Τοπικά

Χρ. Τριαντόπουλος: “Στήριξη ύψους 385 εκατ. ευρώ προς ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι τώρα για τα μειωμένα μισθώματα”

Από το γραφείο του Χρήστου Τριαντόπουλου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

Συνεχίζεται η πίστωση ποσών στους εκμισθωτές για την κάλυψη της μείωσης των μισθωμάτων που δικαιούνται νομικά και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά:
«Την Τετάρτη πιστώθηκε ποσό συνολικού ύψους 182,5 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 269.461 ιδιοκτητών ακινήτων, με το οποίο το κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, προχωρώντας σε κανονιστικές και λειτουργικές προσαρμογές -όλη την προηγούμενη περίοδο- ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες να λάβουν σε συντομότερους χρόνους τη στήριξη του κράτους και τα μειωμένα μισθώματα.
Από αυτό το ποσό, τα 167,6 εκατ. ευρώ αφορούν 265.524 φυσικά πρόσωπα και τα 14,9 εκατ. ευρώ αφορούν 3.937 νομικά πρόσωπα. Προηγήθηκε την Τρίτη η πίστωση ποσού συνολικού ύψους 15,7 εκατ. ευρώ σε 99.358 μοναδιαίους ΑΦΜ για μειωμένα μισθώματα της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021.
Έτσι, για τα μειωμένα μισθώματα -λόγω του μέτρου αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού- της περιόδου Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 385 εκατ. ευρώ.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, σε στενή συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής των βαρών και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, συνεχίζει να παρεμβαίνει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να στηρίξει όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού».

Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση συντελεστή φορολόγησης και νέες ελαφρύνσεις

Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου, με αντικείμενο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, και στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μέτρα που θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων, και τα οποία ανάλυσε, με σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, εξειδικεύει τα νέα μέτρα: «Η νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνει και σημαντικά μόνιμου χαρακτήρα μέτρα, τα οποία είναι εναρμονισμένα με την οικονομική φιλοσοφία της Κυβέρνησης και συνεισφέρουν στην εξασφάλιση ομαλής μετάβασης στην εποχή μετά την πανδημία, παρέχοντας ισχυρή στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να σταθούν με αυτοπεποίθηση στα πόδια τους, μετά την εκτεταμένη κρίση που προκάλεσε η διάδοση του κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα:
1ον. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
2ον. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022, ενώ για φέτος, η προκαταβολή φόρου μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.
3ον. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 -που θα αφορά το φορολογικό έτος 2021- ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%.
4ον. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
5ον. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.
Πρόκειται για μέτρα που ελαφρύνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά συγκεκριμένα από αυτά έχουν και μόνιμο χαρακτήρα, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου που έρχεται να ανατρέψει τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και η μείωση του συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων στο 22% από το 28% που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και είχαμε ξεκινήσει τη μείωση από την προηγούμενη χρονιά. Είναι μέτρα που ανταποκρίνονται στην φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως και το περσυνό μέτρο -που πρέπει να υπενθυμιστεί- αυτό της μεγάλης μείωσης στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
Έτσι, στο πολύ δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να εκπληρώνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για τη μείωση των βαρών σε πολίτες και επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας τις συνθήκες για ταχεία ανάκαμψη και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη υψηλή ανάπτυξη, που θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ευημερίας για όλους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το