Τοπικά

Χρήστος Αγιώτης: Ανθεί η αστυνομική λογοτεχνία στον Βόλο

Την τελευταία διετία οι Βολιώτες αναγνώστες δείχνουν σαφή προτίμηση στις ιστορίες εγκλημάτων και μυστηρίου. Στην πόλη η κυκλοφορία αστυνομικών μυθιστορημάτων ανθεί, σύμφωνα με τον Χρήστο Αγιώτη, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο επέστρεψε στην προεδρία του Συλλόγου Βιβλιοπωλών-Χαρτοπωλών-Εκδοτών Μαγνησίας, στην 3η κατά σειρά θητεία του.
«Το ευτύχημα είναι πως στην αγορά βιβλίου τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία σταθερή ροή πώλησης. Δεν αυξήθηκε το αναγνωστικό κοινό, αλλά δεν ελαττώθηκε κιόλας», σχολίασε ο πρόεδρος των βιβλιοπωλών του νομού, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το κοινό της πόλης λατρεύει τα βιβλία της ελληνικής νουάρ λογοτεχνίας: «Πλέον τα πρωτεία κατέχουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Αυτά έχουν τις περισσότερες πωλήσεις. Το ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά και τα βιβλία μυστηρίου έπεσαν ελαφρώς. Τα είδη αυτά μας είχαν απασχολήσει τα τρία προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα είναι πιο πίσω σε σχέση με το αστυνομικό μυθιστόρημα».

Ο Χρήστος Αγιώτης παρουσίασε μία εξίσου ενδιαφέρουσα τάση που αναπτύσσεται στην εγχώρια βιβλιοπαραγωγή: «Είναι γεγονός ότι αρκετοί συγγραφείς έχουν στραφεί στη λογοτεχνία νουάρ, «πατώντας» μάλιστα στους προκατόχους τους από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, οι οποίοι είχαν γράψει ανάλογα μυθιστορήματα. Επικρατεί το μεσογειακό στιλ γραφής, που έχει να κάνει με το χρήμα και την εξουσία και όχι τόσο τις ανθρώπινες σχέσεις. Αντίθετα, το σκανδιναβικό αστυνομικό βασίζεται στο «σπλάτερ», που απεικονίζει με ρεαλιστικό τρόπο αποτρόπαιες σκηνές για να προκαλέσει τρόμο. Για παράδειγμα, το να σκοτώνεις τον άλλο, γιατί το θέλεις. Αντίθετα, στο μεσογειακό νουάρ βλέπουμε να κυριαρχεί η εκδίκηση, ενώ έχουμε και πολλά παρακλάδια που σχετίζονται π.χ. με τον Εμφύλιο ή κάποιες άλλες ιστορικές συγκυρίες».

Ο Βολιώτης εκδότης και υπεύθυνος των Εκδόσεων Ήβη τόνισε ότι αυτό τείνει να εξελιχθεί σε μόνιμο κάδρο των ιστοριών, με τις οποίες καταπιάνονται οι Έλληνες συγγραφείς: «Είναι ένα κομμάτι που αγγίζουν πιο εύκολα, γιατί και οι αναγνώστες στη χώρα μας είναι πιο ρομαντικοί. Δεν τους πείθει εύκολα η άγρια σημερινή πραγματικότητα, στην οποία ο ένας πατά πάνω στον άλλον. Πάντα ψάχνουν το υπόβαθρο που υπάρχει κι αυτό το στοιχείο κάνει πιο ενδιαφέρον το αστυνομικό μυθιστόρημα».
Κλείνοντας, ο κ. Αγιώτης μίλησε για την πληθώρα συγγραφέων και ποιητών που έχουν εμφανιστεί στη Μαγνησία: «Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που πιάνουν μία πένα, γιατί έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον να βγάλουν τα… εσώψυχά τους. Την περασμένη 20ετία που ήταν και πιο τρυφηλή, προσπαθούσαν μέσα από μεγάλους εκδοτικούς οίκους και ήταν λιγότεροι ανήσυχοι. Τώρα όμως θέλουν και προσπαθούν να φανούν όσο το δυνατόν πιο πολύ. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα νέο ρεύμα, που γεννά μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον αν και ο Βόλος ανέκαθεν υπερηφανευόταν για τους πολυάριθμους συγγραφείς που ανεδείκνυε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το