Τοπικά

Χρ. Ζούμπος: “Απέραντες χωματερές στον βυθό του Παγασητικού” – Ποιά αντικείμενα ανελκύουν συνήθως οι αυτοδύτες 

Ο κατάλογος με τα αντικείμενα που ανελκύουν κάθε χρόνο από τον πυθμένα της θάλασσας αυτοδύτες της Μαγνησίας ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο κ. Χρήστος Ζούμπος, εκπαιδευτής τεχνικής κατάδυσης, έχοντας συμμετάσχει σε αρκετούς καθαρισμούς, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο βυθός μετατρέπεται σε απέραντη χωματερή εξαιτίας της ασυνειδησίας εκείνων που πετούν τα σκουπίδια τους στη θάλασσα.

Ο όγκος των σκουπιδιών που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του νερού, είναι ενδεικτικός της έκτασης που έχει πάρει η θαλάσσια ρύπανση. Ο 38χρονος Βολιώτης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα καταδυτικού εξοπλισμού και σχολή καταδύσεων στον Βόλο, καθώς και το καταδυτικό κέντρο «Zoumbosub Diving Center» στην Άφησσο, είναι ένας από τους αυτοδύτες που συνδράμουν σε ανάλογες πρωτοβουλίες και στην περιοχή μας. «Στην πόλη μας δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Αυτοδυτών Βόλου, που διοργανώνει ανάλογους καθαρισμούς μία ή δύο φορές τον χρόνο, ενώ τον τελευταίο καιρό ενδεικτικά μπορώ να θυμηθώ τις δράσεις της iSea, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και της ομάδας Aegean Rebreath, που καθάρισαν διάφορα σημεία, όπως ο Πλατανιάς, η Άφησσος, η Μηλίνα, το Χόρτο και η Νέα Αγχίαλος», είπε ο κ. Ζούμπος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συνηθέστερα απορρίμματα που ανελκύονται κάθε φορά: «Το πιο συχνό μας εύρημα είναι τα λάστιχα αυτοκινήτου, τα οποία τοποθετούνται στα πλαϊνά ενός καϊκιού, για να μην ακουμπάει το σκάφος στον προβλήτα και όταν κόβεται το σχοινί που τα συγκρατεί, καταλήγουν στον βυθό. Από εκεί και πέρα, βρίσκουμε πολλά σκουπίδια από πλαστικό, όπως καρέκλες, τραπέζια, μπουκάλια και ποτήρια, αλλά και αλουμινένια τενεκεδάκια από αναψυκτικά ή μπύρες». Φυσικά η «μαύρη λίστα» δεν τελειώνει εκεί, με τον Βολιώτη αυτοδύτη να θυμάται έπειτα τα πιο… περίεργα αντικείμενα που έχει βγάλει στην ακτή: «Βρίσκουμε διάφορα. Θερμοσίφωνες, ψυγεία, καλοριφέρ, μοκέτες, μπαταρίες αυτοκινήτων, είδη υγιεινής, μέχρι και ένα μοτοποδήλατο εντοπίσαμε μια φορά».

Η αλιευτική δραστηριότητα προκαλεί επίσης σοβαρά προβλήματα:
«Δίχτυα ψαράδων μαζεύουμε πολύ τακτικά. Και όσα είναι καινούρια, τα αφαιρούμε αμέσως, γιατί ψαρεύουν ακόμη, οι τρύπες είναι ανοικτές, χωρίς να καρπώνεται κάποιος τα αλιεύματα. Είναι τα λεγόμενα «δίχτυα – φαντάσματα» που κάνουν ζημιά, γιατί παγιδεύουν θαλάσσια ζωή, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τη μορφολογία του πυθμένα. Ένα δίχτυ που έχει καλύψει μία μεγάλη έκταση ενός ύφαλου, ενός βραχότοπου, αφανίζει κάθε ίχνος ζωής. Επίσης, αλιευτικά εργαλεία υπάρχουν πάρα πολλά, π.χ. παραγάδια, τα οποία πιάστηκαν κάπου και τα παράτησαν οι ιδιοκτήτες τους. Ιδίως σε σημεία που ψαρεύουν συχνά».

Η διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας απέναντι στο θαλάσσιο περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας του, παραμένει το ζητούμενο για τον Χρήστο Ζούμπο, ο οποίος τόνισε ότι αυτό θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα των νέων: «Στη νέα γενιά βασιζόμαστε. Ο άνθρωπος που είναι μιας ηλικίας, κι έχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία, εάν του κάνεις παρατήρηση, θα σε βρίσει κιόλας. Δεν βγάζεις άκρη εκεί. Όμως τα παιδιά που θα ζήσουν σ’ αυτό το περιβάλλον, εάν προσέχουνε, ίσως σώσουμε κάτι. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Σύλλογος Αυτοδυτών Βόλου επισκέπτεται τακτικά τα σχολεία της πόλης και ενημερώνει τους μαθητές. Η ενημέρωση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι σ’ αυτή την ιστορία».
Όταν ζητήθηκε δε η άποψή του για τον λόγο, που εξακολουθεί να υπάρχει κόσμος που βλέπει τη θάλασσα σαν σκουπιδότοπο, ο κ. Ζούμπος σημείωσε: «Η εξήγηση είναι απλή. Κάποτε βρέθηκα σ’ ένα καΐκι, για ένα πείραμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το Τμήμα Γεωπονίας και Ιχθυολογίας. Ένας ψαράς, αφού ήπιε το νερό του, πέταξε το άδειο μπουκάλι μέσα στη θάλασσα. Ένας από το πανεπιστήμιο του είπε αγανακτισμένος: «Τι έκανες εκεί; Γιατί το πέταξες στο νερό»; Η απάντηση του; «Περίμενε λίγο και δεν θα φαίνεται». Μόλις γέμισε θαλασσινό νερό, βυθίστηκε. Άρα, δεν υπάρχει. Αυτή είναι η λογική. Τα θαλάσσια σκουπίδια επειδή δεν φαίνονται, δεν δίνουμε σημασία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το