Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος για τον κρατικό προϋπολογισμό: Με σταθερούς και γοργούς βηματισμούς η πορεία ανάπτυξης της χώρας

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε, το απόγευμα της Κυριακής, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτος του 2020. Ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι πλέον η χώρα εισέρχεται σε μια παραγωγική περίοδο με σταθερούς και γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, ξεπερνώντας το υφεσιακό περιβάλλον των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «η παραγωγή πλούτου και η διάχυσή του μέσω καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Πιο αναλυτικά στην ομιλία του, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε τα εξής: «Τα πράγματα αλλάζουν γοργά και σταθερά. Η πορεία στο αύριο ξεκίνησε. Αυτό γίνεται αντιληπτό και εντός και εκτός τειχών της χώρας. Ρυθμοί ανάπτυξης 2,8% λέει ο προϋπολογισμός του 2020, όσο κι αν ερμηνεύουμε τους αριθμούς του προϋπολογισμού με βάση την οπτική γωνία του καθενός μας μέσα σε αυτήν την αίθουσα. Αυτό είναι το κεφαλαιώδες μέγεθος. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια χάθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον ύφεσης ή έστω αναιμικής ανάπτυξης, ενώ το 2004 είχε ξεκινήσει η αντιστροφή της πορείας με ρυθμούς ανάπτυξης μετά από μακρά ύφεση 0,8%, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2018.
Νομίζω ότι αυτά τα αποδεχόμαστε όλοι. Κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.
Τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση; Μέσα σε εκείνο το υφεσιακό περιβάλλον φόρτωσε τον ελληνικό λαό με 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ υπερπλεονάσματα, ταπεινώνοντας ανάπτυξη, οικονομία και κοινωνία.
Ως εδώ όμως! Δικαιολογεί αισιοδοξία η σημερινή κατάσταση και ο προϋπολογισμός που συζητάμε; Εμείς λέμε «ΝΑΙ» και ο ελληνικός λαός συναινεί. Το οικονομικό και πολιτικό κλίμα έχουν βελτιωθεί, ακριβώς επειδή στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνεται το σύνολο του νομοθετικού έργου που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη τους πέντε πρώτους μήνες, γιατί όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να το αγνοούν, τόσος είναι ο βίος της κυβέρνησης. Είναι πέντε μηνών κυβέρνηση!

Κανένας από την κυβέρνηση, λοιπόν, δεν υποστήριξε ότι λύσαμε τους πέντε πρώτους μήνες του βίου μας το πρόβλημα της υπερφορολόγησης. Κανείς δεν είπε σ’ αυτήν την αίθουσα ότι φέραμε την ανάπτυξη σε εκατόν σαράντα μέρες. Είναι, όμως, εδραία η πεποίθηση όλων μας, αλλά και του ελληνικού λαού ότι μπαίνουν πλέον οι βάσεις για το ξεκίνημα μίας νέας πορείας, πιο αξιόπιστης, ελπιδοφόρας, αναπτυξιακής, παραγωγικής.
Εδώ ακριβώς, όμως, εντοπίζεται και η ειδοποιός διαφορά με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε σε ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο ενισχύσεων και επιδομάτων. Πιστεύετε ότι μ’ αυτά μπορεί να επιλυθεί το οικονομικό πρόβλημα. Πιστεύετε ότι ανακυκλώνοντας και αναμοχλεύοντας το ίδιο χρήμα, μπορείτε να λύσετε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι εμείς στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο η παραγωγή πλούτου και η διάχυσή του μέσω καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι τόσο ο αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος που ψηφίστηκαν, όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται σύντομα, αποτελούν αναπτυξιακά εργαλεία για την προσέλκυση επενδύσεων. Μόνο οι επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες –και κυρίως οι ιδιωτικές- μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας. Αν επιλυθεί το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας, όλα τα υπόλοιπα θα επιλυθούν ευκολότερα. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε επαρκώς και απρόσκοπτα την εθνική μας άμυνα, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. Όλα τα άλλα, όλες οι άλλες συνταγές αποτελούν μοίρασμα της φτώχειας, η οποία δυστυχώς δεν μοιράζεται ούτε δίκαια ούτε άδικα.

Προσέλκυση επενδύσεων, αυτός είναι ο μεγάλος –επιτρέψτε μου να πω- εθνικός στόχος της κυβέρνησής μας. Με αυτόν τον στόχο, όμως, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να εναρμονιστεί και η Δημόσια Διοίκηση. Το κάθε στέλεχος που υπηρετεί την πατρίδα και αμείβεται από αυτή οφείλει να εναρμονίσει τις προσπάθειές του με την επίτευξη του στόχου των επενδύσεων. Τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, κατά την ταπεινή μου άποψη, οφείλουν να σκέπτονται τι επιτρέπεται για την προσέλκυση επενδύσεων και όχι να ψάχνουν να βρουν τι απαγορεύεται μέσα από αμφίσημες ερμηνείες των νόμων που ψηφίζει το κοινοβούλιο, διογκώνοντας τη γραφειοκρατία και ουσιαστικά εμποδίζοντας τις επενδύσεις με τις καθυστερήσεις.

Είναι δεδομένος ο σεβασμός και στον νόμο και στο περιβάλλον. Δεν είναι όμως, δυστυχώς, καθόλου δεδομένη η εμπέδωση της αντίληψης ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Δεν θα αναφερθώ στα νομοθετήματα που προηγήθηκαν του προϋπολογισμού και αποτυπώνονται σε αυτόν, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στη μείωση του πρωτοείσακτου φόρου, στη μείωση του φόρου εισοδήματος, στη μείωση της φορολογίας μερισμάτων, στη μείωση της φορολογίας αγροτικών σχημάτων, στη μικρή –αλλά πάντως μείωση- της προκαταβολής φόρου και όχι γιγαντιαία αύξηση 50% που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες και τόσα άλλα που ψηφίστηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιστεύω, όμως, βαθύτατα ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα επιτρέψει όχι μόνο στο σύνολο της χώρας, αλλά και στην εκλογική μου περιφέρεια, που διακρίνεται για τη σπουδαία παραγωγική της φυσιογνωμία, τη Μαγνησία, να αξιοποιήσει τις σημαντικές υποδομές της. Σκοπός είναι να υλοποιηθούν οι μεγάλες επενδύσεις που εκκρεμούν τόσα χρόνια, προκειμένου να κρατήσει αυτός ο προικισμένος τόπος τους νέους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους εργατοτεχνίτες, για να μπορέσουν να παράξουν, να αποδώσουν και να πάρουν μέρος στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

Σήμερα είμαστε περισσότεροι αισιόδοξοι και περισσότερο αποφασισμένοι, γι’ αυτό και υπερψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, γιατί πιστεύουμε ότι τα νομοθετήματα τα οποία προηγήθηκαν, αλλά και ο προϋπολογισμός που συζητείται αυτές τις ημέρες και θα ψηφιστεί την Τετάρτη το βράδυ, εμπεδώνουν στη χώρα την πολιτική σταθερότητα, φέρνουν ασφάλεια δικαίου, μείωση της φορολογίας και κίνητρα σε φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτοί, όπου και αν κοιτάξετε διεθνώς, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.
Για όλους αυτούς του λόγους, υπερψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2020!» τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το