Τοπικά

Χρ. Τριαντόπουλος: 5,8 εκατ. ευρώ ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής σε 882 ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων ακινήτων στη Θεσσαλία

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας arogi.gov.gr οδήγησε στην επιτάχυνση των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα – η οποία και δημιουργήθηκε σε μεταγενέστερη φάση – άνοιξε για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας στις 17 Δεκεμβρίου 2021, με τις πρώτες πληρωμές να εκτελούνται στις 29 Δεκεμβρίου. Για την καλύτερη, δε, εξυπηρέτηση των δικαιούχων, είχε δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων, ενώ η πλατφόρμα άνοιγε εκ νέου κατά διαστήματα, με τελευταία ενεργοποίησή της κατά το διάστημα 17 έως 24 Αυγούστου, για την υποβολή νέων αιτήσεων -καθώς διευρύνθηκε η περίμετρος των δικαιούχων- ή για την τροποποίηση υφιστάμενων.

Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, μέσα από διαδοχικούς γύρους εκταμιεύσεων, 882 ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλία που επλήγησαν από τον σεισμό έλαβαν συνολικά 5.775.493,66 ευρώ ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής. Παράλληλα, είναι σε διαδικασία ελέγχου οι νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο και αναμένεται σύντομα να γίνει η εκτέλεση των πληρωμών και για τους νέους δικαιούχους. Επισημαίνεται ότι όσοι δικαιούχοι έλαβαν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση και φάκελο για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση του πληγέντος κτιρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η πλατφόρμα arogi.gov.gr αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο της Κυβέρνησης, προκειμένου να αποζημιώνει έγκαιρα και δίκαια τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Δεδομένου ότι το μέτρο θεσπίστηκε μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, προώθησε σχετική ρύθμιση που έδωσε αναδρομική ισχύ στο μέτρο, ούτως ώστε να ενταχθούν σε αυτό και οι πληγέντες από τους σεισμούς της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία και της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

Ειδικά για την περίπτωση της Θεσσαλίας, σε συνέχεια της ενεργοποίησης του arogi.gov.gr τον περασμένο Δεκέμβριο, 882 ιδιοκτήτες ακινήτων από τη Θεσσαλία έλαβαν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής συνολικού ύψους 5,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, για τις τελευταίες αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά το άνοιγμα της πλατφόρμας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και σύντομα θα προχωρήσει και αυτή η τελευταία πληρωμή. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να αξιολογεί όλα τα δεδομένα στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και παρεμβαίνει για την ανακούφιση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το