Αθλητισμός

Χρ. Βολικάκης: Όνειρο ζωής ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Χρήστος Βολικάκης μίλησε για το δύσκολο 2020 και το ελπιδοφόρο 2021 που περιλαμβάνει το μεγάλο ραντεβού στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Σε λίγους μήνες, εάν η πανδημία το επιτρέψει, ο Βολιώτης πρωταθλητής θα βρίσκεται στο Τόκιο για την τέταρτη συμμετοχή του στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη και μεγάλος στόχος του, δεν το κρύβει, είναι ένα μετάλλιο.

Ο Χρήστος Βολικάκης, ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης πίστας με δεκάδες μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις και πρωτιές στην παγκόσμια κατάταξη, εξασφάλισε μέσα στο 2020 τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και παλεύει με τον χρόνο για να είναι έτοιμος για το μεγάλο ραντεβού. Ο Βολιώτης πρωταθλητής μίλησε στο gazzetta.gr για τα εξής θέματα:

Για τη γεύση που του αφήνει το 2020: «Μπορώ να πω ότι ήταν μια γεμάτη χρονιά. Η γεύση είναι γλυκόπικρη αλλά υπάρχει ικανοποίηση για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων μάς έβγαλε κάπως εκτός προγράμματος αλλά ήταν αναγκαίο κακό. Δεν υπήρχε άλλη λύση».
Για το αν τον γεμίζει με άγχος η πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη: «Σίγουρα με φορτώνει με επιπλέον σκέψεις. Όταν κατακτάς μια κορυφή πρέπει να παλεύεις να διατηρηθείς εκεί ή τουλάχιστον να είσαι πολύ κοντά στον στόχο».

Για το αν ονειρεύεται μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο: «Αν σου έλεγα όχι, θα ήταν ψέμα. Είναι όνειρο ζωής και πιστεύω όχι μόνο για μένα. Θεωρώ ότι όποιος συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχει στο βάθος του μυαλού του ότι μπορεί να ξημερώσει μια τέτοια ημέρα απόλυτης επιτυχίας».
Για το αν ήταν καλύτερο ή χειρότερο για εκείνον η αναβολή των Ολυμπιακών: «Δεν το ξέρω αυτό. Ίσως κάθε εμπόδιο είναι για καλό».

Για το αν η ποδηλασία βρίσκεται στο «αίμα» του Έλληνα: «Το άθλημά μας έχει επιτυχίες σε κάθε επίπεδο και σ’ όλα τα αγωνίσματα. Στην πίστα, στον δρόμο, στο βουνό. Ωστόσο οι μεγαλύτερες επιτυχίες έχουν έρθει στην πίστα. Με βεβαιότητα, λοιπόν, θα πω ότι η ποδηλασία είναι στο «αίμα» του Έλληνα. Δεν είναι σύμπτωση ότι οι επιτυχίες έρχονται χωρίς διακοπή για πολλά χρόνια. Εάν η οργάνωση του αθλήματος ήταν όπως την έχω χαράξει στο μυαλό μου, θέλω να πιστεύω ότι θα έκανε πολλά παιδιά ευτυχισμένα η ποδηλασία».

Για το αν νιώθει υποχρεωμένος να οδηγήσει περισσότερα παιδιά στο άθλημα μέσα από τις επιτυχίες του: «Είναι ιερή υποχρέωση και σκοπός ζωής. Πρώτα ο Θεός αν με βοηθήσει, θα μείνω στην ποδηλασία όσο πρέπει για να περάσω στα παιδιά εκτός των άλλων ότι ο στόχος όταν τον επιδιώξεις και επιμείνεις μπορεί να επιτευχθεί. Αν κάποια πράγματα τα δούμε με ανοικτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις, θα καμαρώσουμε στο μέλλον πολλά παιδιά με επιτυχίες στο άθλημα, στη ζωή τους, στην κοινωνία. Όλα αυτά θα είναι από την ποδηλασία. Μεγάλη μας προσδοκία είναι να δούμε στον τόπο μας το ποδηλατοδρόμιο όταν εξομαλυνθούν οι συνθήκες και τότε θα το κάνουμε «κυψέλη» δημιουργίας».

Για τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην πορεία ενός πρωταθλητή: «Είναι βασικός παράγοντας που καθορίζει την εξέλιξή σου. Θέλει πίστη στην τήρηση των κανόνων που διέπουν τη φυσιολογική λειτουργία για να επιτύχεις το μάξιμουμ της απόδοσης. Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις από τους πειρασμούς της εποχής μας και να αποτελέσεις εξαίρεση στον κανόνα. Είσαι όμως υποχρεωμένος να το κάνεις, είναι μονόδρομος».
Για το ποια θεωρείς μεγαλύτερη επιτυχία του μέσα στο 2020: «Ξεχωρίζω τη στιγμή που στέφτηκα κυπελλούχος κόσμου για μια ακόμη φορά και φυσικά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν ένας στόχος που επιτεύχθηκε μέσα από δυσκολίες και πολλά υπερατλαντικά ταξίδια. Έβγαλα μια δύσκολη χρονιά και νιώθω δυνατός για την συνέχεια έχοντας ανεβασμένη ψυχολογία και μεγάλη αυτοπεποίθηση».
Για την ανάρτησή του ότι η ομοσπονδία ποδηλασίας δεν είναι κοντά όσο θα έπρεπε στους αθλητές: «Ήταν ένα θέμα που διευθετήθηκε. Είναι δύσκολα τα χρόνια για τον αθλητισμό και οι οικονομικές απαιτήσεις είναι μεγάλες. Πάνω στην αγωνία μου να προλάβω τις εξελίξεις, εξέφρασα απλώς ένα παράπονο. Αυτά, όμως, πρέπει να τα ξεπερνάμε, γιατί η διαδρομή μας έχει άλλο σκοπό και προορισμό».

Για το πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία τη δική του και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα: «Όπως σε όλους τους τομείς έτσι και στο αθλητικό κίνημα η πανδημία άφησε οδυνηρά αποτυπώματα. Ακυρώσεις συμβολαίων χορηγιών, ελλείψεις στην προπόνηση, αναβολές αγώνων. Άλλαξαν οι ισορροπίες. Είναι σαν να κάνουμε επανεκκίνηση και να δίνουμε συνεχώς εξετάσεις για επιβίωση. Ευτυχώς, όμως, υπήρξαν εταιρείες χορηγοί που μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν, όπως η Herbalife Nutrition, αλλά και άλλοι χορηγοί. Εύχομαι να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Για τους υπόλοιπους στόχους πλην Ολυμπιακών Αγώνων που έχει για το 2021: «Ναι, το μεγάλο ραντεβού είναι στο Τόκιο. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μεγάλοι στόχοι είναι το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι αγώνες που προηγούνται, θα αποτελέσουν το συμπλήρωμα της προετοιμασίας. Θα έχω και μια συνεργασία στη Μαγιόρκα με επαγγελματίες κι έτσι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το