Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος: Επιτάχυνση, απλούστευση, ασφάλεια και διαφάνεια με τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου

Για διχαστική λογική και καταστροφολογία κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «ως αυτή των δεκάδων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), των δεκάδων «γονατογραφημάτων» που έφερνε προς ψήφιση στη Βουλή».

«Ξεχάσατε ποιος παραχώρησε τη δημόσια περιουσία για ενενήντα εννιά ολόκληρα χρόνια, μέσω του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου; Και μας κουνάτε το δάχτυλο για ξεπούλημα της χώρας; Ξεχάσατε την επίσκεψη Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο που είχατε καταπιεί τις γλώσσες σας και μας κατηγορείτε τώρα για τις μονομερείς ενέργειες του Ερντογάν από τα κατεχόμενα, την ώρα που τον έχουμε απομονώσει διπλωματικά, που απαντήσαμε την πρόκλησή του στον Έβρο και την πρόκλησή του στην Ανατολική Μεσόγειο;
Ακόμα διαπνέεστε από τις διχαστικές λογικές, που δεν είναι ανεκτές από τον ελληνικό λαό, που σας οδήγησαν στα έδρανα που κάθεστε σήμερα; Δεν θέλει ο ελληνικός λαός τον διχασμό. Ο ελληνικός λαός θέλει τη συνεννόηση, θέλει τη σύνθεση, θέλει την προώθηση των πραγμάτων και την επίλυση των προβλημάτων. Δεν πουλάει πλέον αυτό το παραμύθι, δεν πουλάει πλέον αυτό το αφήγημα. Πρέπει να το κατανοήσετε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μπουκώρος.

Αναφορικά με την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και τις ψηφιακές υπηρεσίες, επεσήμανε ότι ο υπουργός κ. Πιερρακάκης, κυριολεκτικά διέλυσε όλο το αφήγημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον αριθμό των συναλλαγών, τον αριθμό των πιστοποιητικών και των διοικητικών πράξεων που υλοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα σε δύο χρόνια, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν εκτιναχθεί σε 1,5 εκατομμύριο.
Όσον αφορά στο ζήτημα των δασικών χαρτών, ο Χρήστος Μπουκώρος υπενθύμισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τη νομοθεσία της δημιούργησε εκατόν εβδομήντα χιλιάδες θιγμένους πολίτες, εκατόν εβδομήντα χιλιάδες ενστάσεις και αντιρρήσεις, οι οποίες με τον ρυθμό που εξετάζονταν θα ολοκληρώνονταν σε είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε τα εξής: «Η επιτάχυνση, η απλούστευση, η ασφάλεια και η διαφάνεια είναι τα καινούργια στοιχεία που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί το πρώτο βήμα, όπως ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, όπως η εγγραφή στα κτηματολογικά φύλλα των τυχόν αμφισβητήσεων. Όλα αυτά τα ζητήματα, που αυξάνουν και το εύρος και το βάθος των στοιχείων του Κτηματολογίου και διευκολύνουν την προσβασιμότητα όλων, εμπλεκόμενων φορέων, Δημοσίου και ιδιωτών σε αυτή τη βάση δεδομένων. Αυτό είναι η ειδοποιός διαφορά με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η σύντμηση των χρόνων κατά το ήμισυ. Εξάλλου, τα νομοσχέδια κρίνονται στην πράξη από τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
Δεν ξεπουλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε τη δημόσια περιουσία ούτε κάνει deal με κάποιον κτηματομεσίτη αόρατο και μεγάλο, όπως μας κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Η οποία δεν μας είπε πόσο αύξησε την κτηματογράφηση τα τεσσεράμισι χρόνια που κυβέρνησε; Γνωρίζουν όλοι ότι πρέπει και το εύρος των στοιχείων να εμπλουτιστεί και το βάθος των στοιχείων και να δοθεί η ευκαιρία και για τους πολίτες των περιοχών που έχει οριστικοποιηθεί η κτηματογράφηση να διορθώσουν τα λάθη.
Είμαστε χώρα μεταναστών, πολλοί Έλληνες ζουν στο εξωτερικό. Δεν υπήρχε η δημοσιότητα που υπάρχει σήμερα. Όταν ξεκίνησαν οι κτηματογραφήσεις στη χώρα το 1995, ούτε social media υπήρχαν ούτε τέτοια πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία. Υπάρχουν λάθη, υπάρχουν παραλείψεις και αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού Δημοσίου να έχει το τεκμήριο κυριότητας, να έχει το τεκμήριο της κατάθεσης δήλωσης για αγνώστου ιδιοκτήτη περιουσίες.

Γι’ αυτό έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι με τις συμβατικές διαδικασίες, τις κλασικές διαδικασίες, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που όλοι γνωρίζουμε, Κτηματολόγιο δεν έγινε στη χώρα και πολύ ορθά το πέρασε η κυβέρνηση ως αρμοδιότητα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και πολύ ορθά γίνεται το πρώτο βήμα ψηφιοποίησης και ψηφιακών διαδικασιών του Κτηματολογίου. Διότι η εμπειρία απέδειξε μέχρι σήμερα ότι με τις άλλες συμβατικές διαδικασίες πετύχαμε ελάχιστα και με μεγάλο κόστος και με τεράστια καθυστέρηση.
Ας μην παραλείψουμε ότι υπάρχει και η δέσμευση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του ζητήματος των δασικών χαρτών μέχρι 31 Δεκεμβρίου, ώστε να μπει και αυτό στις ράγες και επιτέλους να ολοκληρωθεί.

Συνοψίζοντας, το τι είναι πρόοδος και το τι είναι συντήρηση κυρίως κρίνεται από την προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, προβλήματα τα οποία είναι πολυσύνθετα και σε μεγάλο βαθμό πρωτόγνωρα.
Πώς αντιμετωπίζονται, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα; Με την παλαιά μέθοδο των καλών και των κακών, των προοδευτικών και των συντηρητικών ή με την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, τις νέες μεθόδους προσέγγισης, που είναι ταχύτερες και αποτελεσματικότερες, ώστε ο σύγχρονος άνθρωπος τις δύσκολες εποχές να μην ασφυκτιά κάτω από το άθροισμα παλαιών και νέων προβλημάτων; Δεν πρέπει να ανακαλύψουμε νέες διεξόδους, να πούμε ότι το Κτηματολόγιο πρέπει να ψηφιοποιηθεί, διότι ψηφιοποιούνται όλοι οι τομείς της ζωής μας, από την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι τη δημόσια υγεία, με τον Ατομικό Φάκελο Υγείας και μια σειρά άλλων διαδικασιών.
Διότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών συναλλάσσεται με το ελληνικό δημόσιο από την ασφάλεια του σπιτιού του, χωρίς να περιμένει σε ουρές. Όσο περιορίζουμε τις ουρές και τις επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες, η χώρα πάει καλύτερα.

Λύθηκαν όλα τα προβλήματα από τον Πιερρακάκη ή από τον Καραμανλή ή από τον Μητσοτάκη και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Ασφαλώς όχι. Ισχυριστήκαμε ποτέ κάτι τέτοιο; Αντιμετωπίσαμε τα δύο πρώτα χρόνια πρωτόγνωρες προκλήσεις και το στοίχημα που κερδίσαμε είναι ότι δεν σταμάτησε ο υπόλοιπος μηχανισμός της δημόσιας διοίκησης. Προχώρησε ο εκσυγχρονισμός, προχώρησαν οι καινοτομίες, έγιναν τα βήματα που έπρεπε να γίνουν, παρά την πανδημία και παρά τις μεγάλες προκλήσεις στη γειτονιά μας από τους κακούς γείτονές μας πολλές φορές, αλλά και τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετώπισε και η χώρα μας στο πλαίσιο της πανδημίας. Δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά για να πούμε ότι έχουμε δύο δύσκολους αντιπάλους και εχθρούς.
Κλείνοντας, θα έλεγα ότι ο ελληνικός λαός που σκληραγωγήθηκε μέσα από τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, την οικονομική κρίση και την πανδημία, μας βλέπει, μας παρατηρεί και μας κρίνει όλους αυστηρά. Όπως δεν υπάρχει εύκολο χρήμα στην εποχή μας, δεν υπάρχει ούτε εύκολη υποστήριξη ούτε εύκολη ψήφος. Όλοι στα δύσκολα κρινόμαστε» τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το