Τοπικά

Χρ. Τριαντόπουλος: Λύση στη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, για τα οποία οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο. «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία για την οποία είχε ήδη ενημερώσει η κυβέρνηση και για την οποία είχαμε δεσμευτεί απέναντι στους συνταξιούχους, ακόμα και στο πλαίσιο των συναντήσεών μας στη Μαγνησία», σχολίασε σχετικά ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής.
Το μέτρο αφορά σε ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να τους καταλογιστεί φόρος. Ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις προέκυψαν και ορισμένες πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα αυτά είχαν συμπεριληφθεί από τους φορολογουμένους στις δηλώσεις που είχαν υποβάλει.

«Με τη νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανησυχία μίας μερίδας συνταξιούχων συμπολιτών μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Τριαντόπουλος και συμπλήρωσε: «Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά, είτε μετά από αίτηση του φορολογουμένου, είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ». Η νέα διαδικασία θα δώσει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να προβεί σε διορθωτική παρέμβαση για να διασφαλιστεί η φορολόγηση των σχετικών ποσών στη χρήση στην οποία πράγματι ανάγονται, και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.
Προβλέπεται, επίσης, ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ μειώνονται σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη, για τα μη δηλωθέντα αναδρομικά τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το