Τοπικά

Χρήστος Τριαντόπουλος: Να αλλάξουμε τη χώρα μας και τα παιδιά να τη λατρέψουν

Την τελευταία περίοδο ακούγεται ως ένα από τα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία. Πρόκειται για τον οικονομολόγο και διδάκτωρ πολιτικής οικονομίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος, παράλληλα με άλλα, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην περιοχή με τις πρωτοβουλίες της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, της οποίας είναι και πρόεδρος. Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος γεννήθηκε το 1980, μεγάλωσε στον Βόλο και κατάγεται από τη Νέα Αγχίαλο, είναι διδάκτωρ πολιτικής οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας εκπονήσει, με υποτροφία, μέρος της διδακτορικής του διατριβής στο London School of Economics. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής της Γερμανίας και την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, σε Βερολίνο και Αθήνα, για τη διάκρισή του σε διαγωνισμό δοκιμίου για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί ερευνητικά σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Επαγγελματικά έχει δραστηριοποιηθεί ως επιστημονικός συνεργάτης για θέματα οικονομικής πολιτικής στη Βουλή των Ελλήνων, ως σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών, ως σύμβουλος του υπηρεσιακού υπουργού στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και ως μέλος και εμπειρογνώμονας της Επιτροπής για τη λειτουργία του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του ΟΑΕΔ.

Από το 2014 έως και σήμερα είναι ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται η συγγραφή βιβλίων, επιστημονικών άρθρων και εκθέσεων. Από το 2016 διδάσκει οικονομικά, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, ενώ από το 2017 διδάσκει δημοσιονομική πολιτική στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Είναι επικεφαλής της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας, δραστήριο μέλος στις πρωτοβουλίες για την παράδοση των Σαρακατσαναίων και ενεργό μέλος του τομέα οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας από το 2008. Τέλος, αναφορικά με την οικογενειακή του κατάσταση, είναι παντρεμένος με τη Βάλια Χαροντάκη, από τη Νέα Αγχίαλο, και έχουν δύο κόρες, τη Νεφέλη και τη Δανάη.

Έντονη η δράση της Σύνθεσις την τελευταία περίοδο στη Μαγνησία. Πού στοχεύει η πρωτοβουλία σας;
Την τελευταία πενταετία, η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις αποτελεί μια πλατφόρμα δημοσίου διαλόγου πάνω σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα με στόχο τη σύνθεση απόψεων και την κινητοποίηση δημιουργικών πολιτών και φορέων. Η δράση της ξεκίνησε από την Αθήνα, αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στη Μαγνησία, λόγω εντοπιότητάς μου, έχουμε αναπτύξει την τελευταία διετία διάφορες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις. Αναδείξαμε ζητήματα που, μεταξύ άλλων, αφορούν στην αξιοποίηση του πολιτικού αεροδρομίου της περιοχής μας, τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, την προσβασιμότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία, την παραβατικότητα των νέων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μας. Αυτή η προσπάθεια για δημιουργικό διάλογο μέσα στην κοινωνία στηρίζεται, πλέον, από αρκετούς φορείς, αλλά και πολλούς συμπολίτες μας. Πρόκειται για μία μεγάλη ανταπόκριση που συνιστά κίνητρο για να προχωρήσουμε πιο δυναμικά και να συνεχίσουμε το άνοιγμα στην κοινωνία. Έτσι, όσο περισσότερο ανοίγεσαι και δίνεις τον λόγο στην κοινωνία, τόσο πιο πιθανό είναι να κινητοποιηθεί και να ενδιαφερθεί ενεργά για να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.

Όπως προκύπτει και από τις εκδηλώσεις σας, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Μαγνησία σήμερα;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν αποτελεί τοπική ιδιαιτερότητα. Είναι το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας, τόσο των νέων, όσο, όμως, και των μεσηλίκων. Η διατηρήσιμη αντιμετώπισή της είναι το στοίχημα της γενιάς μας, αν θέλουμε αυτή και οι επόμενες γενιές να μείνουν και να μεγαλουργήσουν στον τόπο μας. Είναι ένας στόχος που προϋποθέτει κάθε γωνιά της χώρας μας να αλλάξει το παραγωγικό της υπόδειγμα και να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, όταν ο κόσμος πορεύεται στους ρυθμούς της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Σε μία τέτοια προσπάθεια, η Μαγνησία μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και μπορεί να αποκτήσει αυτό τον ρόλο, διότι διαθέτει μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η διαφοροποίηση της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας, η αυξημένη κεντρικότητα στο εθνικό δίκτυο μεταφορών με διεθνείς προεκτάσεις, η έντονη δραστηριότητα των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, η ποιοτική πρωτογενής παραγωγή, η έντονη και ποιοτική τουριστική και πολιτιστική ποικιλομορφία, η γεωγραφική φυσιογνωμία, το κλίμα και οι υποδομές και η υπάρχουσα μεγάλη παράδοση συμπράξεων και συνεργασίας. Οφείλουμε, συνεπώς, να κινηθούμε όλοι συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ως παρανομαστή κάθε επιλογής τη δημιουργία νέων και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας. Και τότε θα είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος.

Έχοντας περάσει από διάφορες θέσεις και όντας αρκετά κινητικός, ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;
Όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιούμαι, από την πλευρά του τεχνοκράτη, σε δομές και διαδικασίες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την τεκμηρίωση, την υλοποίηση και την αξιολόγηση πολιτικών. Σε αυτή την πλευρά αρκετές φορές δεν βλέπεις τα πράγματα να γίνονται ή να καταλήγουν όπως θα έπρεπε για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικοοικονομικού οφέλους. Είναι εκείνες οι φορές που σου γεννιέται η διάθεση να αλλάξεις κάποια στιγμή πλευρά. Και να μεταβείς στην πλευρά της πολιτικής, ώστε, «κεφαλαιοποιώντας» την εμπειρία που έχεις, να μπορέσεις να προωθήσεις πιο ενεργά αυτονόητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, αλλά και να έχεις την ευχέρεια να παλέψεις για να αλλάξεις όσα δεν μπόρεσες να κάνεις από τη θέση του τεχνοκράτη, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία. Συνεπώς, είναι στις προθέσεις μου να εργαστώ για λογαριασμό και προς το συμφέρον της κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στους συμπολίτες μας που βρίσκονται στη δυσκολότερη κατάσταση, αλλά και σε αυτούς που μπορούν να επαναφέρουν τη δημιουργία στον τόπο μας. Να εργαστώ, δηλαδή, κινητοποιώντας δημιουργικούς πολίτες και εκπροσωπώντας τη γενιά μου, για να αλλάξουμε την κατάσταση και να γίνει η κρίση ιστορία.

Και τι σας ανησυχεί περισσότερο έχοντας στρέψει το βλέμμα σας στην πολιτική;
Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι το αύριο των παιδιών μας. Και για να το βελτιώσουμε πρέπει να κατανοήσουμε την κρισιμότητα του πολυδιάστατου παρόντος. Οφείλουμε, δηλαδή, να κατανοήσουμε ότι σήμερα που προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την κρίση, τα οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα, σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, είναι πολύ διαφορετικά από τα δεδομένα όταν μπήκαμε στην κρίση. Δηλαδή, δεν αρκεί απλώς να καταφέρουμε να βγούμε, αλλά πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις να μην είμαστε πάλι ο αδύναμος κρίκος μιας διεθνούς οικονομικής διαταραχής. Οφείλουμε, ως νεότερες γενιές, να τρέξουμε για να αλλάξουμε το παραγωγικό μας υπόδειγμα και να παλέψουμε για την αποκατάσταση του πολιτικού και θεσμικού γίγνεσθαι στην πατρίδα μας. Οφείλουμε, με άλλα λόγια, να αλλάξουμε τη χώρα μας, ώστε να πετύχουμε και τα παιδιά μας να την λατρέψουν. Και να το κάνουμε όχι μόνο γιατί τους το οφείλουμε, μα και γιατί μπορούμε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το