Τοπικά

Χριστούγεννα από το Μεξικό στον Βόλο… Η Adelina Jimenez κρατά ζωντανά τα έθιμα της πατρίδας της 

Η Adelina Jimenez, η οποία ζει στον Βόλο από το 1987, βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Μεξικό, αλλά με κάθε ευκαιρία κρατά «ζωντανά» τα έθιμα της πατρίδας της. Όπως για παράδειγμα, με την posada που διοργάνωσε χθες στο «Transistor cafe bar» μαζί με την ομάδα «Hablando español», αναβιώνοντας έτσι τη γιορτή που οι Μεξικανοί υποδέχονται τα Χριστούγεννα.

Η Μεξικάνα καθηγήτρια ισπανικών, με την ευκαιρία της χθεσινής γιορτής, που πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, μίλησε για το τελετουργικό που ακολουθείται στο Μεξικό κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης γιορτής του χριστιανισμού. Οι παραδοσιακές posadas (ποσάδας), ξεκινούν κάθε χρόνο στις 16 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων.

«Τα Χριστούγεννα και η Ημέρα των Νεκρών, είναι οι σημαντικότερες γιορτές στο μεξικάνικο ημερολόγιο. Οι posadas είναι ένα έθιμο χριστουγεννιάτικο, με αρκετή μουσική, γλέντι και φαγητό. Διαρκούν εννέα ημέρες. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει τους εννέα μήνες, που η Παναγία κυοφορούσε τον Χριστό. Τα ποτά που σερβίρονται, είναι tequila και mezcal, τα οποία αμφότερα παρασκευάζονται από ποικιλίες αγαύης, ενός φυτού που ευδοκιμεί στις ερήμους του Μεξικού. Από την άλλη, στα παιδιά δεν προσφέρεται αλκοόλ, αλλά ponche. Πρόκειται για ένα ζεστό ρόφημα με φρούτα και ξηρούς καρπούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σπάσιμο των piñatas κατέχει περίοπτη θέση στον εορτασμό των posadas, ιδίως για τα παιδιά. Πρόκειται για χάρτινες χειροτεχνίες, οι οποίες κρέμονται με σκοινί. Περιέχουν γλυκίσματα, καραμέλες ή φρούτα και κάποιος προσπαθεί να τις σπάσει, έχοντας δεμένα τα μάτια του: «Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι, που έχει καθιερωθεί σε κάθε posada. Όποιος συμμετέχει, προσπαθεί να τη σπάσει με ένα ραβδί και μόλις συμβεί αυτό, μαζεύουν το περιεχόμενο της piñata και απολαμβάνουν τις λιχουδιές που κρύβει. Σπάζοντας την piñata, «σπας» το κακό. Γι’ αυτό και η κατασκευή της αριθμεί επτά κορυφές, όσα και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία. Τα γλυκά ή τα φρούτα που βάζουμε σε μία piñata, συμβολίζουν τα αγαθά που μας προσφέρει ο Θεός, όταν διώχνουμε το κακό. Έτσι δικαιολογείται και το κλείσιμο των ματιών, γιατί όταν αμαρτάνεις, υποτίθεται πως πορεύεσαι στα τυφλά», εξήγησε στη συνέχεια η Μεξικάνα καθηγήτρια, η οποία φέτος συμπληρώνει 32 χρόνια στην Ελλάδα.

Η προέλευση των posadas ανάγεται στα χρόνια των Αζτέκων, οι οποίοι το ίδιο χρονικό διάστημα τιμούσαν τους δικούς τους θεούς. Ωστόσο, η εμφάνιση των Ισπανών κονκισταδόρων στο Μεξικό, συνδυάστηκε με την έλευση καθολικών ιεραπόστολων, οι οποίοι προσάρμοσαν τα έθιμα των ιθαγενών στη χριστιανική πίστη. «Γιόρταζαν τη γέννηση του θεού του πολέμου και μάλιστα στο τέλος της 9ης ημέρας θυσίαζαν έναν σκλάβο. Οι ιεραπόστολοι έθεσαν στο περιθώριο τις ανθρωποθυσίες και υιοθέτησαν τις posadas, για να προσελκύσουν τους ντόπιους πληθυσμούς στον χριστιανισμό», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το