Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας προσφέρει η διάλεξη του Βολιώτη συνθέτη και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο Χρήστου Χατζή και του επίσης καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο, Καναδοπολωνού Norbert Palej, το Σάββατο 28 Μαΐου, στις 20.00, στο Πορφυρογένειο της Αγριάς. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία όπου θα παρουσιαστούν έργα τους, τρία εκ των οποίων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Ο Βολιώτης συνθέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο κ. Χρήστος Χατζής μιλώντας στη «Θ», ανέφερε πως τη διάλεξη τη μοιράζεται με συνάδελφό του από το ίδιο Πανεπιστήμιο κ. Norbert Palej, ο οποίος βρίσκεται στην Αγριά με την οικογένειά του από τις αρχές του έτους. Όπως σημείωσε ο ίδιος, στη συνέχεια θα παρουσιαστούν έργα και των δύο, τρία εκ των οποίων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
«Με τον Norbert Palej έχουμε κάνει αρκετά πράγματα μαζί και στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στην Αθήνα. Μετά τη διάλεξη και τη συναυλία στο Πορφυρογένειο Αγριάς θα ακολουθήσει συναυλία, στις 29 Μαΐου, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας» σημείωσε.
Ο Χρήστος Χατζής μεγάλωσε στον Βόλο και μόλις τελείωσε το σχολείο έφυγε για τις ΗΠΑ για να σπουδάσει, ενώ μετά βρέθηκε στον Καναδά. «Τελείωσα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον Καναδά. Έτσι τελειώνοντας το διδακτορικό μου και αφού δεν μπορούσα να μείνω άλλο στην Αμερική, λόγω της λήξης της φοιτητικής βίζας, ο Καναδάς ήρθε στη ζωή μου ως η λογική επόμενη κίνηση» εξηγεί ο ίδιος.
Πώς, όμως, μπήκε το μικρόβιο της μουσικής μέσα του; Όπως θυμάται ο ίδιος, αν και ξεκίνησε με τη μουσική από μικρή ηλικία στο Ωδείο του Κεχαΐδη, τον ενδιάφερε παράλληλα και η ζωγραφική. «Αν θυμάμαι καλά, όταν μπήκε η κεραία στο Πλιασίδι «πιάνοντας» σταθμούς ραδιοφώνου στα fm, άκουσα για πρώτη φορά στο Τρίτο Πρόγραμμα ένα έργο του Μπαχ. Εκείνο το μεσημέρι την ώρα που τρώγαμε στο τραπέζι με τους γονείς μου, τους είπα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική» εκμυστηρεύεται ο ίδιος, προσθέτοντας πως στην Αμερική βρέθηκε μετά μια σειρά συγκυριών: «Δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να σπουδάσω στην Αμερική και τελικά βρέθηκα εκεί μετά από απίστευτες συγκυρίες, σπουδάζοντας ουσιαστικά δωρεάν».
Όπως θυμάται ο 69χρονος συνθέτης, ο πατέρας του δεν ήθελε να ακολουθήσει τη μουσική, αλλά να γίνει αρχιτέκτονας και ο μικρότερός του αδερφός, ο Σωτήρης Χατζής, πολιτικός μηχανικός. «Υπήρξε μια διένεξη με τον πατέρα μου, αλλά εγώ ήμουν αποφασισμένος. Τελικά μια μέρα ο αδερφός μου ο Σωτήρης είπε στον πατέρα μας: «Μπαμπά άστον να γίνει μουσικός. Θα γίνω εγώ αρχιτέκτονας». Κάτι που και έγινε τελικά».
Έτσι, κάπως, σε ηλικία μόλις 21 ετών ο Χρήστος Χατζής ανοίγει τα φτερά του και έφυγε από τον Βόλο για να σπουδάσει στις ΗΠΑ.
Για τον ίδιο η περίοδος του κορωνοϊού και των περιορισμών δεν άλλαξε κάτι στο «πρόγραμμά» του. Το Πανεπιστήμιο λειτούργησε διαδικτυακά, οπότε ήταν συνέχεια μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και δίδασκε. Επίσης δεν σταμάτησε να δημιουργεί, μιας και όπως είπε, οι συνθέτες κυρίως δημιουργούν στο σπίτι τους και το στούντιό τους. «Το πρόβλημα με τον Covid-19 ήταν στον αριθμό των συναυλιών, ανά τον κόσμο, που ελαττώθηκε σημαντικά» επισήμανε ο ίδιος.
Ο Χρήστος Χατζής επισκέπτεται συχνά τον Βόλο και πριν την πανδημία σχεδόν κάθε χρόνο βρίσκεται στην Αγριά ή σε άλλα μέρη για 1-2 εβδομάδες για κάποια δουλειά. «Φέτος είμαι στην Αγριά από τον Ιανουάριο, όπως και ο συνάδερφός μου Norbert Palej, ενώ έχουν έρθει και άλλοι συνάδερφοι από το Πανεπιστήμιο, οι οποίοι ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και με τους οποίους σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι εδώ, αλλά είμαστε ακόμα στις ιδέες» κατέληξε.
Να σημειωθεί πως στη συναυλία η Beverley Johnston, βιμπράφωνο/ηλεκτρονικά και στάμνα/ηλεκτρονικά, θα ερμηνεύσει από ένα έργο των δύο συνθετών και το Άξιον Εστί του Γιώργου Κοντογιώργου. Τα τρία έργα που θα ακουστούν είναι το Per somnum του Norbert Palej και το Εδέμ του Χρήστου Χατζή, ερμηνευμένα από το τρίο Δημήτρης Σέμσης, βιολί, Κώστας Σίσκος, κόρνο, Gulya Tulyaganova, πιάνο, και η σύνθεση Απόστιχα Μυστικά του Χρ. Χατζή σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη που θα ερμηνεύσει ο ψάλτης Βασίλης Αγροκώστας, τον οποίο συνοδεύουν οι χορωδοί Νίκος Χιώτογλου, Χρήστος Πανταζόπουλος, Ρισέλ Μέτα, Δημήτρης Καραγιάννης, Δημήτρης Μητρίτσας, Ελεάννα Βαρελά και Πάνος Κουκορίνης.