Τοπικά

«Χρήστος Συργκάνης» η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Βόλου

 

Το όνομα του αείμνηστου γιατρού «Χρήστου Συργκάνη» έλαβαν η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και η Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης του Νοσοκομείου Βόλου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Αχιλλοπούλειο».
Παρόντες ήταν γιατροί, νοσηλευτές, νεφροπαθείς και μέλη της οικογένειας του γιατρού.
«Ήταν μια ιστορική μέρα, καθώς τιμήσαμε τη μνήμη του Χρήστου Συργκάνη που ολοκλήρωσε τις μονάδες τεχνητού νεφρού και περιτοναϊκής κάθαρσης, μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Ο Χρήστος Συργκάνης με το έργο του έφτασε σε υψηλά επίπεδα τη μονάδα και άφησε άξιους διαδόχους» ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Ντόκος.
Ο γιος του αείμνηστου γιατρού Δημοσθένης Συργκάνης ανέφερε πως «θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη διοίκηση, το διοικητικό συμβούλιο και τον διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού για την τεράστια τιμή που έκαναν στη μνήμη του έργου του πατέρα μου. Η συγκίνηση για εμάς είναι μεγάλη. Ο Βόλος είναι μια πόλη που μεγαλώσαμε και ο πατέρας μας πρόσφερε όσα μπορούσε. Η τιμή αυτή αναδεικνύει το έργο και την προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών, της διοίκησης και των νεφροπαθών για να δημιουργηθεί μια επιστημονικά και λειτουργικά άρτια μονάδα τεχνητού νεφρού και περιτοναϊκής κάθαρσης στον Βόλο τα τελευταία 25 χρόνια. Μια μονάδα που δημιουργήθηκε με γνώμονα την προσφορά στους ασθενείς του, που φρόντιζε άοκνα, με αφοσίωση αλλά και πίστη στην επιστήμη του που αποχαιρέτησε με ένα βιβλίο-οδηγό για την αιμοκάθαρση λίγο πριν πεθάνει».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους που ήταν συνοδοιπόροι του όλα αυτά τα χρόνια.
Εύχομαι η μνήμη της αδιάκοπης προσφοράς στον ασθενή και της πίστης στον άνθρωπο που πρέσβευε, να συντροφεύει αυτή τη μονάδα και το Νοσοκομείο που ήταν το δεύτερο σπίτι του».
Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη της οικογένειας του γιατρού, όπως η σύζυγός του, καθώς και οι τρεις γιοι του.
Ο διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κ. Γιώργος Κουτρούμπας τόνισε μεταξύ άλλων πως «Μαζευτήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τον πρώην διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος Χρήστο Συργκάνη.
Ο Χρήστος Συργκάνης μετά από μια λαμπρή πορεία που περιελάμβανε την Πανεπιστημιακή Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου και το Πανεπιστημιακό Νεφρολογικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, επέλεξε να έρθει στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΝΤ) του Βόλου αρχικά ως επιμελητής Α το 1995. Ήταν ο πρώτος νεφρολόγος στον Βόλο. Το 1997 έγινε διευθυντής της ΜΤΝ όπου και παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2020.
Αυτά τα 25 χρόνια το όνομά του έχει συνδεθεί απόλυτα με τη νεφρολογία στη Μαγνησία και όχι μόνο. Άνοιξε και οργάνωσε το πρώτο νεφρολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο, το οποίο μας παρέδωσε με ένα αρχείο περίπου 3.000 ασθενών.
Ξεκίνησε τη διενέργεια βιοψιών νεφρού σε ασθενείς με σπειραματονεφρίτιδα που μέχρι τότε οι ασθενείς ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε την τοποθέτηση των μόνιμων καθετήρων αιμοκάθαρσης που επίσης μέχρι τότε οι ασθενείς ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.
Ανέδειξε τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου ως τη μεγαλύτερη μονάδα σε αριθμό ασθενών επαρχιακής πόλης (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Ίδρυσε και οργάνωσε τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης στο Νοσοκομείο μας για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς από τις Σποράδες, το Πήλιο και όχι μόνο. Ήταν η πρώτη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης στη Θεσσαλία και η μοναδική για πολλά χρόνια».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το