Τοπικά

Χρήσιμες συμβουλές για τον καύσωνα από τον γιατρό Γιώργο Μωραΐτη

Καλά κρατούν οι συνθήκες καύσωνα τα τελευταία 24ωρα και στη Μαγνησία. Ο γενικός ιατρός κ. Γιώργος Μωραΐτης δίνει χρήσιμες συμβουλές και υπενθυμίζει βασικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της θερμοκρασίας.
O Βολιώτης ιατρός επέστησε την προσοχή όλων, αν και επικεντρώθηκε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συμβουλές του κ. Μωραΐτη μάς υπενθυμίζουν ότι με απλές πρακτικές, μικροί και μεγάλοι μπορούν να προφυλαχθούν από τον καύσωνα που πλήττει την περιοχή μας.

«Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχουμε», επισήμανε στην αρχή της συζήτησης, για να προσθέσει: «Το βασικό στην όλη υπόθεση, είναι να προφυλαγόμαστε. Ζητούμενο είναι η παραμονή σε δροσερό περιβάλλον. Όμως, δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση των κλιματιστικών, ενώ δεν αδιαφορούμε για τη συντήρησή τους και τον σωστό καθαρισμό τους από τους ειδικούς. Επιπλέον δεν είναι σωστό να επιλέγουμε πολύ χαμηλά τον θερμοστάτη, π.χ. στους 16 βαθμούς και μετά να βγαίνουμε έξω σε διπλάσιες και πλέον θερμοκρασίες. Απαιτείται σταθερή θερμοκρασία στους 26-27 βαθμούς Κελσίου. Από εκεί και πέρα, προσέχουμε τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού. Επιλέγουμε, στο μέτρο του δυνατού πάντοτε, να διεκπεραιώνουμε το πρωί τις δουλειές που έχουμε. Ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αυτό πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να εφαρμόζεται και στις επισκέψεις στη θάλασσα. Το μπάνιο να γίνεται πρωινές ώρες, μέχρι τις δέκα το αργότερο. Ή αλλιώς μετά τις 6.30-7.00 το απόγευμα. Να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η έκθεση του σώματός μας σε ώρες που η θερμοκρασία βρίσκεται στο κατακόρυφο μόνο καλό δεν κάνει».

Ο κ. Μωραΐτης στάθηκε επίσης στην προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών μας κατά τη διάρκεια του καύσωνα: «Αυτόν τον καιρό, προτιμούμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αποφεύγουμε λιπαρά, κοκκινιστά και τσιγαριστά. Προτιμούμε υδαρή φαγητά, δηλαδή σούπες, κάνουμε συχνότερα γεύματα και καταργούμε το αλκοόλ. Η λήψη άφθονων υγρών είναι επίσης απαραίτητη, αφού λόγω καύσωνα χάνουμε νάτριο με την εφίδρωση. Μία πρακτική συμβουλή για να αναπληρώνουμε τις απώλειες ηλεκτρολυτών είναι να βάζουμε λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό».

Το ντύσιμο αυτές τις ημέρες πρέπει να είναι ελαφρύτερο, με τον έμπειρο γιατρό να τονίζει: «Τα ρούχα μας πρέπει να είναι πιο ελαφριά, για να αερίζεται το σώμα. Κατά προτίμηση βαμβακερά, που είναι πιο δροσερά και ανοικτόχρωμα. Καπέλο υποχρεωτικά, ενώ πλέον συνιστούμε και τη χρήση αντηλιακού, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες».
Όσο για εκείνους που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα; Οι καρδιοπαθείς είναι υποχρεωμένοι να προσέχουν περισσότερο, με τον κ. Μωραΐτη να σημειώνει: «Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, ο οργανισμός αντιδρά με διαφορετικούς μηχανισμούς από τον χειμώνα, για να αποκαταστήσει τη θερμορύθμιση του. Προκαλείται αγγειοδιαστολή και εφίδρωση. Η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης, συνήθως μία με δύο μονάδες. Είναι το αντίστροφο απ’ ό,τι παρατηρείται τις ψυχρότερες μέρες του χειμώνα, που έχουμε αγγειοσυστολή. Έτσι εν μέσω καύσωνα και με την προϋπόθεση ο ασθενής να έρχεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό του, γίνεται μία αναπροσαρμογή των δόσεων από τα φάρμακα που λαμβάνονται. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, που παίρνουν αντιυπερτασικά και διουρητικά φάρμακα, πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να μην έχουμε μεγάλη πτώση της πίεσης».

Κλείνοντας, ο κ. Μωραΐτης μίλησε για τα συμπτώματα θερμοπληξίας, που μπορεί κάποιος να παρουσιάσει, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κατάστασης: «Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγίες, έντονη εφίδρωση, τάση για εμετό, ζάλη, αποπροσανατολισμός, ενώ η αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν και σε απώλεια συνείδησης. Αν κάποιος νιώσει τα παραπάνω, η πρώτη κίνηση είναι να καταφύγει σε σκιερό περιβάλλον και να αναζητήσει δροσερό νερό. Εάν εντός λίγων λεπτών δεν νιώσει καλύτερα, θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του ή να παραπεμφθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο προς αναζήτηση πρώτων βοηθειών. Ότι και να γίνει, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ηρεμία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το