Τοπικά

Χρηματοδοτήσεις για ηλεκτροκίνητα οχήματα και θέσεις φόρτισης θα διεκδικήσει ο Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου

Πρόταση για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), θα καταθέσει ο Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή. Παράλληλα, αποφασίστηκε να κατατεθεί πρόταση και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την αντικατάσταση δημοτικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση, τα ΣΦΗΟ θα αποτελούν ουσιαστικά τον οδικό χάρτη χωροθέτησης των δημοσίων προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα.
Η χρηματοδότηση υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια του κάθε Δήμου και για τον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου το ποσό της πρότασης που θα κατατεθεί ανέρχεται σε 29.760 μαζί με τον ΦΠΑ.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Μαρία Σαμαρά ανέφερε πως «ψηφίζει θετικά το θέμα» και ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το αν θα υπάρχει ιδία συμμετοχή του Δήμου και ποια εταιρεία θα αναλάβει τη μελέτη.
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Απ. Κοντογιώργος επισήμανε πως «δεν υπάρχει ιδία συμμετοχή, καθώς το έργο είναι χρηματοδοτούμενο σε ποσοστό 100% και ο Δήμος βρίσκεται σε διερεύνηση για την εταιρεία που θα αναλάβει τη μελέτη».

Ηλεκτροκίνητα οχήματα
Όπως προαναφέρθηκε, ο Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου θα καταθέσει και πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για την ενεργειακή μετάβαση μέσω ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης σε οχήματα του δημοτικού στόλου. Σύμφωνα με την εισήγηση, οι διαγνωσμένες ανάγκες θα πρέπει να περιλαμβάνουν οχήματα όπως suv, απορριμματοφόρα, οχήματα Πολιτικής Προστασίας, δημοτικά τουριστικά λεωφορεία.
Να αναφερθεί ότι κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να υποβάλει μια αίτηση χρηματοδότησης, η οποία δύναται να περιλαμβάνει έως δυο κύρια υποέργα, που συνολικά μπορούν να περιλαμβάνουν:
-Έως πέντε μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα (επιβατηγά, δίκυκλα, pick- up, van κλειστού τύπου, μικρά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία).
-Έως πέντε μεγάλα ηλεκτροκίνητα οχήματα) λεωφορεία, τρενάκια δημοτικής συγκοινωνίας, οχήματα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων).
-Τους απαραίτητους σταθμούς φόρτισης αυτών και λοιπού αναγκαίου εξοπλισμού.
Όπως τονίζεται στη σχετική Πρόσκληση «τα οφέλη για κάθε ΟΤΑ αναμένεται να είναι πολλαπλάσια, καθώς θα μειωθούν το κόστος της κινητικότητας και η ρύπανση και σε κάθε περίπτωση θα συμβάλει θετικά στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το