Τοπικά

Χρ.Μπουκώρος: Μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές προς όφελος των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων, των κοινωνικά ευάλωτων και των ανέργων.
Ο κ. Μπουκώρος στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνει τους μισθούς των εργαζομένων και «απλώνει δίχτυ προστασίας» για όλους τους κοινωνικά ευάλωτους, ψηφίζοντας νόμους.

Πιο αναλυτικά στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην κορυφαία και εμβληματική, όπως την χαρακτήρισε, διάταξη περί μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, μείωσης του μη μισθολογικού κόστους μεστοσταθμικά κατά 3,9%, ενώ επεσήμανε ότι η νομοθέτηση μειώσεων σε μια τέτοια εποχή, δείχνει την κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν είναι μόνο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μετά από πολλά χρόνια έχουμε μια κυβέρνηση που δεν αύξησε κανέναν από τους υφιστάμενους φόρους και δεν θέσπισε κανέναν καινούριο φόρο. Ό,τι προβλέπεται σε αύξηση φορολογικών εσόδων, οφείλεται στην ανάπτυξη που θα έχει η οικονομία το 2021 και εγώ θα πρόσθετα και στην εισπραξιμότητα».
Όσον αφορά στη διάταξη 3,9% μεσοσταθμικά στο μη μισθολογικό κόστος, ο Χρήστος Μπουκώρος άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις αιτιάσεις της περί κινδύνου των πόρων του ΟΑΕΔ από τη συγκεκριμένη διάταξη, ενώ έψεξε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η ντροπή έχασε τη ντροπή της».
Συγκεκριμένα, τόνισε: «Από το 2015 είναι στο πρόγραμμά σας και στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ. Τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια γιατί δεν το θεσμοθετήσατε; Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε για μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, βελτίωση δι’ αυτού του τρόπου του εργασιακού περιβάλλοντος, ώστε να γεννηθούν καινούριες θέσεις εργασίας και να αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί.

Λέτε ότι είναι μικρή η αύξηση. Πράγματι, είναι μικρή η αύξηση. Σε ετήσια βάση, για κάθε εργαζόμενο, από τον πιο χαμηλόμισθο μπορεί να ξεκινάει από τα 150 ευρώ και να φτάνει για τους υψηλόμισθους τα 600 ή 700 ευρώ. Είναι, όμως, μισός μισθός ακόμη, από αυτή τη μικρή μείωση. Όπως και να έχει, είτε είναι μικρός ο μισθός είτε είναι μεγάλος, είναι μισός μισθός περίπου.
Αλλά ας θυμηθούμε πόσοι είναι κλάδοι των εργαζομένων που την τελευταία δεκαετία πήραν ονομαστική αύξηση μισθών; Ελάχιστοι! Μόνο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Από εκεί και πέρα, αν δείτε τα στοιχεία επί ΣΥΡΙΖΑ, θα δείτε ότι είχαμε μεσοσταθμική μείωση των μισθών, τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησή σας, 3%, με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Η μεσοσταθμική μείωση των μισθών ήταν 3%.
Κατά συνέπεια, εμείς δεν λέμε ότι θα πλουτίσουν οι εργαζόμενοι. Εμείς λέμε ότι παίρνουν μια αύξηση τέτοια που μπορεί να καταγραφεί στον μισθό τους και λέμε ότι διευκολύνουμε και διακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες επιχειρήσεις να σταθούν και να μπορούν να προσλάβουν και κάποιους ακόμα εργαζομένους.
Διότι μπορεί και να μην είναι τόσο μεγάλο το ονομαστικό κόστος, αλλά ο φόβος των επιβαρύνσεων πάντα κάνει πιο επιφυλακτικές τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. Και αν για έναν εργαζόμενο είναι 260 ευρώ τον χρόνο το κέρδος, για μία επιχείρηση είναι 2.500 ευρώ, που μπορεί να αντιπροσωπεύουν τα δημοτικά της τέλη, τον ΕΝΦΙΑ της και χίλια δυο άλλα πάγια έξοδα.

Λέτε ότι αποδυναμώνουμε τον ΟΑΕΔ και θέτουμε σε κίνδυνο τον ρόλο του. Ποια κυβέρνηση αποδυναμώνει τον ΟΑΕΔ; Η κυβέρνηση που επέκτεινε τα επιδόματα ανεργίας και θα τα επεκτείνει για όσο χρειαστεί για τους δικαιούχους, ιδιαίτερα των κλάδων, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία; Ποια κυβέρνηση αποδυναμώνει τον ΟΑΕΔ; Αυτή που θέσπισε έκτακτο επίδομα για 140.000 μακροχρόνια άνεργους; 130.000 άνεργοι που λαμβάνουν επιδόματα και 140.000 οι μακροχρόνια που θα λάβουν επίδομα, σύνολο 270.000 και 400.000 θα λάβουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Την ίδια στιγμή διπλασιάζουμε το επίδομα θέρμανσης για το οποίο η φιλολαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδινε ετησίως κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται και το κάνει σήμερα 95 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας μάλιστα περιοχές ορεινές και μειονεκτικές και με άλλες μορφές καυσίμων όπως είναι τα καυσόξυλα και το πέλλετ.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιος πραγματικά κάνει προνοιακή πολιτική κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με μια ματιά στον προϋπολογισμό για το 2021 φαίνεται ότι έχουμε 600 εκατ. ευρώ παραπάνω για επιδόματα.

Βεβαίως, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αρέσκεται στον ρόλο του πατερούλη, στον ρόλο του προστάτη των αδυνάτων. Όμως η σημερινή κυβέρνηση κάνει στοχευμένη πολιτική, η οποία αντικατοπτρίζεται στους ρυθμούς αύξησης, στους αριθμούς όσων ωφελούνται και κυρίως κάνει κοινωνική πολιτική για όλο το φάσμα των εργαζομένων σε μια δύσκολη συγκυρία. Αυτό σημαίνει πως όταν υπάρχει μια κυβέρνηση σε μια τόσο δύσκολή συγκυρία, αφήνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα ανέγγιχτα και τροφοδοτώντας τα με φτηνό δανεισμό, γιατί έχει χτίσει αξιοπιστία και μπορεί να κάνει τέτοιες πολιτικές αυτή την ώρα, δηλαδή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ρίχνοντας δίχτυ προστασίας στους πιο ευάλωτους της κοινωνίας, σκεφτείτε, όταν φύγουμε από την πανδημία, πόσο θα πολλαπλασιαστούν οι πολιτικές αυτές.
Είμαστε κοντά στον κάθε έλληνα, κοντά στην κάθε Ελληνίδα και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν ανάγκη από τέτοιες πολιτικές, χωρίς να αγνοούμε ολόκληρο το κοινωνικό σώμα και το σύνολο της οικονομίας που θα δημιουργήσει τα αναγκαία περισσεύματα για να γίνονται αυτές οι πολιτικές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το