Τοπικά

Χρεος “μαμούθ” για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου Βορείων Σποράδων

συν1

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου-Β. Σποράδων Ιωάννη Διανελλάκη και τον Διευθυντή Αναστάσιο Ψοφογιώργο είχε ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας  Χρήστος Μπουκώρος. Αρχικά κατά την προσέλευσή του στα γραφεία του Συνεταιρισμού ο Χ. Μπουκώρος συναντήθηκε και συνομίλησε με αγρότες-παραγωγούς που περίμεναν να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, οι οποίοι και του ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο σε διαδικαστικά θέματα, όσο και σε θέματα του κλάδου και τον αποζημιώσεων. Συνομίλησε επίσης και με υπαλλήλους του Συνεταιρισμού οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την σύνταξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ των παραγωγών και οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την διαδικασία, τα χρονικά περιθώρια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ως υπάλληλοι, καθώς καλούνται να διαχειρισθούν μεγάλο όγκο δηλώσεων .

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση συνεργασίας με τους κ.κ. Διανελλάκη και Ψοφογιώργο οι οποίοι  ενημέρωσαν αναλυτικά τον βουλευτή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο  Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου-Β. Σποράδων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το πρόβλημα του χρέους του Αγροτικού Συνεταιρισμού, το οποίο εκτοξεύθηκε από το 2,1 δις € το 2004 στα 4,5 δις € σήμερα λόγω των τόκων και το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται. Εξετάσθηκαν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για την διαχείριση του χρέους, ώστε αυτό να μπορέσει να γίνει βιώσιμο.  Ως προς το θέμα αυτό ο Χ. Μπουκώρος δεσμεύθηκε να αναλάβει σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να εξετασθούν οι δυνατότητες νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο που αυτό είναι εφικτό καθώς παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας.

Συζητήθηκε ακόμη το πρόβλημα της αφορίας της ελιάς το οποίο και κατά την φετινή περίοδο είναι έντονο. Εάν ληφθεί υπόψη ότι εκκρεμεί και η αποζημίωση του 2013 για την αφορία της ελιάς για την οποία αν και ο ΕΛΓΑ είχε προχωρήσει στην καταγραφή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, τα χρήματα δεν έχουν ακόμη πιστωθεί στους παραγωγούς. Τα χρήματα έπρεπε ήδη να έχουν πιστωθεί μέσω ΠΣΕΑ, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο δεδομένου της μειωμένης φετινής παραγωγής με αποτέλεσμα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών να έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο την τελευταία τριετία.

Τέλος έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα την τυποποίησης ελαιολάδου και της διάθεσής του τόσο στην εγχώρια όσο και την παγκόσμια αγορά.

Αλλαλούμ με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στις δενδροκαλλιέργειες

Το ζήτημα της διαφάνειας της διαδικασίας στην υποβολή των δηλώσεων των δεντροκαλλιεργειών επισήμανε σε αναφορά του ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η αναφορά του βουλευτή έχει ως εξής: «Πρόσφατα έγινα αποδέκτης έγγραφης αναφοράς του σωματείου «Αγροτικός Σύλλογος Πουρίου», σχετικά με το ζήτημα των επιδοτήσεων των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων, το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες, οι οποίοι κάθε χρόνο δηλώνουν στον Ο.Σ.Δ.Ε., (Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων), τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, βρίσκονται σε μια διαρκή αναστάτωση, καθώς αγροτεμάχια τα οποία έχουν ήδη κριθεί επιλέξιμα προς επιδότηση τη μια χρονιά, την επόμενη κρίνονται ως ακατάλληλα. Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος αγροκτήματα με αποδεδειγμένες δεντροκαλλιέργειες πολλών ετών, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, να κρίνεται ότι εμπίπτουν σε άλλη κατηγορία καλλιέργειας και όχι ως αγροκτήματα εμπεριέχοντα δεντροκαλλιέργειες. Δημιουργούνται έτσι ερωτηματικά για τα κριτήρια επιλογής των επιδοτούμενων αγροτεμαχίων, αλλά και για την ίδια τη διαδικασία δηλώσεων του Ο.Σ.Δ.Ε

Εκ των ανωτέρω, συνάγεται ότι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να διασφαλίσει τόσο τη διαφάνεια της διαδικασίας των δηλώσεων των δεντροκαλλιεργειών, όσο και τα κριτήρια επιλογής προς επιδότηση, ώστε να μην θίγονται τα έννομα συμφέροντα των καλλιεργητών, καταλήγει η αναφορά του βουλευτή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το