Τοπικά

Χρήστος Αθανασίου, καθηγητής Εντομολογίας: “Η Μαγνησία δεν έχει σοβαρό πρόβλημα με τα κουνούπια”

athanasiou

Ελαφρώς μειωμένα λόγω της κουνουποκτονίας είναι τα νυχτόβια κουνούπια στη Μαγνησία φέτος, ιδίως σε κάποιες περιοχές, ωστόσο κάνουν πιο έντονη την εμφάνισή τους τα ημερόβια κουνούπια, δηλώνει ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Εντομολογίας κ. Χρήστος Αθανασίου.

 
Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο θέμα της ύπαρξης φέτος κουνουπιών λέγοντας πως η Μαγνησία σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό ζήτημα με τα κουνούπια. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εστίες κουνουπιών, όπως είναι στην περιοχή της Κάρλας, και αλλού. Βέβαια, αυτό που διαπιστώνεται φέτος, είναι πως τα νυχτόβια κουνούπια έχουν μειωθεί ελαφρώς και τα ημερήσια κουνούπια έχουν αυξηθεί ή τουλάχιστον είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Πάντως η κουνουποκτονία που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια πιο συστηματικά και έγκαιρα, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

 
Για την κουνουποκτονία ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως πλέον οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν πιο έγκαιρα στην προκήρυξη των διαδικασιών, υπάρχει πιο οργανωμένη επιστημονική δουλειά και με καλύτερο εξοπλισμό και τεχνογνωσία.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με άλλους φορείς παρακολουθεί το θέμα των κουνουπιών και των λοιμώξεων που μπορούν να μεταφέρουν. Υπάρχει δηλαδή μια ομπρέλα προστασίας.
«Αυτή την περίοδο το Εργαστήριο Εντομολογίας σε συνεργασία με την ΚΕΕΛΠΝΟ και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει αναλάβει τη διεξαγωγή ενός δικτύου δειγματοληψιών από νερά όπου τα κουνούπια αναπτύσσονται και ουσιαστικά είναι το περιβάλλον τους. Επίσης σε διάφορες περιοχές, όπως Μηλεών, Καλών Νερών, Κάρλας, Νέας Αγχιάλου και σε άλλες τοποθετούνται παγίδες για τα είδη των κουνουπιών και για μελέτη άλλων στοιχείων που μας ενδιαφέρουν».

 
Για τον ιό Ζίκα που διαβιβαστής του είναι τα κουνούπια, ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που ένας ιός που διαβιβάζεται με τα κουνούπια, μπορεί να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο και γι’ αυτό είναι αντικείμενο έντονης συστηματικής μελέτης της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ωστόσο πρόσθεσε πως, όπως στον ιό του Δυτικού Νείλου, έτσι και στον Ζίκα, η πιθανότατα θνησιμότητας είναι ελάχιστη.
Τέλος για την ελονοσία ανέφερε πως «παρακολουθούμε το θέμα σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και τον καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου και μπορούμε να πούμε πως χρειάζεται εγρήγορση και να είμαστε σε επιφυλακή, αλλά όχι πανικός. Η ελονοσία είχε εκδηλωθεί τη διετία 2011-2012 μετά είχε κοπάσει κάπως και τώρα επανεμφανίστηκε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το