Τοπικά

Χριστουγεννιάτικη παράσταση Καραγκιόζη από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

καλικάντζαροι
Μια σπαρταριστή παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο «Ο Καραγκιόζης μυλωνάς και οι καλικάντζαροι» θα δοθεί την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015, στις 6 το απόγευμα μ.μ., στο μουσειακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79) με τον γνωστό δάσκαλο καραγκιοζοπαίκτη και πρωταγωνιστή του Θεσσαλικού Θεάτρου Σκιών Π. Φιλιππίδη.
Η παράσταση εντάσσεται στο εργαστήριο καραγκιόζη που λειτουργεί κάθε Σάββατο το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος» και περιλαμβάνει τμήματα θεάτρου σκιών και κατασκευών φιγούρας. Το εργαστήριο αυτό, που λειτουργεί για δεύτερη φορά φέτος, προσφέρει στα παιδιά μία ευκαιρία για δημιουργία, ψυχαγωγία και έκφραση και φέρνοντάς τα πιο κοντά στην προφορική λαϊκή μας παράδοση. Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τη μορφή αυτή του λαϊκού μας θεάτρου, αποκτώντας γνώσεις για το θέατρο σκιών, την ιστορία και την τεχνική του. Στο εργαστήρι κατασκευών φιγούρας Καραγκιόζη κατασκευάζονται από τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, φιγούρες με διαφορετικές τεχνικές. Οι πολλές και διαφορετικές ενότητες που περιλαμβάνει το θέατρο σκιών, όπως ζωγραφική, χαρακτική, υποκριτική, μιμητική, κ.ά., το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το θέατρο σκιών προσφέρει διασκέδαση, αφού γίνεται ευχάριστο παιχνίδι, αλλά αφήνει και τη φαντασία των παιδιών να μεγαλουργήσει στο φως της σκιάς. Γαλουχεί παράλληλα τις νέες γενιές με υψηλές αξίες και στόχους ζωής, μεταφέροντας με ζωντανό και διασκεδαστικό τρόπο σοφία αιώνων και αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όσον αφορά στη διαπαιδαγώγηση που προσφέρει, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος στο πρόσφατο σχετικά βιβλίο του με τίτλο «Το Θέατρο Σκιών και οι δημιουργοί του στην περιοχή της Καρδίτσας» για τον Καραγκιόζη «ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο ‘ζωής’ στον χώρο της εκπαίδευσης. Το σχολείο τον αποδέχτηκε όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας αλλά και ως καλλιτεχνική δραστηριότητα. Και το γεγονός αυτό είναι ευοίωνο για την τύχη του θεάτρου σκιών σε μια εποχή όπου πλεονάζει η τηλεοπτική εικόνα και τα τόσα ‘δαιμονικά’ της τεχνολογίας. Και ο Καραγκιόζης υπήρχε και υπάρχει μέσα στους αιώνες, στην καθημερινή μας ζωή, γύρω και μέσα μας».

Kαραγκιόζης

To Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών
Το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών ιδρύθηκε στο Βόλο από τον Παναγιώτη Φιλιππίδη το 1986. Ήταν η κατάληξη ενός παιχνιδιού, μιας «λόξας» και μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια τουλάχιστον. Από το «κουτσό» τραπέζι, το φθαρμένο σεντόνι, το λιωμένο κερί, τις χαρτονένιες φιγούρες, τη διασκέδαση της γειτονιάς, τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού, το happening στα εφηβικά πάρτι και τις εκδρομές. Ο καραγκιοζοπαίχτης Παναγιώτης Φιλιππίδης είναι εγγόνι καλλιτέχνη της Μικράς Ασίας, του Φίλιππα από τη Νικομήδεια. Είχε την τύχη να παρακολουθήσει αρκετούς από τους μεγάλους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίχτες του ˋ50, αλλά να μην μαθητεύσει σε κανέναν από αυτούς. Έτσι, ο Καραγκιόζης που παίζει δεν ανήκει σε συγκεκριμένη «σχολή», αλλά διακρίνεται αμέσως από το δικό του ύφος και ήθος. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα έργα που παίζει ο Παναγιώτης Φιλιππίδης, που τις περισσότερες φορές είναι έργα γραμμένα από τον ίδιο. Έργα που συνδέουν τις κλασικές φόρμες με σύγχρονους τύπους και θέματα, γνώριμα και προσιτά στο παιδί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το