Τοπικά

Χρ.Μπουκώρος: Σημαντικές ενισχύσεις για ελαιοπαραγωγούς -Tις επόμενες μέρες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Τα ζητήματα της αποζημίωσης των παραγώγων που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό» στις περιοχές Αλμυρού και Ν. Αγχιάλου, καθώς και οι ενισχύσεις των ελαιοπαραγωγών, το εισόδημα των οποίων έχει πληγεί από διάφορες αιτίες την τελευταία τριετία, συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη το απόγευμα, στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, ο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Αποζημιώσεις λόγω καταστροφών
Στα 70 εκατομμύρια θα φτάσουν οι αρχικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ιανός» στις καλλιέργειες των περιοχών που επλήγησαν. Μέρος του συγκεκριμένου ποσού αφορά και τους παραγωγούς του Αλμυρού και της Νέας Αγχιάλου. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τον βουλευτή Μαγνησίας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές και το δεκαήμερο μεταξύ 20 και 30 Οκτωβρίου θα καταβληθεί σημαντική προκαταβολή της τάξεως του 70% της συνολικής αποζημίωσης, ενώ η εκκαθάριση εκτιμάται ότι θα γίνει περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών
Με 126 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να ενισχυθούν, λόγω απώλειας εισοδήματος, οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί. Ήδη το αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατατέθηκε και εξετάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες – πλην κάποιων επουσιωδών παρατηρήσεων που θα διευθετηθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου- θα εγκρίνουν το αίτημα της ενίσχυσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση σε κλάδο του πρωτογενούς τομέα και δικαιολογημένα, εφόσον ο κλάδος των ελαιοπαραγωγών είναι ο πολυπληθέστερος όλων. Πρόκειται για χρήματα, για τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν στους ελαιοπαραγωγούς μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ενίσχυση της βρώσιμης ελιάς
Με το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ θα ενισχυθούν οι παραγωγοί της βρώσιμης ελιάς, η κατανάλωση της οποίας μειώθηκε κατά το διάστημα της πανδημίας με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να υποστούν απώλεια εισοδήματος. Το συγκεκριμένο αίτημα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για υπογραφή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Προσπάθειες για ενίσχυση της ελιάς Καλαμών
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τον Χρήστο Μπουκώρο ότι το υπουργείο καταβάλει προσπάθεια για ειδική ενίσχυση στους παραγωγούς ελιάς Καλαμών, η τιμή της οποίας υποχώρησε σημαντικά κατά την περίοδο της πανδημίας εξαιτίας της μείωσης κατανάλωσης, της μείωσης εξαγωγών και τους περιορισμούς στην εστίαση. Πρόκειται για μια προσπάθεια που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Έκθεση για το γλοιοσπόριο και την κλιματική αλλαγή
Την εβδομάδα που έρχεται η αρμόδια επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρήστο Αυγουλά, παραδίδει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την έκθεση για τις αιτίες που ανάγονται στην κλιματική αλλαγή που έπληξε την ελαιοπαραγωγή το 2019 στην Κρήτη και στον νομό Μαγνησίας, με την έξαρση του δάκου και του γλοιοσπόριου.
Στη συνέχεια, η έκθεση θα υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έγκριση. Για το εν λόγω θέμα ο βουλευτής Μαγνησίας, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο που συγκροτήθηκε η επιτροπή, με επιμονή προώθησε το αίτημα να συμπεριληφθεί μαζί με την Κρήτη και ο νομός Μαγνησίας στη συγκεκριμένη έκθεση. Πέρα από την έγγραφη κατάθεση του αιτήματος από πλευράς του βουλευτή για ένταξη και της Μαγνησίας εκτός των τεσσάρων νομών της Κρήτης στη συγκεκριμένη μελέτη, είχαν προηγηθεί 3 συναντήσεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, άλλες 4 συναντήσεις με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Γεώργιο Στρατάκο, όπως και άλλες 2 πολυπληθείς συναντήσεις με μεγάλη συμμετοχή ελαιοπαραγωγών στον Πτελεό στις 18 Δεκεμβρίου 2019 και στις 5 Ιανουαρίου 2020 στο ΚΕΓΕ της Αργαλαστής. Ο Χρήστος Μπουκώρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αποδέχθηκε το αίτημα για συμπερίληψη και της Μαγνησίας στη συγκεκριμένη μελέτη, άσχετα από την έκβαση που αυτό θα έχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τέλος της συνάντησης, ο βουλευτής Μαγνησίας ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη για την δημιουργία τόσων χρηματοδοτικών εργαλείων για τους ελαιοπαραγωγούς. Παράλληλα, ο Χρήστος Μπουκώρος υπογράμμισε προς τον υπουργό ότι οι περισσότεροι από 7.000 ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας, την τελευταία τριετία, από διάφορες αιτίες (δάκος, γλοιοσπόριο, πανδημία, φυσικές καταστροφές, εμπορική τιμή λαδιού και ελαιών) έχουν υποστεί σημαντική απώλεια εισοδήματος, η οποία ως ένα βαθμό θα αναπληρωθεί από τις πολιτικές, τις οποίες με συνέπεια εκπονεί και υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το