Οικονομία

Με χρέωση η πληρωμή φόρων στα γκισέ των τραπεζών – Τι αλλάζει

Επιμένεις να πληρώνεις με μετρητά, φόρους και τέλη στο γκισέ της τράπεζας, αντί να χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές πληρωμές ή ΑΤΜ; Τότε από εδώ και πέρα θα πρέπει να πληρώνεις μόνος σου την ανάλογη προμήθεια.

Αυτό είναι λίγο ως πολύ το μήνυμα της Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που υπογράφεται σήμερα- εκτός απροόπτου- και τίθεται σε ισχύ μέσα στα επόμενα 24ωρα, με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 εκατ. Ευρώ.

Από το νέο καθεστώς εξαιρούνται μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, οι ανάπηροι, όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και μόνο για πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ακόμα κι αν κάποιος από αυτές τις κατηγορίες φορολογούμενων επιθυμεί να πληρώσει π.χ. ΦΠΑ ή Τέλη Κυκλοφορίας στο γκισέ της τράπεζας και όχι μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού ή ΑΤΜ, τότε θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τη σχετική προμήθεια.

Το ύψος της προμήθειας για το γκισέ θα διαμορφωθεί από κάθε τράπεζα, αν και κρίνοντας από την ανάλογη προμήθεια που πληρώνει σήμερα η ΑΑΔΕ (ως 0,29 ευρώ) για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές- πληρωμές, δεν θα πρέπει να αναμένεται υψηλό, εκτός αν οι τράπεζες αποφασίσουν με αυτόν τον τρόπο να “διώξουν” τους φορολογούμενους από τα ταμεία τους. Για το Δημόσιο το συνολικό κόστος είναι, όμως, μεγάλο, καθώς με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ΑΑΔΕ χρεώθηκε 18,7 εκατ. ευρώ για προμήθειες, που αφορούν σε πληρωμές φόρων και τελών στις τράπεζες. Με την αλλαγή του καθεστώτος, εκτιμάται ότι το κόστος προμηθειών για το Δημόσιο θα περιοριστεί στα περίπου 7 εκατ. ευρώ, καθώς εφεξής η ΑΑΔΕ θα επιβαρύνεται μόνο με τις προμήθειες των ηλεκτρονικών πληρωμών και τις πληρωμές μόνο των παραπάνω ειδικών κατηγοριών φορολογούμενων στο γκισέ.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές φόρων και τελών- όχι απαραίτητα μέσω e- banking αλλά και μέσω τραπεζικών λογαριασμών- έχει και μια άλλη, μάλλον φιλόδοξη στόχευση: να περιορίσει το “μαύρο” χρήμα, που χρησιμοποιείται για πληρωμές φόρων τοις μετρητοίς στο γκισέ. Είναι, όμως, προφανές ότι αν κάποιος θέλει να «ξεπλύνει» το «μαύρο» χρήμα του, δεν θα διστάσει να το κάνει λόγω της προμήθειας που θα πληρώνει στην τράπεζα.

Στο νοικοκύρεμα του “οίκου” της ΑΑΔΕ συμπεριλαμβάνονται και συγχωνεύσεις- συστεγάσεις εφοριών. Είναι ενδεικτικό ότι από τους πρώτους υπολογισμούς προκύπτει ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2,7 εκατ. ευρώ μόνο από το κόστος των μισθωμάτων, που καταβάλλονται σήμερα για τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης.

Πηγή: iefimerida

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Προβληματισμός καθηγητών για διαδικτυακές εξετάσεις

  Τον προβληματισμό τους για τις διαδικτυακές εξετάσεις εκφράζουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκτιμώντας ότι…

31 Ιανουαρίου 2024

Βόλος:Προθεσμία για την Παρασκευή έλαβαν οι δύο Σέρβοι για τις διαρρήξεις

Τρεις ακόμα κλοπές και μία απόπειρα είχαν διαπράξει οι δύο Σέρβοι, ηλικίας 30 και 48…

31 Ιανουαρίου 2024

Οι αθλητικές μεταδόσεις της Τετάρτης 31/1

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων είναι το εξής:   COSMOTE SPORT 1 21.00 ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός…

31 Ιανουαρίου 2024

Κρίσιμες ώρες για 23χρονο βολιώτη φοιτητή θύμα ξυλοδαρμού από τράπερ

Στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, νοσηλεύεται ο 23χρονος Βολιώτης φοιτητής Π.Μ. που φέρεται να δέχθηκε επίθεση…

31 Ιανουαρίου 2024

Προσλήψεις οκταμηνιτών από τον Δήμο Βόλου

  Ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας…

31 Ιανουαρίου 2024

Ταλαιπωρία για επιβάτες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας

Απίστευτη ταλαιπωρία χθες για όσους ήθελαν να ταξιδέψουν από Βόλο για Αθήνα και από Αθήνα…

31 Ιανουαρίου 2024