Ελλάδα

Χριστοφιλοπούλου: Έρχεται 4ο μνημόνιο χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση

«Τα μέτρα αποτελούν το 4ο Μνημόνιο. Χωρίς καμία επιπλέον χρηματοδότηση. Βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, όπως τα έκανε, ας τα κλείσει όπως νομίζει», τονίζει η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, και προσθέτει «επειδή όμως είναι ανίκανη ακόμη και γι’ αυτό, το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να σηκωθεί να φύγει. Αυτό πράγματι θα υπηρετούσε το εθνικό συμφέρον».

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  και σε ερώτηση για το αν θα ψηφίσει η ΔΗΣΥ τα αντίμετρα της κυβέρνησης δηλώνει ότι «λέμε όχι στους ατελέσφορους, επικίνδυνους ερασιτεχνικούς χειρισμούς, όχι και στα συνακόλουθα επαχθέστατα και καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου για το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΗΣΥ σε οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή υπογράμμισε «σε καμία περίπτωση». Και συμπλήρωσε: «Ο κ. Τσίπρας, τον Σεπτέμβριο 2015, πέταξε στα σκουπίδια την ευκαιρία να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Επέλεξε να συνεργαστεί αποκλειστικά με τους δεξιούς εθνολαϊκιστές ΑΝΕΛ. Το προτείναμε και τον Μάρτη 2016. Δεν το αποδέχθηκε ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν επανερχόμαστε».

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «αν η εθνική ανάγκη επιβάλλει τη συνεργασία με άλλα κόμματα, θα βασιστεί σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία, με στόχους και χρονοδιαγράμματα, με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης συνεργασίας» και διαψεύδει ότι η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι αν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές.

Αναφερόμενη στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς, σημειώνει ότι στον χώρο πάντα θα υπάρχουν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες «εμπλουτίζουν και διευκολύνουν τις διεργασίες διεύρυνσης, υπό μία προϋπόθεση: Στη σύνθεση των απόψεων να μην παρεμβαίνουν προσωπικές στρατηγικές και μηχανισμοί. Τα συμφέροντα της ευρύτερης παράταξης προηγούνται, αν πράγματι θέλουμε τη μεγάλη Κεντροαριστερά».

Σχολιάζοντας την κίνηση «Ώρα Αποφάσεων» των τριών υπουργών του ΠΑΣΟΚ δηλώνει «να έχουμε κάτι να λέμε…».

Ακολουθεί η συνέντευξη της υπεύθυνης εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Θέλετε να κλείσει η αξιολόγηση, παρά τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις που απαιτούν οι δανειστές;

Απ. Ως το τέλος του 2016 η μείωση του αφορολόγητου και οι τραγικές περικοπές των συντάξεων, μέσω της προσωπικής διαφοράς, δεν ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Όμως, η καθυστέρηση της κυβέρνησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης, με τα επικοινωνιακά της τερτίπια, επιβάρυναν το οικονομικό κλίμα, οδηγώντας και τους δανειστές σε αλλαγή στάσης. Τα μέτρα αποτελούν το 4ο Μνημόνιο. Χωρίς καμία επιπλέον χρηματοδότηση. Βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, όπως τα έκανε, ας τα κλείσει όπως νομίζει. Επειδή όμως είναι ανίκανη ακόμη και γι’ αυτό, το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να σηκωθεί να φύγει. Αυτό πράγματι θα υπηρετούσε το εθνικό συμφέρον.

Ερ. Τα αντίμετρα που θα φέρει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των πολιτών θα τα ψηφίσετε;

Απ. Για ποια αντίμετρα μιλάτε, όταν η κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ακόμη το πακέτο των μέτρων; Πώς θα ψηφιστούν αντίμετρα χωρίς να έχουν ψηφιστεί μέτρα; Ας τα ψηφίσει μόνη της. Εμείς λέμε «Όχι» στους ατελέσφορους, επικίνδυνους ερασιτεχνικούς χειρισμούς. «Όχι» και στα συνακόλουθα επαχθέστατα και καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.

Ερ. Γιατί οι δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, το Ποτάμι, η Ώρα Αποφάσεων, οι Μεταρρυθμιστές, δεν μπορούν να συνεργαστούν σε ένα σχήμα; Υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές;

Απ. Πάντα θα υπάρχουν ιδεολογικές αποκλίσεις. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς, ξεκινώντας από το κέντρο ως τις παρυφές της ευρωκομμουνιστικής Αριστεράς, περιέχει πλούτο απόψεων και πολιτικών: Από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, την σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία και το δημοκρατικό σοσιαλισμό. Οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις εμπλουτίζουν και διευκολύνουν τις διεργασίες διεύρυνσης, υπό μία προϋπόθεση: Στη σύνθεση των απόψεων να μην παρεμβαίνουν προσωπικές στρατηγικές και μηχανισμοί. Τα συμφέροντα της ευρύτερης παράταξης προηγούνται, αν πράγματι θέλουμε τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εργαζόμαστε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για όλους στο συνέδριο, που προετοιμάζουμε.

Ερ. Η κ. Γεννηματά δήλωσε πρόσφατα ότι αν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι καταστροφική για τη χώρα, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται;

Απ. Ουδέποτε έκανε τέτοια δήλωση η κ. Γεννηματά. Όμως, τελευταία, η κ. Γεννηματά δέχεται μία ανοίκεια συγκροτημένη επίθεση προπαγάνδας. Ανησυχεί το Μαξίμου για την αύξηση δύναμης του ΠΑΣΟΚ; Σας παραθέτω εδώ τη διάψευσή της: «Δεν έχω δώσει καμία συνέντευξη που να περιλαμβάνει το περιεχόμενο που μου λέτε ότι βάζουμε “πρώτα το κόμμα, μετά τη χώρα”. Σεβαστές οι απόψεις των δημοσιογράφων και οι εκτιμήσεις τους, οι απόψεις όμως οι δικές μου καθορίζονται και αποτυπώνονται από τη γραμμή του κόμματος και αποτυπώνονται στις συνεντεύξεις που δίνω η ίδια. Και για να τελειώνουμε, δεν δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Η παράταξή μου και εγώ προσωπικά έχουμε βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον, το πληρώσαμε ακριβά, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα είναι τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Επιδιώκουμε συστηματικά και δυναμικά να καταστεί δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα. Και θα το καταφέρουμε.

Ερ. Θεωρείτε ότι οι διαφορές σας με την ΝΔ είναι τόσο μεγάλες που δεν επιτρέπουν τη συνεργασία;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τον ιστορικό μας αντίπαλο. Προφανώς, μας χωρίζουν πολλά. Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το κράτος και την αγορά. Εμείς δεν πιστεύουμε στην ανεξέλεγκτη δράση της αγοράς. Η απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, επιτυγχάνεται με τη μείωση της γραφειοκρατίας και συνδυάζεται με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δηλαδή, της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας του πολίτη.

Αν η εθνική ανάγκη επιβάλλει τη συνεργασία με άλλα κόμματα, θα βασιστεί σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία, με στόχους και χρονοδιαγράμματα, με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης συνεργασίας. Μια τέτοια συμφωνία θα περιλαμβάνει τις εξειδικευμένες -και δεσμευτικές- θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και προώθηση των επενδύσεων. Είναι επείγον η χώρα να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ερ. Πώς βλέπετε τη νέα κίνηση στην οποία συμμετέχουν η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Φλωρίδης;

Απ. Να έχουμε κάτι να λέμε…

Ερ. Θα συμμετείχατε σε μια οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή;

Απ. Σε καμία περίπτωση. Ο κ. Τσίπρας, τον Σεπτέμβριο 2015, πέταξε στα σκουπίδια την ευκαιρία να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Επέλεξε να συνεργαστεί αποκλειστικά με τους δεξιούς εθνολαϊκιστές ΑΝΕΛ. Το προτείναμε και τον Μάρτη 2016. Δεν το αποδέχθηκε ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν επανερχόμαστε.

Η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, δεν έχει νομιμοποίηση να φέρει 4ο μνημόνιο. Δεν έχει νομιμοποίηση ούτε να υπογράψει και να επιβάλει στον βαρέως δοκιμαζόμενο πολίτη επιπλέον μέτρα. ‘Αρα, η μόνη θεσμική κίνηση του κ. Τσίπρα είναι, πριν φορτώσει στον ελληνικό λαό με νέα αβάσταχτα βάρη, να προσφύγει στην κρίση του.

Ερ. Το ενδεχόμενο των εκλογών μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης απομακρύνεται;

Απ. Θα απομακρυνόταν εάν έκλεινε η αξιολόγηση. Αλλά η κυβέρνηση «σέρνει τα πόδια της», σέρνοντας μαζί και την χώρα. Η οικονομία βυθίζεται στην ανασφάλεια, οι δείκτες καταποντίζονται, η ρευστότητα των τραπεζών αγγίζει το μηδέν, η κοινωνική αστάθεια εντείνεται. Οι νεόπτωχοι αυξάνονται ως η άμμος…

Ερ. Πιστεύετε ότι είναι προτιμότερη η προσφυγή στις κάλπες που ζητάει η ΝΔ ή προέχει το κλείσιμο της αξιολόγησης;

Απ. Θα σχολιάσω τι ζητά η ΝΔ, η οποία φέρει βαριές ευθύνες για την κρίση με την επιζήμια διακυβέρνησή της την πενταετία 2004-2009; Απορώ, ειλικρινά, ότι για τις ολέθριες συνέπειες της πενταετίας δεν λέει κουβέντα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιους προσπαθεί να καλύψει; Γιατί θέλει να τους καλύπτει; Σε κάθε περίπτωση, για την Δημοκρατική Συμπαράταξη προέχει το συμφέρον της χώρας. Επαναλαμβάνω: Όσο μένει η ανίκανη κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου, τόσο τα πράγματα χειροτερεύουν. Η Ελλάδα βρίσκεται επί ξυρού ακμής.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα – Συνάντηση με Μητσοτάκη στην Κρήτη στις 6 Ιανουαρίου

Βέβαιη θεωρείται πλέον η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα,…

3 Ιανουαρίου 2024

Η βορειοδυτική Ευρώπη αντιμέτωπη με χιονοπτώσεις και ψύχος – Ρεκόρ με -40 βαθμούς στη Σουηδία

Να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της τελευταίας από μία σειρά καταιγίδων του Ατλαντικού, οι οποίες προκάλεσαν…

3 Ιανουαρίου 2024

Ο «νέος Νοστράδαμος» προβλέπει για το 2024: «Πάπας και Πούτιν θα πεθάνουν, η Τέιλορ Σουίφτ θα μείνει έγκυος»

Το 2023 έφυγε, το 2024 και μαζί του άνθρωποι που έχουν το «χάρισμα» να «βλέπουν»…

3 Ιανουαρίου 2024

Ανασχηματισμός: Τα «αγκάθια» που οδήγησαν στην έξοδο Οικονόμου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατούσε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με καταλύτη…

3 Ιανουαρίου 2024

Ελευθέριος Βενιζέλος: Έσπασε τα κοντέρ η επιβατική κίνηση το 2023

Έσπασε τα κοντέρ η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2023 καθώς έφτασε τους…

3 Ιανουαρίου 2024

ΠΑΣΟΚ για ανασχηματισμό: Ομολογία Μητσοτάκη στελεχιακής ένδειας και αποτυχίας της δήθεν επιτελικής κυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας τις…

3 Ιανουαρίου 2024