Πολιτισμός

Χριστουγεννιάτικη έκθεση με καλαίσθητες δημιουργίες “δια χειρός” του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στο πλαίσιο της λειτουργίας των παραδοσιακών εργαστηρίων χειροτεχνίας του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου οργανώνεται εορταστική έκθεση (παζαράκι) με μικρές δημιουργίες των εκπαιδευομένων, των υπευθύνων εκπαιδευτριών αλλά και μελών της Εφορείας Υφαντικής, προσφέροντας προτάσεις για όμορφα, ευφάνταστα, χρηστικά και οικονομικά δωράκια.

Στο παζαράκι με γεύση Χριστουγέννων, αγάπης και προσφοράς, οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να βρουν όμορφες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες και όχι μόνο. Έργα των εργαστηρίων υφαντικής, κεντήματος, πλεκτικής και ραπτικής με παραδοσιακές τεχνικές, ετερόκλητα υλικά, κλασικά παραδοσιακά μοτίβα και νέες φόρμες συνδυασμένα σε μια ποικιλία αντικειμένων. Πρωτότυπα υφαντά, μικρά κεντήματα και μικροκαλλιτεχνήματα με χρηστικές εφαρμογές. Επίσης, προσωπικά χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, χειροποίητα κοσμήματα, σελιδοδείκτες, ευφάνταστα ημερολόγια, χειροποίητα είδη δώρα πλεκτικής, είδη για το σπίτι (μπάλες χιονάνθρωποι, διακοσμητικά μαξιλάρια, θήκες με διάφορα θέματα), πολλές άλλες χειροποίητες κατασκευές, αξεσουάρ και πολλά άλλα, που αποτυπώνουν την καλαισθησία, την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές τέχνες στο Λύκειο και συνιστούν ιδιαίτερες προτάσεις επιλογής δώρων.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με συνέπεια στις αξίες της διατήρησης του νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς συνεχίζει την παράδοση της τέχνης του αργαλειού, με το εργαστήριο υφαντικής που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια, μαζί και του εργαστηρίου κεντήματος αλλά και της κοπτικής-ραπτικής και πλεκτικής δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έμφαση, όχι μόνο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και στις διαχρονικές παραδοσιακές τέχνες, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Με τις δράσεις αυτές το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου δίνει απάντηση στην κρίση με δημιουργίες φτιαγμένες με τα χέρια και το μυαλό, που έχουν χρηστική και αισθητική αξία και παράλληλα διασκεδάζουν.

Έτσι ξαναζωντανεύουμε παραδοσιακές ενασχολήσεις που βοηθούν τη γυναίκα να κάνει όχι μόνο οικονομία αλλά και… αντι-στρες διεξόδους, σημαντικό σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή. Ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου, στην απραγία της ανεργίας ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και τα μέγιστα στην οικιακή οικονομία.

Η έναρξη λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αυτής έκθεσης θα γίνει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Μαρία Γκέκου» των εργαστηρίων μας (Δον Δαλεζίου-Ρ.Φεραίου).

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά τα πρωινά 11-13.30 και το απόγευμα 5-8.30 μ.μ. Διάρκεια λειτουργίας έως την Πέμπτη 22.12.2016.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το