Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος «Δεν χρειάζονται ούτε καθοδηγητές ούτε προστάτες οι ντελιβεράδες»

Για προσπάθεια οικειοποίησης και εκμετάλλευσης προς ίδιον όφελος του αγώνα των ντελιβεράδων κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε τα εξής:
«Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να καπελώσουν τον αγώνα των ντελιβεράδων. Είναι ένα μέρος της εργατικής τάξης καινούργιο, που εργάζεται σκληρά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γνωστοποίησαν τα αιτήματά τους στην ελληνική κοινωνία και κινητοποιήθηκαν είναι η μεγάλη απόδειξη ότι δεν χρειάζονται κανέναν προστάτη και κανέναν καθοδηγητή. Άλλωστε, στην εποχή του διαδικτύου και των social media οι εργαζόμενοι του κάθε κλάδου έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καταστήσουν άμεσα κοινωνό των προβλημάτων τους την ελληνική κοινωνία. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι θα προσεταιριστούν το δίκαιο αγώνα αυτών των παιδιών. Θέλω να σας θυμίσω, ότι από 15.4.2019 ο μόνος πολιτικός Αρχηγός που συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στις εταιρείες διανομής, τους εργαζόμενους στις ντελίβερι υπηρεσίες ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκείνη την περίφημη συνάντηση στην ταβέρνα στο Μοσχάτο.

Τότε, βεβαίως, δεν είχε αλλάξει τόσο πολύ ο τρόπος δουλειάς των εργαζομένων, δεν είχαν βρεθεί, δεν είχαν αναπτυχθεί τόσο πολύ οι πλατφόρμες για τις οποίες συζητάμε. Είχαν ζητήσει μείωση των φόρων για τα χαμηλά εισοδήματα και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, ώστε οι επιχειρήσεις εστίασης να μπορούν να ασφαλίζουν περισσότερους εργαζόμενους και να τους αμείβουν καλύτερα. Αυτά τα δύο βασικά αιτήματα είναι μαζί με τον εξοπλισμό, που τώρα υλοποιείται διαφορετικά, γιατί, όπως σας είπα προηγουμένως, άλλαξε το σκληρό εργασιακό περιβάλλον αυτών των ανθρώπων, το οποίο παραμένει εξίσου απαιτητικό και σκληρό, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Όμως, τα δύο ζητήματα της μείωσης των φορολογικών εισφορών, της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και της μείωσης του πρωτοείσακτου φόρου για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, που είναι τα εισοδήματα αυτών των νέων κατά κύριο λόγο ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό τον κλάδο, υλοποιήθηκαν πλήρως από την Κυβέρνησή μας. Και επιπλέον, καταργήθηκε και η εισφορά αλληλεγγύης που για εμάς εδώ μπορεί να φαίνεται ένα ασήμαντο ποσό, αλλά για έναν ντελιβερά που παίρνει 10.000, 11.000, 12.000 ευρώ τον χρόνο είναι 600 ευρώ, είναι ένας μισθός ακόμα.

Πώς, λοιπόν, λέτε ότι αδιαφορούμε; Δηλαδή, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του πρωτοείσακτου φόρου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, συνολικά αυτά είναι κάποια χρήματα που για τέτοιου είδους εργαζόμενους μπορεί να είναι και 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ τον χρόνο. Από πού, λοιπόν, μας καταλογίζετε αδιαφορία; Μην επιχειρείτε να προσεταιριστείτε εργαζόμενους που δικαίως διαμαρτύρονται, γιατί μια εταιρεία η οποία είδε ταχεία άνοδο νόμισε ότι μπορεί να γίνει κυρίαρχος του κόσμου, αλλά δεν γίνεσαι ποτέ κυρίαρχος του κόσμου χωρίς τον κόσμο.
Και αυτό είναι προς γνώσιν και συμμόρφωσιν, γιατί ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης και της αντίδρασης των εργαζομένων; Ζούμε σε έναν άλλο κόσμο, σύγχρονο, ψηφιακό, οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα και γίνονται γνωστές αμέσως. Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν η μείωση του τζίρου της εταιρείας κατά 40%. Το δεύτερο αποτέλεσμα ήταν ότι μια ανταγωνίστρια εταιρεία βγήκε στην αγορά και πρόσφερε με το «καλημέρα» πεντακόσιες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου με τη δέσμευση ότι αυτές οι θέσεις πολύ σύντομα θα γίνουν δύο χιλιάδες. Και αυτή η εταιρεία θα ανεβάσει τον τζίρο της, γιατί η κοινωνία είναι πολύ σκληρός κριτής και θα την αντιγράψουν αναγκαστικά και οι υπόλοιπες εταιρείες.

Όμως, στο γενικότερο πλαίσιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς πιστεύουμε βαθύτατα ότι η αύξηση της ζήτησης των θέσεων εργασίας θα έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Και στο τρίτο τρίμηνο του 2021, όπως βλέπετε και εσείς τα στοιχεία, η χώρα καταγράφει μια πρωτοφανή ανάπτυξη της τάξεως του 13,7%. Έχουμε υπολογίσει ένα 5,9% φέτος, δεν το έχουμε αναθεωρήσει, αλλά όλοι οι οίκοι αξιολόγησης φέρνουν την ανάπτυξη του 2021 πάνω από 8%. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί. Θα το ξέρουμε μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά αν αυτό γίνει, τότε πράγματι ως Κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη αυτό το περίσσευμα ανάπτυξης να το μοιράσουμε δίκαια σε όλη την κοινωνία και κυρίως σε τέτοιες τάξεις εργαζομένων. Και εν μέσω πανδημίας το αποδείξαμε αυτό, ότι παίρνουμε μέτρα για τις μικρές επιχειρήσεις, για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους, γιατί τα μέτρα που σας προανέφερα -φορολογικά και ασφαλιστικά- αφορούν κατ’ εξοχήν αυτούς.

Ξέρετε ότι φέτος με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις το 53% των Ελλήνων πληρώνει μηδενικό φόρο και το 17%, δηλαδή σύνολο 70% των Ελλήνων φορολογουμένων, είτε παίρνει επιστροφή φόρου είτε δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ φόρο; Οι ντελιβεράδες πού νομίζετε ότι ανήκουν; Στο 70% που δεν πληρώνει φόρο ή στο 30% που θα πληρώσει φόρο; Στο 70%, φυσικά!
Εντυπώσεις μπορεί να δημιουργεί κανείς πολύ εύκολα, αλλά το να επιχειρήσει κανείς να καπελώσει ή να εκμεταλλευτεί την πράγματι εντυπωσιακή κινητοποίηση των εργαζομένων δεν είναι και τόσο ηθικό πολιτικά» τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μαγνησίας αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας κατά τη σημερινή του ομιλία παραθέτοντας τα εξής:
«Ασφαλώς πρέπει να αλλάξει πορεία το τραπεζικό σύστημα. Δεν γίνεται να έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τέσσερις φορές με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε βάθος δεκαετίας και να σφυρίζει αδιάφορα.
Ως εκ τούτου, ορθότατα ο κύριος Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, ζήτησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αμέσως μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ώστε να έρθουν εδώ τα κόμματα. Δεν ζήτησε μία απλή συνεδρίαση, κύριοι συνάδελφοι. Ζήτησε να έρθουν τα κόμματα. Κι όταν το ζητάει τόσο καιρό νωρίτερα ο Υπουργός να συνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, δίνει και έναν βαρύνοντα ρόλο, αν θέλετε, σε αυτή τη συνεδρίαση, προκειμένου να έρθουν και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος γενικότερα. Να κατατεθούν προτάσεις ζητάει ο Υπουργός Οικονομικών για το πώς θα ενισχύσουμε τη ρευστότητα σε ολόκληρο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας. Δεν είναι ότι δεν ακούμε. Αφουγκραζόμαστε καθημερινά τα ζητήματα και είμαστε μία Κυβέρνηση που δρα ταχύτατα με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών.
Θεωρώ ότι αυτή η συνεδρίαση θα είναι πολύ κρίσιμη, γιατί πράγματι είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το τραπεζικό σύστημα στη χώρα δεν υλοποιεί τον ρόλο του. Δεν υπηρετεί τον ρόλο του εξ ολοκλήρου. Ο ρόλος του είναι η παροχή ρευστότητας. Τα κριτήρια, ξέρετε, είναι υποκειμενικά. Έχει σημασία ποιος τα θέτει τα κριτήρια, όπως και το «timing», αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν.
Έχει, όμως, μεγαλύτερη σημασία ένα δάνειο που δίνεται, να μπορεί να έχει αυξημένες πιθανότητες να αποπληρωθεί. Διαφορετικά, δεν κάνουμε τίποτα άλλο. Θα κάνουμε αυτά που κάναμε στο παρελθόν, δηλαδή ανακεφαλαιοποιήσεις με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Αυτό οπωσδήποτε δεν το θέλουμε. Δεν θέλουμε όμως και αυτό το ανελαστικό σύστημα που επικρατεί σήμερα που αδικεί επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ρευστότητα και να αποπληρώσουν τα χρέη τους, γιατί αυτό δείχνει το παρελθόν τους ακόμα και τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.»

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια υπονόμευσης της έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, από τη πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνοντας τα εξής:
«Για τα ελληνοτουρκικά που άκουσα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα ήθελα να σας πω να μην παίζετε με αυτά τα θέματα. Ο φθηνός εντυπωσιασμός με βάση κάποια δημοσιεύματα ή και κάποια γεγονότα, αν θέλετε, δεν λέει τίποτα. Η συγκεκριμένη Κυβέρνηση δύο προκλήσεις αντιμετώπισε, τις πλέον σοβαρές, δηλαδή την υβριδική επίθεση στον Έβρο –και νομίζω ότι αποσπάσαμε επαίνους από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως από τον ελληνικό λαό για την αντίδρασή μας εκεί- και την επιθετική πρωτοβουλία της Τουρκίας στη νοτιανατολική Μεσόγειο, όπου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας και κυρίως το ένδοξο Πολεμικό μας Ναυτικό ανταπεξήλθε πλήρως διώχνοντας τους «γείτονες» με την ουρά στα σκέλια».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Χρήστος Μπουκώρος εξήρε την στάση της νεολαίας και κυρίως των φοιτητών απέναντι στην πανδημία αντιμετωπίζοντας ένα τέτοιο ζήτημα υγείας που ταλανίζει τη Χώρα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μέσω του δρόμου του εμβολιασμού: «Όμως, για να μην είμαστε μόνο σε πνεύμα αντιπαράθεσης, εγώ θα σταθώ στη θετική είδηση της ημέρας, την οποία γνωρίζαμε από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο τριήμερο, αλλά επιβεβαιώθηκε πλήρως κατά την Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων σήμερα από τον Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάννου. Θέλω να πω ότι η νεολαία μάς δείχνει τον δρόμο και οι ενεργοί φοιτητές μας σε ποσοστό 77% έχουν ήδη εμβολιαστεί και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην κανονικότητα και από την 1η Οκτωβρίου να γυρίσουν στη διά ζώσης φοίτηση και μάθηση. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 77% των φοιτητών μας των ελληνικών πανεπιστημίων εμβολιάστηκαν. Μάλιστα, αυτό το 77% ήρθε σε ένα πολύ σύντομο, πολύ βραχύ χρονικό διάστημα μόλις δύο, τριών μηνών που άνοιξαν οι πλατφόρμες για τις ηλικίες τους.
Πραγματικά η νεολαία δείχνει τον δρόμο σε όλους μας. Ο εμβολιασμός των φοιτητών, χωρίς πιέσεις, χωρίς φανφάρες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε τέτοια ποσοστά, δείχνει πραγματικά ότι η νεολαία για την οποία γκρινιάζουμε, η «νεολαία των smartphones, των tablets, του διαδικτύου και όχι της πραγματικής ζωής», δείχνει ότι είναι ο πρωταγωνιστής της πραγματικής ζωής, δείχνει ότι πρωτοπορεί και μπορεί στα επόμενα χρόνια να οδηγήσει την κοινωνία μας σε καλύτερα μονοπάτια. Από το Βήμα της Βουλής θέλω να συγχαρώ όλους τους φοιτητές μας και έναν-έναν ξεχωριστά για αυτήν τους την επιλογή στον δρόμο προς την ελευθερία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το