Τοπικά

Χρ. Τριαντόπουλος: 35,7 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις στη Μαγνησία

O  Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις εργασίας με παραγωγικούς φορείς της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της τακτικής σχέσης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί όλη αυτή την περίοδο. Μάλιστα, σε ορισμένες από τις εν λόγω τηλεδιασκέψεις συμμετείχαν και άλλα υπηρεσιακά και κυβερνητικά στελέχη, όπως η Γενική Γραμματέας Εργασίας, κ. Άννα Στρατινάκη, και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Βίκυ Λοΐζου.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τις Ενώσεις Ξενοδόχων Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, καθώς και με τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Σκιάθου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πραγματοποιήθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων των Βορείων Σποράδων εκτενής ανάλυση της κίνησης της τουριστικής περιόδου και των επιμέρους χαρακτηριστικών αυτής, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του χώρου. Την ίδια ημέρα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη εργασίας με την Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού, όπου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανέλυσαν τις εξελίξεις και τα προβλήματα στην τοπική οικονομία, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε και με την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, όπου αναλύθηκαν τα ζητήματα του κλάδου.

Στη συνέχεια, την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, όπως και με την Ένωση Εστίασης της περιοχής, όπου αναλύθηκαν οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στους συγκεκριμένους κλάδους εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και των επιπτώσεων αυτής στην τουριστική και οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος είχε τηλεδιάσκεψη με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, προκειμένου να συζητήσουν ευρύτερα ζητήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της περιοχής, καθώς και επιμέρους θέματα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος λόγω του κορωνοϊού.

Η συνέχεια δόθηκε με τα εκπροσώπους των Τουριστικών Λεωφορείων Μαγνησίας την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να βρεθούν πιθανές λύσεις, μια και ο τρόπος απάντησης στα προβλήματα παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητας. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της συχνής επικοινωνίας τους, τους ενημέρωσε τόσο για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης του κλάδου στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, όσο και για τον σχεδιασμό στοχευμένης στήριξης προς τον κλάδο. Την ίδια ημέρα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος είχε τηλεδιάσκεψη με τον Φορέα Διαχείρισης της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, όπου συζήτησε τόσο τις προοπτικές ανάπτυξης της βιομηχανικής περιοχής του Βόλου και της προσέλκυσης νέων βιομηχανικών επιχειρήσεων, όσο και το ζήτημα της αναβαθμισμένης σιδηροδρομικής σύνδεσης Βόλου-Λάρισας, με τη διασύνδεση του λιμανιού με όλο αυτό το δίκτυο και τη διαμόρφωση ειδικού κόμβου εντός της βιομηχανικής να έχει κρίσιμη σημασία. Προς αυτές τις κατευθύνσεις θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο οι σχετικές ενέργειες.

Ο γύρος ψηφιακών συναντήσεων ολοκληρώθηκε για αυτή την εβδομάδα με τηλεδιάσκεψη με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, όπου αναλύθηκε η πορεία της εμπορικής κίνησης στην αγορά του Βόλου και συζητήθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων του Βόλου, αλλά και το θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ενημέρωσε για τα μέτρα που έχει επιστρατεύσει το Υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους επιχειρηματίες και στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι «μέσω αυτών των δύο εργαλείων του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν διοχετευθεί 35,7 εκατ. ευρώ προς επαγγελματίες, μικρούς, μικρομεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της οικονομικής αρωγής και της παροχής ρευστότητας. Οι εν λόγω πόροι αφορούν 10.600 επιχειρήσεις της Μαγνησίας που εντάχθηκαν στα συγκεκριμένα σχήματα του Υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας αποζημίωση ειδικού σκοπού και επιστρεπτέα προκαταβολή. Συγκεκριμένα, 10,3 εκατ. ευρώ έχουν λάβει επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την πρώτη περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα καταβληθεί η έκτακτη αποζημίωση που αφορά στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούνιο, ενώ τις επόμενες ημέρες δρομολογείται η διαδικασία και για τις περιπτώσεις του Ιουλίου. Παράλληλα, 25,4 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί μέσω των δύο φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η διαδικασία για την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με διευρυμένη περίμετρο ως προς τους δικαιούχους και με νέες παραμέτρους προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος αυτών των πόρων έχουν διοχετευθεί σε επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και των αντίστοιχων περιοχών που έχουν πληγεί σημαντικά στη Μαγνησία. Έτσι, με βάση τα στοιχεία για τις περιοχές στο εύρος αρμοδιοτήτων της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας-Βόλου, όπου περιλαμβάνονται οι περιοχές του Πηλίου και των Βορείων Σποράδων, η χρηματοδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής έφτασε τα 9,6 εκατ. ευρώ, κυρίως κατά τη δεύτερη φάση. Και, φυσικά, παράλληλα με τα προαναφερθέντα εργαλεία, η συνεχής συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς μας έχει επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις και κινήσεις, ώστε να στηριχθούν σε μία δύσκολη περίοδο. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

Οι επαφές του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου με τους τους παραγωγικούς φορείς θα συνεχιστούν και την άλλη εβδομάδα, ενώ νέος γύρος τηλεδιασκέψεων συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί και στο τέλος του μήνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το