Τοπικά

Χρίστος Ξενάκης: Δεκάδες μαθητές θα διδαχθούν τα μυστικά του σύμπαντος

 

Επιστροφή μεθαύριο στη διά ζώσης διδασκαλία για τη Σχολή Αστρονομίας, που θα διοργανώσει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Την εποπτεία των μαθημάτων θα έχει ο καθηγητής Φυσικής, κ. Χρίστος Ξενάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μια σχολή που θα… ξεκλειδώσει τα μυστικά του ουρανού εφαρμόζοντας καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και εξέχον μέλος της Εταιρείας, μίλησε για τη μεθαυριανή «πρώτη» της Σχολής Αστρονομίας, η οποία θα είναι χωρισμένη σε τρεις τάξεις, ενώ θα έχει τρίμηνη διάρκεια. Τα μαθήματα, αρχής γενομένης από τις 14 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο (17.00-19.00) στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτήριο Ματσάγγου.
Τη διδασκαλία φέτος θα αναλάβουν συνολικά δεκατέσσερις καθηγητές (άπαντες αφιλοκερδώς) με πλούσια εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, ενώ τα θεωρητικά μαθήματα θα πλαισιώνονται με εργαστήρια, πειράματα, αστρονομικές παρατηρήσεις, κατασκευές, προβολές βίντεο και άλλες δράσεις, που θα κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την όλη διαδικασία, παράλληλα με τη συνέχιση των online κύκλων σπουδών. Σύμφωνα δε, με το πρόγραμμα της σχολής, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, στην Α’ τάξη διδάσκεται το ηλιακό σύστημα, στη δεύτερη οι αστέρες, οι γαλαξίες, το σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια, ενώ τα μαθήματα στη Γ’ τάξη περιλαμβάνουν τη διαστημική και τις νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.
Ο συναρπαστικός κόσμος της αστρονομίας περιμένει δεκάδες μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και των πρώτων τάξεων του Λυκείου, αλλά και όσους ενήλικες επιθυμούν να παρακολουθήσουν ως ακροατές. Ο διευθυντής της σχολής δεν έκρυψε την αισιοδοξία για την επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, έπειτα από δύο χρόνια διαδικτυακών μαθημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον επανήλθαμε στα διά ζώσης μαθήματα, που είχαν διακοπεί εξαιτίας του Covid-19. Άλλωστε, μιλάμε για την παλαιότερη Σχολή Αστρονομίας στην Ελλάδα. Ήμασταν οι πρώτοι που ξεκινήσαμε κάτι τέτοιο το 2011», σημείωσε ο κ. Ξενάκης και πρόσθεσε: «Ανανεώσαμε αρκετά πράγματα στο κομμάτι της διδασκαλίας. Τόσο ως προς το περιεχόμενο των μαθημάτων, όσο και τον τρόπο που παρουσιάζονται, ενώ θα έχουμε επίσης πολλά νέα πρόσωπα που θα διδάξουν και στις τρεις τάξεις. Πλέον δεν θα λειτουργούμε «μετωπικά» με τους μαθητές, αλλά επιδιώκουμε την ενεργή συμμετοχή των τελευταίων στη διαδικασία απόκτησης της γνώσης. Θέλουμε και οι ίδιοι να παίρνουν πρωτοβουλίες μέσα στην αίθουσα, καθιερώνοντας μια φιλικότερη προσέγγιση. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται άνετα στη σχολή και να ευχαριστιούνται πραγματικά αυτό που κάνουν. Παράλληλα συνεχίζονται τα μαθήματα εξ αποστάσεως, τα οποία μπορεί να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε επιθυμεί από κάθε γωνιά της χώρας. Δίνουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα και στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, αφού όσοι παρακολουθήσουν επιτυχώς μία από τις δύο πρώτες τάξεις, επιλέγοντας τα online μαθήματα, έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν πιο γρήγορα τη σχολή και να μην περιμένουν για να πάρουν την επάρκεια μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή, που θα επαναληφθούν τα μαθήματα εκ του σύνεγγυς».
Κλείνοντας, ο υπεύθυνος της Σχολής Αστρονομίας αναφέρθηκε στην επικείμενη διεξαγωγή της β’ φάσης του πανελλήνιου διαγωνισμού Αστρονομίας και Αστροφυσικής για μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή όσων προκρίθηκαν στα διαδικτυακά τεστ που έγιναν τον Νοέμβριο του 2022.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το