Τοπικά

Χρηματική ποινή 1.000 ευρώ επέβαλε το Ειρηνοδικείο σε βάρος Βολιώτισσας για αβάσιμη αγωγή

Μια σπάνια ποινή επέβαλε το Ειρηνοδικείο Βόλου σε Βολιώτισσα, που απασχόλησε το δικαστήριο με αγωγή. Το Ειρηνοδικείο επέβαλε χρηματική ποινή σε ενάγουσα, καθώς έκρινε ότι η αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του συζύγου της ήταν ουσιαστικά αβάσιμη…

Η απόφαση κρίνεται σπάνια για τα δικαστικά χρονικά του Ειρηνοδικείου Βόλου, καθώς ενάγων τιμωρείται με χρηματική ποινή λόγω στρεψοδικίας… Η απόφαση φέρεται να έχει κοινοποιηθεί στην Εφορία και η ενάγουσα καλείται τώρα να καταβάλει το ποσό των 1.000 ευρώ…
Πρόκειται για χρηματική ποινή σε εφαρμογή του άρθρου 205 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ορίζει ότι «το δικαστήριο αυτεπαγγέλτως, με την οριστική απόφασή του, επιβάλλει στον διάδικο ή στον νόμιμο αντιπρόσωπό του ή στον δικαστικό του πληρεξούσιο, ανάλογα με την ευθύνη καθενός, χρηματική ποινή από πεντακόσια (500) ευρώ έως χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, που περιέρχονται στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, αν προκύψει από τη δίκη που έγινε, ότι, αν και το γνώριζαν: 1) άσκησαν προφανώς αβάσιμη αγωγή, ανταγωγή ή παρέμβαση ή προφανώς αβάσιμο ένδικο μέσο ή 2) διεξήγαγαν τη δίκη παρελκυστικά ή δεν τήρησαν τους κανόνες των χρηστών ηθών ή της καλής πίστης ή το καθήκον της αλήθειας».

Η ενάγουσα Βολιώτισσα φέρεται να είχε καταθέσει αγωγή διαζυγίου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, η συζήτηση της οποίας φέρεται να είχε ματαιωθεί, ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Το δικαστήριο της επέβαλε χρηματική ποινή 1.000 ευρώ, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 205, περ. 1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διότι από τα αποδεικτικά στοιχεία που η ενάγουσα είχε επικαλεστεί στην αγωγή της, προέκυψε ότι προέβη στην άσκησή της, ενώ γνώριζε πως αυτή ήταν ουσιαστικά αβάσιμη.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020, επιβλήθηκε η χρηματική ποινή ως ποινή τάξης. Για παράβαση των χρηστών ηθών, της καλής πίστης και του καθήκοντος αλήθειας, η οποία θα περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο ως δημόσιο έσοδο. Έγκριτος νομικός επισημαίνει ότι ανάλογες αποφάσεις είναι σπάνιες στο Ειρηνοδικείο Βόλου τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το