Θ Plus

Χρήστος Τριαντόπουλος: Η οικονομική κατάσταση καθορίζεται από την πορεία της πανδημίας

Επιμέλεια Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Καλεσμένος ο Χρήστος Τριαντόπουλος

Τιμή μας που είστε σήμερα μαζί μας, κύριε γενικέ. Σας δίνω τον λόγο να μας μιλήσετε για σας. Καταγωγή, παιδικά χρόνια, σπουδές…
Κυρία Γαβαλά, είναι δική μου μεγάλη χαρά και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να απαντήσω στο ερωτηματολόγιό σας. Λοιπόν, καταγωγή. Είμαι Σαρακατσάνος στην καταγωγή, από την πλευρά του πατέρα μου, προερχόμενος από μία παραδοσιακή κτηνοτροφική οικογένεια που πριν από αρκετές δεκαετίες επέλεξε και εγκαταστάθηκε στην προσφυγική Νέα Αγχίαλο. Η καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας μου, είναι από το Κεραμίδι Πηλίου, με τον προπάππο μου να έχει διακριθεί ως β’ οπλαρχηγός του Παύλου Μελά στον Μακεδονικό Αγώνα, με αποτέλεσμα – μετά τον αγώνα – να βρεθεί στον Βόλο. Ο Βόλος είναι στο σημείο που ενώθηκαν αυτές οι δύο γραμμές, όπου και μεγάλωσα, πηγαίνοντας στο 12ο Δημοτικό Σχολείο και έπειτα στο 6ο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια μετακινηθήκαμε στη Νέα Αγχίαλο, όπου και αποφοίτησα από το Λύκειο της περιοχής. Τα παιδικά χρόνια ήταν απλά, λιτά, χωρίς όμως απωθημένα, αλλά με βάσεις. Και σε αυτό πρέπει να ευχαριστήσω τους γονείς μου, ιδιαιτέρως. Ήταν όμορφα παιδικά και εφηβικά χρόνια, για αυτό και τα συντηρώ όπως μπορώ. Ίδιοι φίλοι, ίδια μουσική, ίδια ομάδα, ίδιοι χώροι, ίδιοι αγαπημένοι άνθρωποι. Είναι παραστάσεις και εικόνες που, ακόμα και κατά την περίοδο των σπουδών, με «τραβούσαν» να επισκέπτομαι συνέχεια τον τόπο μου. Οι σπουδές ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου σπούδασα οικονομικά, συνεχίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για μεταπτυχιακές σπουδές σε ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα, και ολοκληρώθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το διδακτορικό μου στην πολιτική οικονομία, εκπονώντας μέρος αυτού – με υποτροφία – στο London School of Economics.

Οικογένεια;
Ναι, οικογένεια. Με τη σύζυγό μου, Βάλια, έχουμε δύο μικρές κυρίες στο σπίτι, τη Νεφέλη – που πάει για τα εννέα – και τη Δανάη – που πάει για τα έξι. Μία οικογένεια με τις μικρές δυσκολίες της καθημερινότητας, όταν εργάζονται και οι δύο γονείς, αλλά τις πάρα πολλές όμορφες στιγμές μιας δεμένης οικογένειας που δεν χάνει την ευκαιρία να ανεβαίνει στη Νέα Αγχίαλο. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι έχω χάσει κάποιες από αυτές τις στιγμές. Υπάρχει, όμως, κατανόηση – με τον μεγαλύτερο εχθρό για τις μικρές κυρίες να είναι το κινητό μου τηλέφωνο. Είμαστε καλά. Και αυτό οφείλεται στη Βάλια, την οποία και ευχαριστώ.

Η ενασχόληση με τα κοινά πώς ξεκίνησε; Βαθμίδες πριν φθάσετε εδώ…
Ξεκίνησε με ένα ερώτημα που είχα θέσει: Γιατί να μην προσπαθήσω κάποια στιγμή να συνεισφέρω κι εγώ για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, αφού έχω άποψη προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάνε λόγω της τεχνοκρατικής δουλειάς και του επιστημονικού μου έργου μέχρι τώρα; Στο ερώτημα αυτό απάντησα, θετικά. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η πρώτη αντίδραση της συζύγου μου, δεν ήταν το ίδιο θετική – αν και το έβλεπε να έρχεται. Βέβαια, αυτή η τεχνοκρατική εμπλοκή μου ήταν για μεγάλη περίοδο κοντά ή δίπλα στην πολιτική. Κατείχα θέσεις, μεταξύ άλλων, επιστημονικού συνεργάτη στη Βουλή των Ελλήνων, επιστημονικού συνεργάτη στον τομέα οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσώπου στην Οικονομική και Κοινωνική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συμβούλου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και συμβούλου του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η στιγμή, φυσικά, που θεώρησα ότι θα μπορούσα να πραγματοποιήσω την απάντηση στο ερώτημα που είχα θέσει, ήταν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της Νέα Δημοκρατίας. Ήταν τότε που συνηγόρησε και η σύζυγος με την επιλογή μου. Και το ταξίδι ξεκίνησε.

Σας παρακολουθώ και σας θαυμάζω. Δεν σας ξεφεύγει τίποτα. Δεν αφήνετε τίποτα να πέσει. Πάθος γι’ αυτό που κάνετε; Ευθύνη μεγάλη ο οικονομικός τομέας στις μέρες που ζούμε;
Όταν η χώρα μας είναι σε δύσκολη θέση, μέσα σε μία παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας, όταν υπάρχουν πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την παρέμβαση της πολιτικής, αλλά και όταν μένουν αρκετές μεταρρυθμίσεις για να προοδεύσει η κοινωνία μας, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ούτε περιθώριο για κόπωση ή εφησυχασμό, όσο είμαστε σε θέση ευθύνης. Αυτή είναι η κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, αυτή είναι και η στάση μου για τα πράγματα. Για αυτό και, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έναντι των συνεπειών της πανδημίας, προωθούμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο αυτή την εβδομάδα έχουμε θέσει σε διαβούλευση δύο νέα νομοσχέδια, ένα για την οικονομική και κοινωνική επιτροπή και ένα για την κρατική αρωγή.

Πώς βλέπετε την κατάσταση, την οικονομική εννοώ, στην πατρίδα μας; Τα επόμενα βήματα;
Η οικονομική κατάσταση καθορίζεται από την πορεία της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού αυτής, τα οποία και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα. Βραχυπρόθεσμα, λοιπόν, τα επόμενα βήματα θα προσδιοριστούν από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, με το υπουργείο Οικονομικών να επεκτείνει, να ενισχύει και να εμπλουτίζει τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, όπως κάνει από την πρώτη στιγμή, για να μετριαστούν οι απώλειες από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα. Μεσοπρόθεσμα, δρομολογείται η εμπροσθοβαρής και άμεση αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, ώστε να «πέσουν» αρκετοί πόροι στην ελληνική οικονομία, οι οποίοι σε συνδυασμό με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα διαμορφώσουν συνθήκες δρομολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ζόρικες πολύ οι συγκυρίες που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης. Καλά τα καταφέρνει, κι εσείς άψογος στις περιοδείες σας, στον τρόπο που χειρίζεστε ανθρώπους και καταστάσεις. Σας συγχαίρω. Και η οικογένεια μέσα στο πρόγραμμα αυτό το τόσο απαιτητικό; Υπάρχει χρόνος γι’ αυτούς;
Είναι οι συγκυρίες και οι στιγμές που αναδεικνύουν τις ηγεσίες σε κάθε χώρα, με την Ελλάδα να πορεύεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι και στη σωστή κατεύθυνση, και με απτά αποτελέσματα. Είναι κάτι που αναγνωρίζεται όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός χώρας. Απτά και θετικά αποτελέσματα για την πατρίδα, για την κοινωνία, για τους πολίτες, αλλά και για τις επόμενες γενιές, καθώς – όπως προανέφερα – η μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν έχει ανακοπεί από την πανδημία. Όλο αυτό προϋποθέτει προσήλωση και δουλειά, καθιστώντας απαιτητικό το πρόγραμμα όλων μας. Υπάρχει κατανόηση από την οικογένεια και, ιδιαίτερα, από τη σύζυγό μου, με την οποία πορευόμαστε μαζί πολλά χρόνια και λειτουργεί υποστηρικτικά σε όλη αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, όμως, επιστρατεύω και την εφευρετικότητά μου, ώστε να δημιουργήσω χρόνο για την οικογένεια και τις κυρίες του σπιτιού. Έχουμε πετύχει, λοιπόν, μία ισορροπία.

Και η πανδημία; Πότε λέτε θα αποφασίσει να μας αφήνει σιγά σιγά; Τι θ’ αφήσει πίσω της;
Με την προώθηση της διαδικασίας εμβολιασμού, το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας γίνεται όλο και πιο φωτεινό, έρχεται όλο και πιο κοντά. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να προχωρήσει η διαδικασία, λαμβάνοντας όλα τα παράλληλα μέτρα περιορισμού και προστασίας, ώστε να αποτραπεί η επέκταση της πανδημίας όσο συνεχίζεται ο εμβολιασμός. Συνεχίζουμε με προσοχή, τηρώντας όλα τα μέτρα και πορευόμαστε προς τη φωτεινή άκρη του τούνελ της πανδημίας.

Σας εύχομαι να είστε καλά. Σας περιμένει πολλή δουλειά.
Σας ευχαριστώ πολύ. Σίγουρα θα τα πούμε ξανά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το