Τοπικά

Χρ.Μπουκώρος: Ευεργετικά μέτρα και για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας, ζητώντας να συμπεριληφθούν και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ) στα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος, πολλοί ιδιοκτήτες ΚΔΒΜ που αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς σαν κέντρα δια βίου μάθησης δεν διαθέτουν ΚΑΔ αλλά αριθμό άδειας λειτουργίας που εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ενταχθούν στα οικονομικά – ευεργετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για επιχειρήσεις με αντίστοιχες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας επισημαίνονται τα εξής: «Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) που αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις τις κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την παύση εργασιών σε όλα τα σχολεία, εκπαιδευτήρια και ΚΔΒΜ.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ΚΔΒΜ έγκειται στο γεγονός πως σαν κέντρα εκπαίδευσης δεν διαθέτουν ΚΑΔ δηλωμένο στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται στα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης. Το παράδοξο είναι ότι ενώ το αντικείμενο αρκετών κέντρων δια βίου μάθησης ταυτίζεται ως δραστηριότητα με τους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων, δυστυχώς τα κέντρα αυτά αδυνατούν να λάβουν οποιαδήποτε ενίσχυση, λόγω έλλειψης του συγκεκριμένου αριθμού στην ΑΑΔΕ.
Έτσι, και ενώ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση, έχοντας άδεια ως ΚΔΒΜ από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγω της έλλειψης ΚΑΔ δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που ζημιώνονται.
Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι οι επιχειρήσεις των ΚΔΒΜ να θεωρούνται πληττόμενες, αλλά όχι επιδοτούμενες. Την ίδια άνιση μεταχείριση έχουν και οι εργαζόμενοι αυτών, αφού θεωρούνται εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και όχι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για τα κέντρα δια βίου μάθησης, η χρονιά στην ουσία έχει χαθεί, καθώς ακολουθούν αντίστοιχη λειτουργία με τις δομές εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, η εκπαιδευτική χρονιά τελειώνει τον Ιούνιο και αν ενσκήψει νέο κύμα ασθένειας είναι ζήτημα αν θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο.
Τέλος, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, αν και απασχολούν αρκετούς υπαλλήλους, για παράδειγμα 10, στην ουσία ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι υπάλληλοι είναι ωρομίσθιοι και το σύνολο των ωρών που απασχολούνται αναλογεί σε 5 υπαλλήλους, πλήρους απασχόλησης. Επομένως, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του είδους, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δική τους ιδιαίτερη περίπτωση και ο αριθμός των απασχολουμένων να μην είναι απλά αριθμητικός αλλά ουσιαστικός.
Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Εξετάζετε τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) να συμπεριληφθούν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης, με τον αριθμό αδείας που παρέχει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι με τον ΚΑΔ, ώστε να φτάσουν και σε αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τα υποστηρικτικά οικονομικά μέτρα;
2. Θα εξετάσετε την περίπτωση ώστε ο αριθμός των 5 απασχολουμένων να μην είναι απλά αριθμητικός αλλά ουσιαστικός, λαμβάνοντας υπόψη την περίπτωση των ωρομισθίων απασχολούμενων στα ΚΔΒΜ;».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το