Τοπικά

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο γραφείου του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστου Τριαντόπουλου, στο Υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας για τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην τοπική οικονομικά και για τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων αυτών από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν, σε συνέχεια σχετικών τους επιστολών, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Βασίλης Καραουλάνης ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Μποτσιβάλης, και ο Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γρηγόρης Κοντορίζος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε μία αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της Μαγνησίας και των αρνητικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό σε κλάδους όπως ο τουρισμός, ιδιαίτερα μετά τους περιορισμούς που τέθηκαν, επηρεάζοντας σημαντικά τη λειτουργία των ξενοδοχείων της περιοχής. Η ανάλυση επεκτάθηκε και σε άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Επρόκειτο για μία ανάλυση που βασίστηκε και στα στοιχεία και την κατάσταση που αποτύπωσαν με επιστολές τους προς το Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Μαγνησίας. Το βασικότερο αίτημα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση και ανάλυση, των παραγωγικών εταίρων της Μαγνησίας είναι η στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις της περιοχής, τόσο τις ξενοδοχειακές, όσο και τις λοιπές, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της νόσου -και των περιορισμών που σχετίζονται με αυτή- στην πραγματική οικονομία.

Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αφού περιέγραψε την κατάσταση από την εξέλιξη του φαινομένου σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού στην οικονομία, επικεντρώθηκε στα μέτρα που σχεδιάζονται και προωθούνται την τελευταία περίοδο για την αντιμετώπιση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων. Πρόκειται για μέτρα που συνοδεύουν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις περιορισμών της λειτουργίας και αφορούν όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβάνοντας, φυσικά, και τη Μαγνησία.

Πρώτον, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και ακολουθούν, άμεσα, αντίστοιχα μέτρα για επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται δραστικά από το ίδιο φαινόμενο.

Δεύτερον, νομοθετήθηκε η διευκόλυνση πρόσβασης στην εργασία, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών. Παρέχεται ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία, δίνεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Έτσι, το κράτος, μαζί με εργοδότες και εργαζόμενους, επιμερίζεται το κόστος.

Τρίτον, προωθείται η νομοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους. Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση.

Τέταρτον, δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ, της ΑΑΔΕ, των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Υπουργείου Εργασίας και του ιδιωτικού τομέα, σε ημερήσια βάση, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν για την εξειδίκευση μέτρων, άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Πέμπτον, προωθείται η παροχή, έγκαιρα, ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Τα συναρμόδια Υπουργεία βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες. Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α.

Έκτον, προχωρά, άμεσα, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.

Παράλληλα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει πλήρης οικονομική υποστήριξη στο σύστημα δημόσιας υγείας, ενώ διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση.

Τέλος, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αφού επιβεβαίωσε, για ακόμα μία φορά, τη συμπερίληψη της Μαγνησίας σε όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων ζήτησε από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορεών, αφενός, την τήρηση και προώθηση όλων των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της επέκτασης της νόσου και, αφετέρου, τη συνεχή παροχή στοιχείων -από την πλευρά των εταίρων- για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Μαγνησίας. Και με τη θετική ανταπόκριση από την πλευρά των παραγωγικών εταίρων ολοκληρώθηκε η σύσκεψη εργασίας και συνεχίζεται η εποικοδομητική συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το