Πολιτισμός

Χριστουγεννιάτικη παραμυθο-συνάντηση των παιδιών από το ΚΔΑΠ Βασδέκειο, το 4ο και το 12ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 65 παιδιά από το ΚΔΑΠ Βασδέκειο, δομή της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, το 4ο και το 12ο Δημοτικά Βόλου συναντήθηκαν μουσικο-κινητικά στη σκηνή του θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας και ζωντάνεψαν με μοναδικό τρόπο τρία αγαπημένα κλασικά παραμύθια, δίνοντάς τους μια νέα διάσταση. Η γενναιόδωρη παπλωματού κι ο καλόκαρδος τσαγκάρης που προσφέρουν με την καρδιά τους ό,τι μπορούν, συναντούν μια παγωμένη παραμονή Χριστουγέννων ολομόναχο το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Άραγε τότε τι μπορεί να συμβεί;
Έναν νέο παραμύθι δημιουργήθηκε από τα ίδια τα παιδιά, που θέλησαν να δώσουν ένα αισιόδοξο τέλος στο μελαγχολικό παραμύθι του Άντερσεν. Ξεκινώντας από ένα μάθημα λογοτεχνίας, ομάδες παιδιών από τα δυο σχολεία και από τη δομή του ΚΔΑΠ Βασδέκειο, με συντονιστές τους μια ομάδα εκπαιδευτικών, επεξεργάστηκαν πολυτροπικά τα παραμύθια, εμπνεύστηκαν την πλοκή τους, τους έδωσαν υπόσταση με την τεχνική της παντομίμας, τα ονειρεύτηκαν μέσα από μουσικές μαγευτικές και τα χόρεψαν στον ρυθμό τους. Αναμετρήθηκαν με συναισθήματα και χαρακτήρες ανθρώπων και συνειδητοποίησαν πως «να μοιράζεσαι είναι σωστό» κι «η προσφορά δίνει χαρά», μηνύματα βαθιά ανθρωπιστικά που κάνουν την κάθε μέρα μας δοτική και ουσιαστική, σύμφωνη με το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων.

Τα παιδιά συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν, συν-δημιούργησαν και απόλαυσαν όλα τα στάδια της προετοιμασίας και φυσικά το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους σε δύο αληθινά παραμυθένιες παραστάσεις, που σίγουρα θα θυμούνται για πολύ καιρό. Τα σχολεία που συμμετείχαν καθώς και το ΚΔΑΠ Βασδέκειο πιστεύουν σταθερά πως η εξωστρέφεια και η συνεργασία είναι σημαντικά ζητούμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανοίγει δρόμους δημιουργίας που διαμορφώνουν πολύπλευρα την προσωπικότητα των παιδιών, ειδικά στα μαθητικά τους χρόνια του δημοτικού σχολείου.
Τη διασκευή και την έμμετρη απόδοση των παραμυθιών έκανε η εκπαιδευτικός Ελένη Κυριέρη, ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια η θεατρολόγος Χρυσάνθη Κατσιμπέρη. Τη μουσική επιμέλεια και σύνθεση των τραγουδιών είχε ο Νικόλας Παπαθανασίου, ενώ τις χορογραφίες ετοίμασαν η δασκάλα χορού Εύα Βούλγαρη και η γυμνάστρια Εριφύλη Κατσιμέρη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το