Πολιτισμός

Christie’s: Αποσύρεται κλεμμένος αμφορέας με παρέμβαση Έλληνα αρχαιολόγου

Αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση Ελληνα αρχαιολόγου ετρουσκικός μαύρος αμφορέας, ο οποίος ως lot με τον αριθμό 26 συμπεριλαμβανόταν στην επερχόμενη δημοπρασία του οίκου Christie’s στις 18 Απριλίου στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος ο αρχαιολόγος εντόπισε ένα ακόμα παράνομο lot στην ίδια δημοπρασία, αυτό με τον αριθμό 48, ένα ρωμαϊκό χάλκινο κάπρο με πιθανή ελληνική προέλευση.
Πίσω από την αποκάλυψη βρίσκεται ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο 45χρονος ΄Ελληνας αρχαιολόγος που έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας μερικές από τις σημαντικότερες υποθέσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων – συμπεριλαμβανόμενης της υπόθεσης του ελληνικού αγγείου που αφαιρέθηκε από το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης. Ο ΄Ελληνας «εγκληματολόγος» αρχαιολόγος ζει στο εξωτερικό και με έδρα το Κέιμπριτζ ξεσκεπάζει κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας διεθνώς αλλά – για προφανείς λόγους – δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στο «σύστημα».

Ο ετρουσκικός αμφορέας όπως απεικονίζεται στις κατασχεμένες Polaroid

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης ταυτοποίησε τον αμφορέα από δυο Polaroid που συμπεριλαμβάνονταν στο κατασχεμένο αρχείο του περίφημου αρχαιοκάπηλου Τζοανφράνκο Μπεκίνα – εκεί όπου ο συγκεκριμένος αμφορέας απεικονίζεται σε θραύσματα πάνω σε κάτι που φαίνεται να είναι μπαμπού καρέκλα ή τραπέζι κι αμέσως ειδοποίησε την Interpol. Αποτέλεσμα της παρέμβασής του αυτής ήταν το αντικείμενο να αποσυρθεί από τη δημοπρασία. Οπως ο ίδιος σημειώνει στην ενημέρωσή του προς τις Αρχές, η προέλευση του αμφορέα όπως παραδίδεται από τον οίκο Christie’s είναι ότι ο κάτοχός του τον απέκτησε το 1993 από την γκαλερί Gunter Puhze στο Φράιμπουργκ). Η «προέλευση» αυτή αποκλείει τον Τζιαφράνκο Μπεκίνα. Ωστόσο, αυτές οι δυο Polaroid έχουν χρονολογία 22/6/1993 κι αναφέρουν ότι ο αμφορέας αυτός αποκτήθηκε έναντι 30.000 ελβετικών φράγκων και πωλήθηκε έναντι 47.000 ελβετικών φράγκων.

Καθ’ ότι Ετρουσκικός, ο αμφορέας μπορεί να διεκδικηθεί από τις ιταλικές αρχές, σημειώνει ο κ.Τσιρογιάννης.


Ο ίδιος επίσης ταυτοποίησε και το lot 48, ένα ρωμαϊκό χάλκινο κάπρο που απεικονίστηκε σε δυο επαγγελματικές λήψεις από το κατασχεμένο αρχείο των Σάιμς – Μιχαηλίδη. Τα ονόματα των δυο αρχαιοκάπηλων δεν αναφέρονται από τον οίκο Christie’s στην «προέλευση» του αντικειμένου. Δεν είναι ακόμα σαφές ποια χώρα θα μπορούσε να διεκδικήσει αυτή τη φιγούρα αναφέρει ο Χρήστος Τσιρογιάννης στην ίδια ενημέρωση. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος σημειώνει ότι είχε ταυτοποιήσει μια παρόμοια φιγούρα το 2012 – πάλι lot δημοπρασίας του οίκου Christie’s – προσωρινά κατασχεμένη από τον Τζιάκομο Μέτσιτσι και περιλαμβανόμενης σε λίστα ελληνικών αρχαιοτήτων που είχαν εκδόσει Ελβετικές και Ιταλικές αρχές. Δυστυχώς, όπως τέλος αναφέρει ο ίδιος, το αντικείμενο επέστρεψε στον κάτοχό του διότι οι ελληνικές αρχές δεν το διεκδίκησαν ποτέ. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανόν ίοτι η χώρα που μπορεί να το διεκδικήσει είναι η Ελλάδα, παρ’ ότι θεωρητικά ο κάπρος μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε χώρα που ανήκε στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

«Παρακαλώ κάντε γνωστά αυτά στις αμερικανικές αρχές επίσης πριν από τη δημοπρασία. Η έρευνά μου συνεχίζεται και αν υπάρξουν κι άλλες ταυτοποιήσεις θα σε ενημερώσω», καταλήγει ο κ. Τσιρογιάννης στην ενημέωσή του προς τις Αρχές που στην περίπτωση του αμφορέα έφερε αποτέλεσμα. Μένι να δούμε τώρα αν θα αποσυρθεί κι ο κάπρος.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το