Τοπικά

Χρήστος Λύκας, επίκουρος καθηγητής ανθοκομίας: To Πήλιο έχει ιστορία σε βότανα-μανιτάρια 

Ο κ. Χρήστος Λύκας, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας – Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα είναι ένας εκ των δύο εισηγητών στην 2η γιορτή μανιταριών και βοτάνων, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13-14 Οκτωβρίου στη Μακρυράχη Πηλίου.
O Βολιώτης επιστήμονας θα μιλήσει μαζί με τον δασοπόνο Βασίλη Καουνά στην εκδήλωση «Μανιτάρια και βότανα του Πηλίου», που διοργανώνει ο σύλλογος των απανταχού Μακρυραχιωτών «Γεώργιος Κανισκέρης». Πριν από ένα χρόνο η πρωτοβουλία του δραστήριου συλλόγου στέφθηκε με επιτυχία κι έτσι φέτος το εγχείρημα θα επαναληφθεί. Η παρουσίαση θα γίνει στην πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη να γίνει εξόρμηση στο δάσος για αναζήτηση μανιταριών και βοτάνων, ενώ στην επιστροφή θα γίνει η ταυτοποίησή τους.

Ο κ. Λύκας θα μιλήσει για τα βότανα και τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για τη συστηματική καλλιέργειά τους στο Πήλιο: «Το Πήλιο είναι ένας εξαιρετικός βιότοπος, ενώ οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Πιστεύω στην καλλιέργεια σε μικρή ή μεσαία κλίμακα, το περιβάλλον είναι ευνοϊκό, όπως και το μικροκλίμα που επικρατεί. Το Πήλιο έχει μια ιστορία σ’ αυτό το κομμάτι με τα βότανα και τα αρωματικά φυτά. Αυτό θα μπορούσε να δώσει μία δυναμική στην περιοχή, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα».

Ο επίκουρος καθηγητής ανθοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στηλίτευσε ορισμένες επιζήμιες πρακτικές που εντοπίζονται σε πολλά χωριά του Πηλίου: «Θα ήθελα να σταθώ στον τρόπο συλλογής των βοτάνων. Δυστυχώς, όπως συλλέγονται, καταστρέφεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της χλωρίδας κι αυτό επιζήμιο, γιατί μειώνεται το γενετικό δυναμικό της περιοχής. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό στον κόσμο, ώστε να πάψουν να ξεριζώνονται τα φυτά από την ύπαιθρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ορχιδέες, που μαζεύονται για σαλέπι. Το τσάι στο Πήλιο είναι ελάχιστο, όμως άλλα φυτά όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το μελισσόχορτο και το βαλσαμόχορτο, συλλέγονται σε μεγάλες ποσότητες, για εμπορία και όχι για να καλύπτουν τις προσωπικές ανάγκες».

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στάθηκε ιδιαίτερα στην οργάνωση των καλλιεργητών: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων. Όχι πολλοί. Κοντά στα 20-25 άτομα, που παράγουν βότανα και χρησιμοποιούν κυρίως τα παράγωγα των φυτών που καλλιεργούν, για να πάρουν μεταποιημένα προϊόντα. Όπως για παράδειγμα είναι οι διάφορες κρέμες. Ως επί το πλείστον καλλιεργούν λεβάντα, βάλσαμο και μελισσόχορτο. Περισσότερο για φαρμακευτική χρήση, ενώ άλλα βότανα χρησιμοποιούνται για πρόσθετα σε τροφές, όπως είναι η ρίγανη. Εάν οι νέοι, κυρίως, άνθρωποι, εκμεταλλευτούν τις σύγχρονες τεχνολογίες, είναι εφικτή η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από βότανα. Αγάπη για το αντικείμενο υπάρχει. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο τη δυναμική που κρύβει το Πήλιο στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά μετά από 37 χρόνια

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά από 37 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες…

25 Νοεμβρίου 2023

Μεσανατολικό: Τρομοκράτες της Χαμάς εκτέλεσαν δύο Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη για «συνεργασία» με το Ισραήλ – Σκληρή εικόνα

Παλαιστίνιοι μαχητές στη Δυτική Όχθη είπαν σήμερα ότι εκτέλεσαν δύο άνδρες τους οποίους κατηγορούν ότι…

25 Νοεμβρίου 2023

Πέθανε η Δέσποινα Παπαδοπούλου, σύζυγος του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου

Πέθανε, σε ηλικία 91 ετών, η σύζυγος του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου. Η Δέσποινα…

25 Νοεμβρίου 2023

Ψεύτικη σελίδα στο Facebook «δίνει» αποσκευές που έχουν μείνει στα αζήτητα το «Ελ. Βενιζέλος» έναντι αμοιβής – Η ενημέρωση του αεροδρομίου

Απαγορεύσεις απόπλου λόγω των ισχυρών ανέμων - Τα δρομολόγια που ακυρώνονταιΘρίλερ με τη δεύτερη απελευθέρωση…

25 Νοεμβρίου 2023

Εξερράγη ξανά το ηφαίστειο της Αίτνας – Κατακόκκινος ο ουρανός της Σικελίας

Νέα έκρηξη σημειώθηκε στο ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία με τον ουρανό της Σικελίας να…

25 Νοεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Bettina: Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας – «Μην περνάτε κάτω από μεγάλα δέντρα, ασφαλίστε αντικείμενα»

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από…

25 Νοεμβρίου 2023