Πολιτισμός

Χρήστος Τρικαλινός : “Σταγόνες μνήμης” σήμερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

ΤΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΣΑ

Το πρώτο του σε αυτή τη μορφή πεζό συγγραφικό κείμενο με αυτοβιογραφικά στοιχεία, θα παρουσιάσουν σήμερα Πέμπτη στις 20.00, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην αίθουσα «Μανώλης Γλέζος» – παραλιακό συγκρότημα, οι εκδόσεις Άπαρσις και ο συγγραφέας Χρήστος Τρικαλινός.
Για το βιβλίο «Σταγόνες μνήμης» θα μιλήσουν οι: Πολυμέρης Βόγλης / καθηγητής Ιστορίας Π.Θ., Φώτης Λαμπρινίδης / κοινωνιολόγος / καθηγητής Δευτεροβάθμιας, Νικήτας Μυλόπουλος / καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. και ο συγγραφέας. Συντονίζει η κοινωνιολόγος Σοφία Νικολάου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ποιήτρια Μαρία Αποστόλου.
Όπως ο ίδιος αναφέρει μιλώντας στη «Θ», η ιδέα συγγραφής του βιβλίου, «γεννήθηκε» σε μία δύσκολη στιγμή στην οποία βρέθηκε ο συγγραφέας, ενώ νοσηλεύονταν. «Όταν αιωρείσαι μεταξύ του είναι και του μη είναι, σκέφτεσαι αλλιώς» είπε και συνέχισε «Το βιβλίο αυτό έχει στοιχεία που δεν χαρακτηρίζουν μόνο τη δική του ζωή, αλλά την ιστορία».
Τη ζωή του θα την χαρακτήριζε πολύπλοκη, γιατί έζησε πολλά γεγονότα κι ήταν πλούσια από πολλές πλευρές.
Το βιβλίο το αφιερώνει σε δύο γυναίκες, τις δύο θείες του που τον μεγάλωσαν και στάθηκαν στο πλευρό του και μάνα και πατέρας και μάλιστα η μία εξ αυτών από την Αμερική όπου γεννήθηκε, στα μέσα της δεκαετίας του ‘30 κι ήρθε στον Αλμυρό για να τον μεγαλώσει. «Ήρθε μια γυναίκα μεγαλωμένη στην Αμερική με άλλες συνήθειες και «αέρα». Στον τόπο που γεννήθηκα, αντιμετώπισα τις συνέπειες του μετεμφυλιακού κλίματος. Όταν μας συλλάβανε, θέλανε να με στείλουνε στην Παιδόπολη Αγριάς αλλά οι θείες μου, με πήρανε μαζί τους στις φυλακές στο στρατόπεδο Σαρακηνού και μετά πήγαμε στο Τρίκερι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρικαλινός.
Βέβαια όπως ο ίδιος εξομολογείται, όλα αυτά που βίωσε τον οδήγησαν στο εξωτερικό όπου γνώρισε μια άλλη κουλτούρα και συναναστράφηκε με καθηγητές παγκόσμιας εμβέλειας, αυτό που ήθελε, όμως, πάντα ήταν να επιστρέψει στον τόπο του και να αναδείξει όλα αυτά τα οποία έζησε.
Ο Χρήστος Τρικαλινός υπήρξε φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά διέκοψε τις σπουδές του και αυτοεξορίσθηκε στην ΕΣΣΔ μετά το Απριλιανό πραξικόπημα. Σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, στο οποίο υπερασπίσθηκε και τη διδακτορική του διατριβή στην πυρηνική φυσική. Από το 1981 ήταν διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πέρασε από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, από επιμελητής έως καθηγητής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συμμετείχε σε περισσότερα από 50 επιστημονικά συνέδρια. Έχει γράψει 4 πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο φυσικής και συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων φυσικής για το Λύκειο. Δημοσίευσε πολλά άρθρα γενικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της χώρας. Μετέφρασε 2 λογοτεχνικά βιβλία από τα ρωσικά. Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Α.Ε.Ι. από το 1998 έως το 2004. Υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων και θεματοδότης σε θέματα Φυσικής. Συνταξιοδοτήθηκε το 2013.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το