Τοπικά

Χρ. Στρατηγόπουλος: “Δεν είμαστε δογματικοί με το θέμα χωροθέτησης του Δικαστικού Μεγάρου”

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου δεν είναι δογματικός με το θέμα της χωροθέτησης του Δικαστικού Μεγάρου, αλλά είναι εμμονικός στην κατεύθυνση του να γίνει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Στρατηγόπουλος μιλώντας σήμερα στην διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία παντού», που μεταδίδεται από την e-thessalia.gr. Ο κ. Στρατηγόπουλος δήλωσε βαθιά στεναχωρημένος για το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να χρεωθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο η θέση αποχαρακτηρισμού του υπάρχοντος διατηρητέου κτιρίου, μετά τη συνάντηση που είχαν με τη Ζέττα Μακρή στο Υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για κραυγαλέα ψευδολογία η οποία ευτυχώς διαψεύστηκε, όπως είπε, από την υπουργό Πολισμού Λίνα Μενδώνη.

«Με στεναχώρησε το γεγονός ότι μου χρέωσαν προσωπικά πως δήθεν ζήτησα τον αποχαρακτηρισμό του διατηρητέου κτιρίου. Δεν έχω καμία αρμοδιότητα να κάνω κάτι τέτοιο. Μόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να το ζητήσει, αν προέκρινε αυτή τη λύση. Εξάλλου αν τίθεται ζήτημα επέμβασης στο διατηρητέο κτίριο, τίθεται και ζήτημα αδειοδότησης για την εκτέλεση εργασιών και όχι για τον αποχαρακτηρισμό», είπε ο κ. Στρατηγόπουλος και πρόσθεσε:
«Επειδή ακριβώς δεν είμαι πολιτικό προσωπικό, με σοκάρουν οι τόσο κραυγαλέες ψευδολογίες, οι οποίες διαψεύστηκαν βέβαια από την κ. Μενδώνη, αλλά οι εντυπώσεις είχαν ήδη δημιουργηθεί».
Ο κ. Στρατηγόπουλος υπογράμμισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος ανέδειξε το ζήτημα και επιδίωξή του είναι να παραδώσει τη σκυτάλη της διεκδίκησης μιας λύσης στους κεντροβαρείς φορείς της πόλης.
«Εμείς δεν είμαστε δογματικοί με το θέμα της χωροθέτησης. Είμαστε εμμονικοί στην κατεύθυνση του να γίνει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρo. Με αυτή την έννοια θα είμαστε και εγγυητές της όποιας λύσης οφείλει να δώσει η πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αρμόδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν υπάρχουν άλλοι μεσσίες»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η κατάσταση με το υφιστάμενο, ως έχει σήμερα, δικαστικό μέγαρο είναι απαράδεκτη για τον ίδιο τον θεσμό της δικαιοσύνης, για τους πολίτες, αλλά και για τους συνήθεις χρήστες του δικαστικού μεγάρου, δηλαδή τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικηγόρους.
Αρμόδιο να δώσει λύση, όπως τόνισε, είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Δεν υπάρχουν άλλοι μεσσίες σ’ αυτή την ιστορία. Η Πολιτεία αποκλειστικά υπεύθυνη να λύσει το θέμα, επιλέγοντας τη λύση που θεωρεί κατάλληλη», είπε και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία του Συλλόγου, ανεξαρτήτως αν δέχθηκε κριτική – δίκαιη ή άδικη, είχε τουλάχιστον αποτέλεσμα: ένα θέμα που είχε τελματώσει τα τελευταία χρόνια, ξαναήρθε με εμφατικό τρόπο στη δημοσιότητα.

«Δεν συζητούσαν περιφερειακές λύσεις χωροθέτησης»
Ο κ. Στρατηγόπουλος επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι επί 25 χρόνια που αναζητείται λύση, μίλησαν πάρα πολλοί αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης μίλησε λίγο έως ελάχιστα. Ο ίδιος, όπως είπε, είχε με το υπουργείο Δικαιοσύνης δυο διερευνητικές των προθέσεων του επαφές με δυο διαδοχικούς υπουργούς, τον κ. Καλογήρου και τον κ. Τσιάρα. Ο κ. Καλογήρου ξεκαθάρισε εξαρχής ότι το υπουργείο δεν εξετάζει περιφερειακές λύσεις χωροθέτησης. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2019 ο τότε υπουργός είχε δώσει εγγράφως εντολή στην κατασκευαστική εταιρεία του Δημοσίου να προχωρήσει σε μελέτη για την πλήρη ανακαίνιση του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου, συνεκτιμώντας τα στοιχεία του διατηρητέου χαρακτήρα.

Την ίδια άποψη, όπως είπε ο κ. Στρατηγόπουλος εξέφρασε και ο σημερινός υπουργός κ. Τσιάρας στη συνάντηση που είχε μαζί του. Ο ίδιος διευκρίνισε πώς, τούτου δεδομένου, όταν ζητήθηκε η άποψή του, απάντησε ότι δεν φτάνει απλά και μόνο η πλήρης ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου.
«Εφόσον η επιλογή είναι να παραμείνει το δικαστικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης, είπα ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η ανέγερση συνοδού κτιρίου στη θέση που βρίσκεται η προσθήκη του 1973. Δεν με άφησαν να καταλάβω ότι εξετάζουν άλλες λύσεις, δηλαδή τη χωροθέτηση εκτός κέντρου. Αυτός ήταν και ο λόγος που δέχθηκα την πρόσκληση της Ζέττας Μακρή να επισκεφθούμε την υπουργό Πολιτισμού. Αν δεν ήταν αυτή η θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε κανέναν λόγο να εμπλακεί στην όλη διαδικασία».

Το «άλλοθι» της Πολιτείας
Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στην Πολιτεία, την οποία κατηγόρησε ότι κωλυσιεργεί χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τις όποιες διαφωνίες.
«Με φοβίζει η πολυφωνία. Όταν μιλάνε πολλοί για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επίλυση ενός διοικητικού και όχι μόνο προβλήματος, εκεί η Πολιτεία πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις με θάρρος. Κάτι που δεν έχει κάνει τα τελευταία 25 χρόνια. Ισα-ίσα έχει χρησιμοποιήσει τις ”διαφωνίες” των τοπικών φορέων ως το τέλειο άλλοθι για να μην γίνεται τίποτα», είπε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το