Τοπικά

Χρήστος Βενέτης: «Θα βάλουμε κόκκινες γραμμές σε ωράριο και αμοιβές γιατρών»

 

«Προτεραιότητά μας είναι ο γιατρός να αισθανθεί τον Ιατρικό Σύλλογο δεύτερο σπίτι του» τονίζει ο επικεφαλής της νικήτριας παράταξης «Ιατρική Αναγέννηση» στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και ουσιαστικά νέος πρόεδρος κ. Χρήστος Βενέτης με συνέντευξή του στη «Θ». Ο ίδιος τονίζει για τους στόχους του Ιατρικού Συλλόγου πως «θα βάλουμε κόκκινες γραμμές στο ωράριο, στις αμοιβές, στον ελάχιστο χρόνο εξέτασης του ασθενούς», ενώ αποκαλύπτει ότι «θα εγκαταστήσουμε σταθμό μέτρησης στον Ιατρικό Σύλλογο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και θα μετρήσουμε όλο το φάσμα της ρύπανσης και όχι μόνο pm 2,5, αλλά και τα πτητικά παράγωγα του άνθρακα που είναι ακόμη πιο βλαβερά».

Γιατί επικράτησε ο συνδυασμός σας στις εκλογές; Τι μέτρησε περισσότερο στην εκλογική νίκη;
Εισπράττω μια μεγάλη χαρά από τη βολιώτικη κοινωνία για την επικράτηση του ψηφοδελτίου μας στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου. Πιστεύω ότι όχι μόνο οι γιατροί ήθελαν την αλλαγή, γιατί έτσι υπάρχουν ανανέωση, καινούργιες ιδέες και πρόοδος. Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές ήταν μεγαλύτερη και αυτό λειτούργησε υπέρ μας. Έχουμε όραμα και όρεξη να κάνουμε τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας πρωτοπόρο στις εξελίξεις και αυτό έγινε κατανοητό από τα μέλη.

Τι περιμένουν οι γιατροί από εσάς;
Οι γιατροί περιμένουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα συσσωρευμένα προβλήματά τους. Θα βάλουμε κόκκινες γραμμές στο ωράριο, στις αμοιβές, στον ελάχιστο χρόνο εξέτασης του ασθενούς. Θα επιδιώξουμε διευκόλυνση στις μετεκπαιδεύσεις, εύκολη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, ώστε οι γιατροί του Συλλόγου, αλλά και όλης της χώρας να είναι μπροστά στις ταχύτατες εξελίξεις της επιστήμης μας. Θα στρέψουμε την προσοχή μας στους νέους συναδέλφους, ώστε να έχουν επαρκή και σύγχρονη εκπαίδευση και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν. Επίσης έχουμε υποσχεθεί την ηλεκτρονική αναβάθμιση του Συλλόγου με εκλογές από το κινητό τηλέφωνο, διαδικτυακές συνελεύσεις με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή και την άμεση δημοκρατία.

Η φετινή εκλογική αναμέτρηση είχε και ένταση. Την αναμένατε;
Δεν περίμενα εντάσεις και πόλωση, γιατί δεν αρμόζουν στο λειτούργημα που υπηρετούμε και στην κοινωνική μας θέση. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και είναι ώρα όχι της ανάλυσης, αλλά της σύνθεσης απόψεων και διαφορών. Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες ως πρόεδρος;
Προτεραιότητά μας είναι ο γιατρός να αισθανθεί τον Ιατρικό Σύλλογο δεύτερο σπίτι του και συμπαραστάτη του σε κάθε πρόβλημά του, αλλά και σε κάθε προσπάθεια εξέλιξης και βελτίωσής του. Στόχος μας είναι και οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις μας και οι πρωτοβουλίες σε θέματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος όπως π.χ. η αέρια ρύπανση.

Ποια είναι τα σημαντικότερα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί;
Οι γιατροί του δημοσίου τομέα δεν αμείβονται με βάση τα χρόνια των σπουδών, ειδίκευσης και εξειδίκευσης (που ξεπερνούν τα 12 έτη), ούτε με βάση την ευθύνη, τη δυσκολία και τους κινδύνους του λειτουργήματος της εξάσκησης της Ιατρικής. Επίσης το καθεστώς των εφημεριών είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τηρείται από μια ηλικία και μετά ιδιαίτερα στις ειδικότητες πρώτης γραμμής. Ο συνάδελφος κ. Γιάννης Κωστής, καταξιωμένος χειρουργός της πόλης μας, στο βιβλίο του «Φίρδην Μίγδην» στη σελίδα 137 γράφει: «Γιατί έναν γιατρό 60 χρονών δεν πρέπει να τον υποχρεώνεις να δουλεύει εξασκώντας ιατρική σαν να είναι 30 και 40 ετών. Είναι σίγουρο ότι δεν θα αποδώσει, γιατί δεν αντέχει. Και αν βρεθούν και κάποιοι που θα αποδίδουν, θα πάθουν από υπερκόπωση ή έμφραγμα».
Στον ιδιωτικό τομέα το clow back που υφίστανται οι εργαστηριακοί συνάδελφοι, είναι ληστεία από το κράτος. Εκτελούν, δηλαδή τις εξετάσεις που ζητούν οι ασφαλισμένοι με τιμές καθηλωμένες από το 1991 και στο τέλος τούς περικόπτονται και άλλο οι αμοιβές τους, διότι συνολικά οι δαπάνες που προέβλεπε για εξετάσεις το Κράτος υπερέβησαν το όριο που προβλεπόταν.
Δεν πρέπει επίσης να υπάρχουν γιατροί διαφόρων ταχυτήτων και προνομίων. Δηλαδή να ισχύει η άδεια είτε είναι από δημόσιο νοσοκομείο είτε από ιδιώτη, να μπορείς να συνταγογραφείς και να γράφεις εξετάσεις είτε είσαι συμβεβλημένος είτε όχι.

Πώς μπορεί ένας Ιατρικός Σύλλογος να προωθήσει την επίλυση ενός προβλήματος. Ακούγεται η «φωνή» του στα αρμόδια υπουργεία;
Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια του Ιατρικού Συλλόγου. Θα είναι ανοικτός προς την κοινωνία, από την οποία αντλούμε τη δύναμή μας. Είναι σαφές ότι δεν έχουμε ούτε εκτελεστική εξουσία ούτε νομοθετική για να επιβάλλουμε τις απόψεις μας. Εμείς θα κάνουμε κρυστάλλινες τις θέσεις μας που θα είναι αυταπόδεικτα δίκαιες και αποδεκτές (π.χ. 8ωρο εργασίας μάξιμουμ και 40 ώρες την εβδομάδα μάξιμουμ) και τα αρμόδια υπουργεία θα αναγκαστούν να μας ακούσουν.

Παρά τα προβλήματα των ιδιωτών γιατρών, ωστόσο παραμένει ένα από τα ελάχιστα επαγγέλματα που κάποιος θα έχει καλή οικονομική πορεία. Έχει αλλάξει κάτι σε αυτή τη διαπίστωση των πολλών;
Η καλή οικονομική πορεία ενός γιατρού στο 2022 είναι πλέον δύσκολη και εξαρτάται κύρια από την επάρκειά του, τις μετεκπαιδεύσεις του, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, τον χαρακτήρα του, την κοινωνικότητα, ίσως και την προβολή του από τα ΜΜΕ. Από πολλούς παράγοντες δηλαδή. Παλαιότερα και μόνο με το πτυχίο της Ιατρικής άλλαζες οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Θα λέγατε σε έναν τελειόφοιτο να σπουδάσει και να εργαστεί ως γιατρός;
Η Ιατρική είναι ιδιαίτερη επιστήμη και απαιτεί συνδυασμό προσόντων. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «ιατρός πολλών ανδρών άξιος»! Αν ο τελειόφοιτος του Λυκείου την αγαπά, είναι παθιασμένος μαζί της και είναι διατεθειμένος για θυσίες τότε ναι, θα τον προέτρεπα να γίνει γιατρός και πιθανότατα θα πετύχαινε. Αν το έβλεπε βιοποριστικά και μόνο, τότε θα τον κατηύθυνα αλλού.

Θα πετύχει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού;
Θα πετύχει μόνο, αν προβλέπει εξέταση του ασθενούς μίνιμουμ 15 λεπτά, πεντάωρο μάξιμουμ απασχόλησης του γιατρού και αμοιβές μίνιμουμ 50 ευρώ ανά ώρα ή 20 ευρώ ανά περιστατικό! Στόχος κάθε υπουργού πρέπει να είναι η ποιοτική παροχή υπηρεσίας, με οργάνωση, έλεγχο και όχι προχειρότητες που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Γιατί τα νοσοκομεία έχουν μονίμως πρόβλημα υποστελέχωσης σε γιατρούς;
Τα νοσοκομεία είναι δείγμα του πολιτισμού μιας χώρας. Παράγουν γνώση, εκπαιδεύουν γιατρούς και πρέπει να ελέγχουν την ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής πράξης. Δυστυχώς είναι υποστελεχωμένα! Πρέπει να δοθούν σοβαρά κίνητρα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και ο οργανισμός λειτουργίας τους να επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ποια είναι η θέση σας για τη ρύπανση στην πόλη; Τι θα καταθέσετε ως πρόταση;
Δυστυχώς στο θέμα της αέριας ρύπανσης είμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν. Αυτή ουσιαστικά δεν έχει αποδειχτεί ακόμη! Εννοώ ότι, αν παρακολουθήσει κανείς τις μετρήσεις της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου δεν προκύπτει ρύπανση. Εμείς θα εγκαταστήσουμε σταθμό μέτρησης στον Ιατρικό Σύλλογο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και θα μετρήσουμε όλο το φάσμα της ρύπανσης και όχι μόνο pm 2,5, αλλά και τα πτητικά παράγωγα του άνθρακα που είναι ακόμη πιο βλαβερά.

Ποια θα είναι η συνεργασία σας με άλλους τοπικούς φορείς για φλέγοντα ζητήματα της πόλης;
Είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουμε συνεργασίες με όλους τους επιστημονικούς φορείς της πόλης για το κοινό καλό. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει στην ομαδική δουλειά και τον κοινό αγώνα.

Το δημογραφικό, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη απογραφή, αποτελεί εθνικό πρόβλημα πλέον. Εσείς από την εμπειρία σας ως μαιευτήρας, γιατί πιστεύετε ότι οι γυναίκες αποφασίζουν όλο και αργότερα να τεκνοποιήσουν;
Το δημογραφικό είναι εθνικό θέμα, καθώς ελαττωνόμαστε! Για να διατηρήσει μια χώρα τον πληθυσμό της ο δείκτης γεννητικότητας (δηλαδή παιδιά ανά ζευγάρι) θα έπρεπε να είναι 2,1. Είμαστε στο 1,4, στα χαμηλότερα της Ευρώπης! Οι προτεραιότητες της γυναίκας σήμερα είναι οι σπουδές, η επαγγελματική αποκατάσταση και η καριέρα. Η μητρότητα δεν είναι πρωτεύων στόχος της. Η ηλικία πρώτου τοκετού στην Ελλάδα είναι στα 32 έτη σχεδόν. Ένα μέτρο που θα πρότεινα, είναι να επιδοτούνται γενναία οι τοκετοί πριν την ηλικία των 26, ώστε να υπάρχει χρόνος και για δεύτερο ή και τρίτο παιδί.

Share
Ετικέτες: Χρήστος Βενέτης

Πρόσφατα άρθρα

Μεγάλη αναστάτωση στο αεροδρόμιο Gatwick – Επιβάτες εγκλωβίστηκαν στα αεροπλάνα

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στο αεροδρόμιο Gatwick στη Βρετανία όπου πάνω από 20 πτήσεις ακυρώθηκαν και…

28 Ιουνίου 2024

Στη Βόρεια Κορέα εκτέλεσαν 22χρονο επειδή άκουγε νοτιοκορεάτικη μουσική!

Ένας 22χρονος Βορειοκορεάτης εκτελέστηκε δημοσίως επειδή παρακολουθούσε και μοιραζόταν ταινίες και μουσική της Νότιας Κορέας,…

28 Ιουνίου 2024

«Με χαστούκισε, με έσπρωξε»: Συγκλονίζει η 30χρονη που κατήγγειλε δημοσιογράφο για ενδοοικογενειακή βία

Αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα περιέγραψε ενώπιον του Μονομελούς Αυτοφώρου, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων,…

28 Ιουνίου 2024

Μπροστά στη μητέρα της χτύπησε ο κεραυνός τη 13χρονη – Πώς έγινε η τραγωδία, οι δραματικές στιγμές

Τραγική κατάληξη είχε ένα οικογενειακό μπάνιο στη Χαλκιδική, καθώς κεραυνός χτύπησε και σκότωσε 13χρονη. Όλα…

28 Ιουνίου 2024

Πέθανε η τραγουδίστρια Γεωργία Λόγγου

Έφυγε από τη ζωή η Γεωργία Λόγγου, μια τραγουδίστρια με σπουδαία φωνή και ευρύ ρεπερτόριο,…

28 Ιουνίου 2024

Πέθανε ο σπουδαίος Κύπριος ιατρός και ζωγράφος Κύριλλος Σαρρής

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών άφησε ο Κύπριος ιατρός και ζωγράφος Κύριλλος…

28 Ιουνίου 2024