Πολιτισμός

Χρήστος Τσουκάλης: Συγγραφικό ντεμπούτο στα 77 χρόνια του

Ο Χρήστος Τσουκάλης γεννήθηκε το 1944 στο Σέσκλο, έναν χρόνο μετά από τη Σφαγή της Δράκειας, που έλαβε χώρα μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 1943 και κόστισε τη δολοφονία 115 αμάχων ανδρών από Γερμανούς στρατιώτες. Στα 77 χρόνια του, ο θαλερός Βολιώτης καταπιάστηκε με την ανείπωτη τραγωδία που στιγμάτισε για πάντα το χωριό του Πηλίου στο νέο διήγημά του με τίτλο «Ο μοναδικός επιζών». Είναι το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο που εξέδωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα, τολμώντας το λογοτεχνικό του ντεμπούτο, ενώ διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του.

Ο κατάλογος των ναζιστικών θηριωδιών στη Μαγνησία κατά τη διάρκεια της Κατοχής, δυστυχώς, είναι μεγάλος. Οι μαζικές εκτελέσεις στη Δράκεια, που συνέβησαν μόλις πέντε ημέρες μετά από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, στάθηκαν αφορμή για τον συνταξιούχο έμπορο να γράψει για το έγκλημα που συντελέστηκε τον Δεκέμβριο του ’43 στη Δράκεια. Μάλιστα, άντλησε την έμπνευσή του από έναν συγχωριανό του από το Σέσκλο, ο οποίος γλίτωσε σαν από θαύμα από τους Γερμανούς και η συγκλονιστική ιστορία του ήταν η «μαγιά» για το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο που φέρει την υπογραφή του, έπειτα από το «Θανάσιμο μυστικό», η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται στα χρόνια του Εμφυλίου.
Βέβαια, πέρα από τη συγγραφική δραστηριότητα που αναπτύσσει, η ιστορία του κ. Χρήστου Τσουκάλη είναι αξιομνημόνευτη και για τον εξής λόγο: Στα 74 χρόνια του πήρε την απόφαση να φοιτήσει στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η δίψα του για μάθηση παρέμενε άσβεστη. Ακολούθησε τα ίδια βήματα με τη σύζυγό του, η οποία υπήρξε από τις πρώτες μαθήτριες του ΣΔΕ και αποφοιτώντας με τη σειρά του, έκανε πράξη ένα όνειρο δεκαετιών. Όταν ήταν παιδί δεν μπόρεσε να εγγραφεί στο Γυμνάσιο και μπήκε από νωρίς στη βιοπάλη, αλλά μέσα του ποτέ δεν είχε πάψει να σκέφτεται πως ήθελε να συμπληρώσει τη μόρφωσή του.
«Ο μοναδικός άνθρωπος που γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών στη Δράκεια ήταν ο Γιώργος Τσουκάλης. Ήταν συγγενής μας, δεύτερος ξάδελφος του πατέρα μου για την ακρίβεια. Τότε ζούσε στο Σέσκλο και μαζί με άλλους χωριανούς του βρέθηκε στη Δράκεια για να δουλέψει στη συγκομιδή φρούτων και ελιών. Όταν ακόμη ζούσε, μου διηγήθηκε το πώς έγιναν τα πράγματα στη Δράκεια και πάνω στις προφορικές του μαρτυρίες στηρίχθηκε «Ο τελευταίος επιζών». Βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος επιβίωσε και από τον στρατιώτη που του έδωσε τη χαριστική βολή και μέχρι που πέθανε, κουβαλούσε στο σώμα του το βλήμα. Και μετά τους Γερμανούς, έπρεπε να γλιτώσει και από τους δοσίλογους», είπε ο κ. Τσουκάλης.
Από τη συζήτηση δεν έλειψε φυσικά και η επιστροφή του στα μαθητικά θρανία. Ενθυμούμενος τη φοίτησή του στο ΣΔΕ, τόνισε: «Πέρασα υπέροχα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Και το σημαντικότερο; Είχα την απόλυτη στήριξη της οικογένειάς μου. Τρία παιδιά έχω, τα δύο μεγαλύτερα έχουν βγάλει πανεπιστήμιο και όλα τους είναι υπέρ της μάθησης. Από εκεί και πέρα, το τμήμα μου ήταν φανταστικό και τότε μου δόθηκε η ευκαιρία να καταλάβω ότι μπορούσα να δοκιμάσω και στη συγγραφή. Έχω στο συρτάρι μου άλλα δύο βιβλία έτοιμα, αλλά και μία συλλογή με σύντομες ιστορίες από το χωριό του Σέσκλου, που πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Γράφω, γιατί μου αρέσει και ελπίζω πως με τα κείμενά μου θα δώσω την ευκαιρία στον αναγνώστη να διαβάσει κάτι διαφορετικό».

* Το βιβλίο «Ο μόνος επιζών» διατίθεται από το κατάστημα Your Shop (Βασσάνη 31, Βόλος). Υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής παραγγελίας (24210- 33296) και παραλαβής στον χώρο του πελάτη δίχως καμιά επιβάρυνση εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το