Τοπικά

Χριστουγεννιάτικη μεξικάνικη γιορτή την Κυριακή στο Βόλο “Θ”

mexikaniki giorti

La posada σημαίνει χριστουγεννιάτικη μεξικάνικη γιορτή με παραδοσιακές γεύσεις και το περίφημο έθιμο του «σπασίματος» της Ρινάτα που αναβιώνει στο Βόλο. Η Adelina Jimenez και η ομάδα HABLANDO ESPAΝOL μας περιμένουν μεθαύριο Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο καφέ «Περισπωμένη» (απέναντι από το ξενοδοχείο «Ξενία», στον Άγιο Κωνσταντίνο) σε μία διαφορετική γιορτή. Τα έθιμα των Χριστουγέννων του Μεξικού «μετακομίζουν» στο Βόλο.
Η γιορτή γίνεται για μία ακόμη χρονιά στο Βόλο από την Αδελίνα και την ομάδα της και στοχεύει στο να μάθουν όλο και περισσότεροι ντόπιοι ένα από τα πλέον γνωστά μεξικάνικα χριστουγεννιάτικα έθιμα.
Η Adelina Jimenez εξηγεί πως οι Posadas (Ποσάδας) είναι δημοφιλείς γιορτές που γίνονται στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ξεκινούν στις 16 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων.
Αυτές οι γιορτές, όπως αναφέρει, αναπαριστούν το προσκυνηματικό ταξίδι της Παρθένου Μαρίας και του Ιωσήφ, από τη Ναζαρέτ ώς τη Βηθλεέμ. Σ’ αυτό το εννεαήμερο προσευχών, έχουν προστεθεί μια σειρά παραδόσεων και εορτασμών μη θρησκευτικών.
Οι Posadas δημιουργήθηκαν από τους ιεραπόστολους που έφτασαν μαζί με τους Ισπανούς κατακτητές στο Μεξικό. Ο μοναχός Ντιέγκο Σορία (Diego Soria) ζήτησε την έγκριση του Πάπα Σίξτου του 5ου, το 1533, για να τελέσει λειτουργίες κατά τη διάρκεια του εννιαήμερου πριν τα Χριστούγεννα και να γιορταστεί έτσι η Γέννηση του Χριστού ως αληθινού ήλιου και φωτός του κόσμου.
Η έκκληση αυτή έγινε επειδή οι ιθαγενείς Μεξικάνοι (οι Αζτέκας) γιόρταζαν, στις ίδιες ημερομηνίες, μια σημαντική γιορτή, προς τιμήν της γέννησης του θεού του πολέμου Huitzilopochtli. Στη γιορτή αυτή, εκτός από διάφορες τελετές, οι ιθαγενείς αγόραζαν ένα σκλάβο και στο τέλος της ένατης ημέρας τον θυσίαζαν προς τιμήν της σελήνης. Εκείνο το βράδυ, στους ναούς λάβαινε χώρα τελετή αναπαράστασης του ερχομού του τιμώμενου θεού Quetzalcoatl.
Οι ιεραπόστολοι, διαφωνώντας με τις τελετουργίες των Αζτέκας, προώθησαν την αντικατάσταση και τελικά την εξαφάνιση των προϊσπανικών θεοτήτων. Διατήρησαν, ωστόσο, το εννεαήμερο εορτασμού των Αζτέκων και του έδωσαν χριστιανικά χαρακτηριστικά. Αυτή η καινούρια παράδοση, χρησίμευε για να προετοιμαστούν συναισθηματικά οι ιθαγενείς για τη γέννηση του Χριστού την ημέρα των Χριστουγέννων, προωθώντας έτσι τη μετάβαση στο χριστιανισμό.
Οι ιεραπόστολοι, για να διευκολύνουν τη διάδοση της χριστιανικής θρησκείας στους ιθαγενείς, έκαναν αναπαράσταση του προσκυνηματικού ταξιδιού της Παρθένου Μαρίας και του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ και, εν συνεχεία, της γέννησης του Χριστού. Αυτές οι αναπαραστάσεις, αποτελούνται από εννιά Posadas που ξεκινάνε στις 16 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 24 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την αναπαράσταση της διαμονής της Μαρίας και του Ιωσήφ και, κυρίως, των δυσκολιών που συνάντησαν μέχρι να βρουν καταφύγιο (Posada) σ’ ένα στάβλο της Βηθλεέμ, τη νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου, παραμονής της γέννησης του Ιησού.
Όπως αναφέρει, ένα από τα έθιμα της Posada είναι το σπάσιμο της pinata (πινιάτα). Η pinata χρησιμοποιείται στις Posadas, αλλά και σε άλλες γιορτές και είναι ένα χειροτέχνημα φτιαγμένο από πηλό και χαρτί που γεμίζεται με γλυκά, φρούτα κ.ά.
Η χριστουγεννιάτικη pinata έχει σχήμα αστεριού με εφτά κορυφές, που αντιπροσωπεύουν τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα. Οι συμμετέχοντες πρέπει να τη σπάσουν μ’ ένα ξύλο, το οποίο αντιπροσωπεύει τη δύναμη του θεού. Όταν σπάσει, πέφτουν τα γλυκά και τα φρούτα, με τα οποία είχε γεμιστεί, ως ανταμοιβή των συμμετεχόντων για τη νίκη τους επί του «κακού».
Οι Βολιώτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες γιορτές σε αναπαράσταση και να ζήσουν κάτι άγνωστο, εκτός και αν κάποιοι έχουν ταξιδέψει σε περίοδο Χριστουγέννων σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το