Οικονομία

Χρήση μάσκας: Πόσο στοιχίζει στην τσέπη των πολιτών

Από τη Δευτέρα βγαίνουν από τη ζωή μας τα SMS στο 13033 για εξόδους αλλά μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας η μάσκα. Οι απορίες τόσο στους πολίτες όσο και στους καταστηματάρχες είναι πολλές τόσο για το πώς θα χρησιμοποιούνται όσο και για το πώς θα γίνεται η χορήγησή τους, ποιος θα πληρώνει για την αγορά τους και αν θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή πώλησή τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, από την Δευτέρα, 4 Μαΐου, σε καταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει τα πρόσωπά μας να είναι παντού καλυμμένα. Η μάσκα γίνεται απαιτούμενο αξεσουάρ τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες που θα κινούνται σε κλειστούς χώρους.

«Η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόσο από τους εργαζομένους όσο και από το επιβατικό κοινό. Επίσης, είναι υποχρεωτική για το προσωπικό, τους πελάτες και τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα ταξί, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία καθώς και στα διαγνωστικά εργαστήρια», τόνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μάλιστα, τόνισε ότι σε περίπτωση μη χρήσης μάσκας, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι τα 150 ευρώ.

Μάσκες και γάντια στις εισόδους

Για τους περισσότερους επιχειρηματίες δεν τίθεται δίλημμα. Θα διαθέτουν οι ίδιοι μάσκες και γάντια στους εργαζόμενούς τους ενώ το ίδιο θα πράττουν και με τους πελάτες που δεν είναι εφοδιασμένοι με μάσκες, προκειμένου να μην τους χάσουν. «Εχουμε μέσα γάντια και μάσκες. Δίνουμε εμείς στους πελάτες αν χρειαστεί», αναφέρουν κρεοπώλες από τη Βαρβάκειο στην κάμερα του OPEN. Μάλιστα, όπως λένε, αρκετοί μπορεί να ξεχάσουν να φορούν μάσκα αλλά αυτό από Δευτέρα αλλάζει…

Πόσο θα στοιχίσει η μάσκα
Στον οικογενειακό προϋπολογισμό προστίθεται από την επόμενη βδομάδα και η αγορά μάσκας. Πόσο, όμως, στοιχίζει η αγορά της στην τσέπη μας; Πόσο καλείται να πληρώνει μηνιαίως μια τετραμελής οικογένεια; Σύμφωνα με τον φαρμακοποιό, Μανώλη Καρδάρα, οι τιμές είναι οι εξής:

  • Οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται από 0,8 έως 1 ευρώ η μία μιας χρήσης
  • Δηλαδή, το μήνα χρειάζεται 120 ευρώ το μήνα
  • Οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων και με φίλτρο και χωρίς φίλτρο πωλούνται από 1,5 έως 3 ευρώ η μία
  • Σε αυτή την περίπτωση η τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει περίπου 240 ευρώ το μήνα

Παρεμβάσεις για να συγκρατηθούν οι τιμές στις μάσκες
Αυτό που ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, είναι ότι δεν πρόκειται να μπει πλαφόν, διατίμηση στις μάσκες. Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό μασκών που υπάρχει στη χώρα μας είναι εισαγόμενο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το