτέλεσε μια περιπλάνηση με χορούς, τραγούδια και σκοπούς σε τρεις περιοχές της Θράκης, δυτική, βόρεια και ανατολική, στις οποίες χωρίστηκε στις αρχές του αιώνα ο ενιαίος θρακικός χώρος.
Ακούστηκαν τραγούδια που αποδεικνύουν με τα περίτεχνα ακούσματά τους την άμεση σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην εκκλησιαστική έντεχνη μουσική και στη λαϊκή μουσική παράδοση.
Επίσης το πρόγραμμα περιελάμβανε χορούς και γνωστά τραγούδια της Μικράς Ασίας και της Μακεδονίας που ερμήνευσε ο κ. Χρόνης Αηδονίδης και αποτελούν σημαντικό μέρος του έργου του.
Ένα «εγκώμιο» σε όλες εκείνες τις ιστορικές θεματικές ενότητες, που ο κ. Χρόνης Αηδονίδης αγάπησε και υπηρέτησε και ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να διαφυλάξει ως έναν από τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς.
Στην παράσταση σημαντικότατο ρόλο είχε και η παραδοσιακή ορχήστρα και χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Βασ. Αγροκώστα. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μυούνται στην τέχνη της παραδοσιακής μουσικής και οδηγούνται στους δρόμους της παράδοσης μέσα από τους ήχους παραδοσιακών οργάνων.
Νέα παιδιά, έφηβοι μαθαίνουν να αγαπούν την ιστορία της μουσικής, την ιστορία του λαού μας, γνωρίζουν και μαθαίνουν να σέβονται προσωπικότητες όπως του κ. Χρόνη Αηδονίδη και πλάθονται έτσι με τα νάματα της παράδοσης, της τέχνης, των αξιών σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Οι συντελεστές της εκδήλωσης, εκτός από τους πολυάριθμους χορωδούς του Μουσικού Σχολείου και τους χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, ήταν οι μουσικοί Κοσμίδης Νεκτάριος βιολί, Ελληνίδης Παναγιώτης κλαρίνο, Κωνσταντινίδης Τριαντάφυλλος καβάλι, γκάιντα, Κοσμίδου Τασούλα κρουστά, Κόκορης Αργύρης λαούτο και ούτι, Μούτσελος Νίκος γκάιντα και Αλταντσίδης Δημήτρης ακορντεόν.
Τραγούδησαν οι κ.κ. Βασ. Αγροκώστας και Αργ. Κόκκορης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το