Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος: «Εβδομαδιαίο μειωμένο εισιτήριο για το υποθαλάσσιο μουσείο της Αλοννήσου»

O βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσε την πρόταση περί εβδομαδιαίου μειωμένου εισιτηρίου για το υποθαλάσσιο μουσείο της Αλοννήσου, πρόταση που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού μνημείου αλλά και στην οικονομική ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής.
Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε τα εξής: «Θα αναφερθώ στην Αλόννησο και πιο συγκεκριμένα, στην Περιστέρα και στο κορυφαίο υποθαλάσσιο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας και, κατά την άποψη πολλών, και της Ευρώπης. Διότι εδώ, με αφορμή το άρθρο 46 και την παράγραφο 3, έγινε μια ολόκληρη προσπάθεια να καταδειχθεί ότι το τέλος εισόδου, το εισιτήριο για να το πω απλά, των 50 ευρώ αποτελεί ένα υψηλό και απαγορευτικό τίμημα.
Και εκ πρώτης όψεως, κυρία Υπουργέ, ως τέτοιο φαίνεται. Αν αναλύσουμε τα πράγματα, όμως, με τρόπο συγκριτικό σε σχέση με το τι συμβαίνει σε άλλους υποβρύχιους προορισμούς, υποδεέστερους σαφώς απ’ αυτό το υποβρύχιο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό μουσείο, ενδεχομένως να καταλήξουμε σε άλλα συμπεράσματα.
Είναι πολλά τα 50 ευρώ για τον κορυφαίο υποβρύχιο προορισμό της Ευρώπης αυτή την ώρα, το Υποθαλάσσιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο; Με τι ακριβώς θα τα συγκρίνουμε αυτά τα 50 ευρώ; Μήπως με τα 35 ευρώ στο εσωτερικό της χώρας, στον καταδυτικό προορισμό της Βουλιαγμένης, λίγο έξω από τη λίμνη της Βουλιαγμένης, όπου οι καταδύσεις περιορίζονται στα λίγα μέτρα βάθος;
Μήπως θα τα συγκρίνουμε με τα 50 ευρώ που πληρώνεις στον αντίστοιχο υποβρύχιο προορισμό, χωρίς να είναι αντίστοιχης, όμως, αρχαιολογικής σημασίας, στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου πληρώνεις 50 ευρώ για μια κατάδυση που καμία σχέση δεν έχει με την κατάδυση στα νερά και τα ευρήματα της Αλοννήσου;
Να τα συγκρίνουμε με το αντίστοιχο πεδίο της Βαρκελώνης, όπου και εκεί το αντίτιμο είναι τέτοιο και αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα έξοδα είναι πολύ μεγαλύτερο;
Μήπως πρέπει να συγκρίνουμε αυτά τα 50 ευρώ του εισιτηρίου για την Περιστέρα της Αλοννήσου με τους αντίστοιχους καταδυτικούς προορισμούς της Τουρκίας που ξεκινάνε από τα 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 300 ευρώ;
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι παρά τις αρχικές αντιδράσεις και από τους τοπικούς φορείς, κυρία Υπουργέ, και από τον δήμαρχο και από την Ένωση Ξενοδόχων και από τους ανθρώπους που ζουν από το θαλάσσιο πάρκο και τις επισκέψεις εκεί, δεν είναι τόσο υψηλό το τίμημα όσο αρχικά επιχειρήθηκε να υποστηριχθεί. Ίσως είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για τίμημα, γιατί το προηγούμενο καλοκαίρι εγκαινιάστηκε το υποθαλάσσιο μουσείο στην Περιστέρα. Έχουμε κλείσει έναν χρόνο και βαδίζουμε στον δεύτερο χρόνο.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι αν θέλουμε να καταδείξουμε έναν υποθαλάσσιο προορισμό στο επίπεδο που ανήκει δεν μπορούμε να ευτελίζουμε το τέλος πρόσβασης, το εισιτήριο. Σε καμία περίπτωση. Πρέπει να καταδειχθεί ότι αυτός είναι ο κορυφαίος υποβρύχιος προορισμός της χώρας. Και όχι μόνο της χώρας, της Ευρώπης ολόκληρης. Και είναι. Αν πούμε ότι το εισιτήριο θα είναι 5 ή 10 ευρώ, δεν απομειώνουμε τη σημασία αυτού του προορισμού;
Παρόλα αυτά, κυρία Υπουργέ, θα ήθελα να πω το εξής. Σε αυτούς τους καταδυτικούς προορισμούς υπάρχουν οι περιστασιακοί επισκέπτες και δύτες, οι οποίοι πραγματικά δαπανούν πάρα πολλά χρήματα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι ένας πλήρης εξοπλισμός μπορεί να ξεκινάει από τις 5.000 και να φτάνει στις 10.000 ευρώ και, κατά συνέπεια, τα 50 ευρώ για μια επίσκεψη στο Υποθαλάσσιο Μουσείο της Αλοννήσου για έναν τέτοιο επισκέπτη πράγματι δεν είναι πολλά. Υπάρχουν, όμως, και ομάδες επισκεπτών, τουριστών που είτε για εκπαιδευτικούς, είτε για ερευνητικούς λόγους είτε ακόμα και για λόγους αναψυχής και λόγω της έκτασης αυτού του μουσείου, αυτής της ενάλιας αρχαιότητας, αυτού του υποβρύχιου προορισμού δεν μπορούν να ικανοποιήσουν με μία μόνο επίσκεψη την ανάγκη τους να δουν από κοντά αυτά τα υπέροχα πράγματα, αυτά τα υποθαλάσσια εκθέματα. Υπάρχουν, λοιπόν, διάφορες ομάδες τουριστών που θα ήθελαν να επισκεφθούν σε μια επίσκεψή τους στην Αλόννησο, που μπορεί να είναι εβδομαδιαία, περισσότερες φορές το Υποθαλάσσιο Μουσείο της Αλοννήσου.
Σας καταθέτω, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, μια πρόταση αυτή την ώρα και θα σας παρακαλούσα να τη μελέτησε διεξοδικά, γιατί νομίζω ότι και να αμβλύνει τις εντυπώσεις θα καταφέρει και να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που θέλουν πιο τακτικά, μονιμότερα, να επισκέπτονται την περιοχή να το κάνουν.
Θα ήθελα να σας προτείνω την έκδοση εισιτηρίου εβδομαδιαίας διάρκειας, ούτως ώστε μια ομάδα φοιτητών, μια ομάδα επισκεπτών στο νησί που θέλει να κάνει καταδύσεις θα μπορέσει να πληρώσει, επί παραδείγματι, ένα εβδομαδιαίο εισιτήριο των 100 ευρώ και να κάνει τρεις-τέσσερις καταδύσεις, ώστε το μέσο εισιτήριο της κατάδυσης να έρθει στα 20-25 ευρώ. Διότι τέτοιες ομάδες τουριστών δεν μπορούν να επιβαρύνονται καθημερινά, εκτός από το εισιτήριο, πιθανώς και με τις στολές που θα νοικιάσουν, τον εξοπλισμό που θα νοικιάσουν, τη μεταφορά και τη συνοδεία από το προσωπικό, γιατί η διαμονή τους μετά θα ξεπεράσει τα 300-400 ευρώ τη μέρα, αν συνυπολογιστεί το ξενοδοχείο και όλα αυτά και έτσι, ο προορισμός θα καταστεί πολύ ακριβός.
Όλοι όσοι είναι λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού θα πάνε οπωσδήποτε μία και δύο και τρεις φορές στην Αλόννησο, κυρία Υπουργέ, γιατί είναι κάτι το ασυναγώνιστο, είναι κάτι το καταπληκτικό για ολόκληρη την Ευρώπη. Ας δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτούς που μονιμότερα για διάφορους λόγους που προανέφερα θέλουν να επισκέπτονται την Περιστέρα στην Αλόννησο. Ας τους δώσουμε ένα εισιτήριο ομαδικό. Ας τους δώσουμε ένα εισιτήριο χρονικής διάρκειας μιας εβδομάδας ώστε να ρίξει το κόστος των καθημερινών τους επισκέψεων. Και έτσι νομίζω ότι και την επισκεψιμότητα θα αυξήσουμε και θα αφαιρέσουμε τη δυνατότητα της οποιασδήποτε κριτικής ότι το εισιτήριο είναι υψηλό.
Γι’ αυτόν που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και δαπανά χιλιάδες ευρώ γι’ αυτό το χόμπι τα 50 ευρώ δεν είναι πολλά. Θα έλεγα ότι είναι πολύ λίγα. Γι’ αυτόν που θέλει να επισκεφτεί έναν τέτοιο υποβρύχιο προορισμό για λόγους αγάπης, αναψυχής, για λόγους εκπαιδευτικούς, για λόγους ερευνητικούς, για λόγους επαγγελματικούς είτε οτιδήποτε άλλο ας του δώσουμε την ευκαιρία να πηγαίνει στην πανέμορφη Αλόννησο.
Είναι εναλλακτικός προορισμός το νησί της Αλοννήσου, από τα νησιά που στον εναλλακτικό τουρισμό ανεβαίνουν με γοργούς ρυθμούς. Τώρα χτίζεται το τουριστικό του προϊόν. Κατά συνέπεια, μπορεί να χτιστεί σε πιο υγιείς βάσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά μας που ήδη νοιώθουν τις συνέπειες του υπερ-τουρισμού.
Ας δώσουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να κρατήσουμε και την ποιότητα που απλόχερα διαθέτει η Αλόννησος, αλλά και το θαλάσσιο πάρκο των βορείων Σποράδων και το Υποθαλάσσιο Μουσείο, ούτως ώστε να ικανοποιήσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν μείνει πολύ ικανοποιημένοι, εντυπωσιασμένοι με τη λειτουργία αυτού του πρώτου υποβρύχιου μουσείου στη χώρα μας.
Είμαι βέβαιος, κυρία Υπουργέ, ότι ερμηνεύω και τα αισθήματα των κατοίκων του νησιού, της δημοτικής αρχής, των ξενοδόχων, όσων αγαπούν το θαλάσσιο πάρκο των βορείων Σποράδων. Μάλιστα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πλήρωσαν τίμημα και κόστος και οι αλιείς και όλοι οι κάτοικοι της Αλοννήσου για να έχουμε αυτόν τον προστατευόμενο χώρο, αυτή την προστατευόμενη ζώνη και με περηφάνια να τη δείχνουμε σε όλη την Ευρώπη. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να κερδίσουν και οι κάτοικοι απ’ αυτή την υπεραξία που προσδίδει ούτως η άλλως το Υποθαλάσσιο Μουσείο της Αλοννήσου.
Είμαι βέβαιος, κυρία Υπουργέ, ότι θα μελετήσετε την πρότασή μου για εισιτήριο εβδομαδιαίας διάρκειας, με τη σοβαρότητα που πάντα διακρίνει τις κινήσεις σας και τις αποφάσεις σας»
Η υπουργός κ. Μενδώνη, μάλιστα, αποκρίθηκε θετικά στην ανωτέρω πρόταση του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, τονίζοντας ότι θα τεθεί υπό επεξεργασία η πρότασή του σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το