Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος: «Μεταναστευτική πολιτική αυστηρή αλλά δίκαιη».

Την προσπάθεια που επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία προς επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, εξήρε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος κατά τη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται πλέον τα φαινόμενα της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών με την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που συνάμα γίνεται και πιο δίκαιο, ενώ παράλληλα θωρακίζεται η ασφάλεια της Χώρας αλλά και των ιδίων.
Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας κατέκρινε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που με πρόσχημα τον ανθρωπισμό εμμένουν σε μία πολιτική μάλλον αποτυχημένη καθώς ως μόνο αποτέλεσμα είχε την αθρόα προσέλευση μεταναστών στη χώρα μας και την στοίβαξή τους σε δομές μη λειτουργικές.
Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε τα εξής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία και είναι φυσιολογικό για ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές και προσεγγίσεις. Πιο φυσιολογικό πράγμα απ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει.
Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα σε κάθε πτέρυγα και κυρίως στα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε σήμερα. Η χώρα διαθέτει σύνορα και χερσαία και θαλάσσια και φυλάσσονται νυχθημερόν με τις θυσίες και τους κόπους των γυναικών και των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας. Και επειδή η δύσκολη φύλαξη πράγματι είναι στον θαλάσσιο χώρο, με τις ηρωικές προσπάθειες των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος της χώρας.
Το δεύτερο που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ζητήματα υψίστης σημασίας όπως είναι το μεταναστευτικό δεν είναι αρμοδιότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως πιθανότατα πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αρμοδιότητα κυβερνητικών υπηρεσιών και μάλιστα του στενού πυρήνα του κράτους. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για μας.
Γι’ αυτό και νομοθετούμε στο πλαίσιο που νομοθετούμε σήμερα με μια νομοθεσία αυστηρή, αλλά δίκαιη. Τι σημαίνει το αυστηρή. Σημαίνει ότι σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να εισέρχεται ο καθένας παράνομα. Θα εισέρχεται με κανόνες και θα υπακούει στους κανόνες που ισχύουν σε αυτή τη χώρα. Τι σημαίνει δίκαιη; Σημαίνει ότι σε αυτή τη χώρα θα έρχεται όποιος δικαιούται να έρθει και θα λαμβάνει άσυλο αυτός που δικαιούται να λάβει άσυλο. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απλές έννοιες, γι’ αυτό και αληθινές. Δεν μπορούν να θολώσουν. Δεν μπορούν να συκοφαντηθούν αυτές οι έννοιες. Είναι συγκεκριμένες οι συντεταγμένες που βαδίζει η Κυβέρνηση και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Θα μου επιτρέψετε τώρα να πω ότι δίνετε την εντύπωση ότι εξακολουθείτε να ζείτε σε μια αυταπάτη, σε μια φενάκη, σε ένα πεδίο χωρίς ορατότητα, θολό, γιατί κάνετε ένα σενάριο εργασίας το οποίο εδράζεται στο εξής επιχείρημα: Ανθρωπιστικά, βρε παιδί μου, ας διευκολύνουμε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους, δυστυχείς ανθρώπους να έλθουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια να πάνε στον τελικό τους προορισμό που σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Γερμανία, είναι η Ολλανδία, είναι το Βέλγιο, είναι η Μεγάλη Βρετανία. Είναι έωλος, όμως, αυτός ο συλλογισμός σας. Και είναι έωλος γιατί έχει αποδειχθεί από τα πράγματα. Η ιστορία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη -κι αυτό είναι αλήθεια και πρέπει να επισημάνουμε, κύριε Υπουργέ- όπου ο καθένας δείχνει ότι δεν θέλει το πρόβλημα στην πόρτα του, με συνέπεια να έχουμε τον εγκλωβισμό αυτών των χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα.
Αν μιλούσαμε για μια Ευρώπη που μπορεί να συνεννοηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα –για άλλα συνεννοείται, για άλλα όχι η Ευρώπη, έναν υπερεθνικό οργανισμό είκοσι επτά κρατών που δύσκολα αποφασίζει, που δύσκολα συμφωνεί- τότε ενδεχομένως το πρωταρχικό σας επιχείρημα να είχε κάποια βάση και να μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Βλέπετε να υπάρχει τέτοια συνεννόηση;
Μπορούμε να αγνοούμε τα δεδομένα και τα ισχύοντα και να εφαρμόζουμε πολιτικές; Μα, η πολιτική πρέπει να εδράζεται στα δεδομένα και στα ισχύοντα. Να παλέψουμε να τα αλλάξουμε, αυτά και άλλα πολλά για άλλα ζητήματα; Να το κάνουμε. Εν τω μεταξύ, όμως, τι γίνεται; Συσσωρεύονται στην Ελλάδα, ως αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.
Κι έχετε αν θέλετε και τη διάθεση να ρίξετε και λίγη λάσπη στον ανεμιστήρα, ενισχύοντας αυτή την πολιτική, αυτή την υπόθεση εργασίας, αυτό το σενάριο εργασίας με ισχυρές δόσεις ανθρωπισμού. Εσείς είστε ανθρωπιστές κι εμείς είμαστε απάνθρωποι; Πώς το ισχυρίζεστε αυτό από το Βήμα της Βουλής; Είναι ανθρωπισμός η Μόρια και το Βαθύ της Σάμου; Είναι ανθρωπισμός αυτό που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί είναι περισσότερο ανθρωπιστής αυτός που κάνει νεύμα στον οικονομικό μετανάστη και του λέει έλα να ζήσεις στη Μόρια και δεν είναι ανθρωπιστής αυτός που του λέει καλύτερα στις φτωχικές συνθήκες του χωριού σου, παρά στη Μόρια; Ποιος είναι περισσότερο ανθρωπιστής, αυτός που λέει την αλήθεια ή αυτός που εξαπατά τον οικονομικό πρόσφυγα;
Γιατί, ασφαλώς υπάρχουν οι κατατρεγμένοι των πολέμων και των εμφυλίων συρράξεων, αλλά γνωρίζουμε όλοι, τα στοιχεία το έχουν αποδείξει τα προηγούμενα χρόνια, ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι οικονομικοί μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό, να αναζητούν μια καλύτερη τύχη.
Εμείς τους λέμε ότι ο σωστός δρόμος δεν είναι μέσω της Ελλάδος και αποδείχθηκε κι αυτό ιστορικά ότι δεν είναι ο σωστός δρόμος. Δεν είναι ούτε ο σωστός δρόμος ούτε ο σωστός τρόπος. Το να λέμε ότι θα έρχονται στην Ελλάδα, στις πλατείες, στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας, θα στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες και μετά θα εξαφανίζονται, ενώ είστε εσείς οι ίδιοι που επισημαίνετε τον κίνδυνο να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα αυτοί οι άνθρωποι, είναι μια πελώρια αντίφαση, είναι η φενάκη που λέγαμε.
Τώρα δεν ξέρω τι σας προσδίδει πολιτικά η εμμονή σας σε τέτοιες θέσεις ιδεοληπτικές. Πραγματικά, δεν νομίζω ότι σας προσθέτει κάτι. Νομίζω ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ατελέσφορη μεταναστευτική πολιτική αυτή που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα πουθενά στην οικουμένη. Υπάρχουν νόμοι παντού. Πως ζητάτε από την Ελλάδα όλα αυτά να έχουν έτσι αν θέλετε μια πιο διασταλτική ερμηνεία; Έχει τέτοιες δυνατότητες η χώρα να φιλοξενήσει τόσο κόσμο, κάτω από ανθρώπινες συνθήκες;
Σε αυτά τα πραγματικά ερωτήματα θα τοποθετηθούμε ποτέ; Μια χώρα των δέκα εκατομμυρίων πόσους μετανάστες παράτυπους μπορεί να αντέξει και να τους παρέχει μάλιστα και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ένα μέλλον καλύτερο σε σχέση με το μέλλον που αντιμετωπίζουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα. Τα άλλα είναι πολιτικές στρακαστρούκες για να δημιουργούμε εντυπώσεις προοδευτισμού και ανθρωπισμού και το πρόβλημα να διογκώνεται συνεχώς.
Ο ελληνικός λαός, δηλαδή, είναι αφιλόξενος και απάνθρωπος που σε μεγάλα ποσοστά λέει ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση αυτού του ζητήματος τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί δεν είναι η Νέα Δημοκρατία που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο προκειμένου να μπει σε ένα πλαίσιο η μεταναστευτική πολιτική, είναι και ο ελληνικός λαός και το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ετών ότι θεωρεί τη μεταναστευτική πολιτική, όπως εφαρμόστηκε, σοβαρό πρόβλημα, μείζον πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Στα πραγματικά ερωτήματα, λοιπόν, του φλέγοντος αυτού ζητήματος θα τοποθετηθείτε κάποτε;
Η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Μηταράκης και η κ. Βούλτεψη με τις εντολές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάποια μετρήσιμα αποτελέσματα. Εγώ έχω διαφορετική άποψη από όσους λένε ότι ο κορωνοϊός περιόρισε τις ροές. Η φύλαξη των συνόρων μας στην υβριδική επίθεση του Έβρου είναι αυτή που περιόρισε τις ροές, γιατί έστειλε ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
Λέμε όλοι και συμφωνούμε όλοι ότι ο Ερντογάν ανοιγοκλείνει την κάνουλα των προσφυγικών ροών. Και δεν μου λέτε, εμπόδισε ο κορωνοϊός τον Ερντογάν τον ενάμιση τελευταίο χρόνο να ανοιγοκλείνει την κάνουλα; Εγώ νομίζω ότι έλαβε τις απαντήσεις που έπρεπε και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον Έβρο και στο Αιγαίο και αυτό τον έκανε να σκέφτεται δύο φορές τέτοιου είδους εγχειρήματα.
Τώρα, βεβαίως, ασφαλώς κάποιος μπορεί να πει δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον και ποιες θα είναι οι πιέσεις. Ασφαλώς, αυτό δεν το ξέρουμε. Μπορεί να είναι πολλαπλάσιες οι ροές στο μέλλον και οι πιέσεις να ανέβουν στα ύψη. Τι μας προτείνετε, λοιπόν, να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Να μην ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται; Να μην καταστήσουμε σαφές ότι υπάρχουν κλειστά κέντρα, ότι υπάρχουν επιστροφές, ότι υπάρχουν απελάσεις μέσα σε ένα πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής, υπάρχουν και κρατήσεις; Να μην το ξεκαθαρίσουμε;
Θα έλεγα, ότι ναι, και η έλλειψη συνεννόησης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με προβληματίζει βαθύτατα. Η Ευρώπη είναι πάντα έτσι. Αργεί να αποφασίσει, αργεί προηγουμένως να συνεννοηθεί. Με προβληματίζει, όμως, ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι έχει φύγει από το προσκήνιο του παγκόσμιου προβληματισμού μια συζήτηση που γινόταν και αρκετά έντονα παλαιότερα, για την ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη που θα βελτίωνε τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών στις ηπείρους και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Θα ήταν αυτό μια πολιτική, πραγματικά, που θα μπορούσε να περιορίσει τις ροές σε συνδυασμό με την καταπολέμηση των αιτιών της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής, η οποία, επίσης, μπορεί να τροφοδοτήσει τις προσφυγικές ροές. Όμως, βλέπετε, μπροστά στα συμφέροντα και στις απόψεις κρατών και πολυεθνικών οργανισμών αυτές οι συζητήσεις έχουν, πράγματι, υποχωρήσει. Ίσως είναι ευθύνη και του Ελληνικού Κοινοβουλίου να τροφοδοτήσει τέτοιες συζητήσεις, να ξεκινήσει τέτοιες συζητήσεις, ώστε προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και γίνονται όλο και πιο έντονα, όπως το μεταναστευτικό, να αντιμετωπιστούν στην πηγή τους, να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους όσο αυτό είναι δυνατό.
Κατά τα λοιπά, κυρία Υπουργέ και κύριε Υπουργέ, θέλω να σας συγχαρώ για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του Υπουργείου σας, γιατί η μείωση των ροών σε ποσοστά περίπου 90% είναι πρωτοφανής σύμφωνα με τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας. Ασφαλώς υπερψηφίζουμε το σημερινό νομοσχέδιο -και καλούμε και όλους τους συναδέλφους να το υπερψηφίσουν- το οποίο, αν θέλετε, βάζει ένα αυστηρό, αλλά δίκαιο, πλαίσιο για ένα κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα μας όπως είναι αυτό της μεταναστευτικής πολιτικής» κατέληξε στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το