Πολιτισμός

Χρ. Γιανναράς: Η Ελλάδα ζει το εσωτερικό της τέλος

«Δεν μπορεί να υπάρχει Ελληνισμός χωρίς μεγάλη ιδέα. Έχει τελειώσει.  Και οι ιστορικοί λαοί κάποτε τελειώνουν, ειδικά όταν δεν έχουν να παράξουν καμία ιδιαιτερότητα. Και η κρίση που περνάμε είναι η κρίση ενός λαού που έχει χάσει την ταυτότητά του. Ο ελληνικός λαός σκέφτεται, κρίνει, φαντάζεται και δημιουργεί με κριτήρια ενός πιθηκισμού, ενός πλουτοκρατισμού». Αυτά τόνισε ο  καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου  Αθηνών Χρήστος Γιανναράς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Υπάρχει Ελληνισμός χωρίς Μεγάλη Ιδέα;» , στην εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα το απόγευμα, η Πολιτιστική Εστία «Ίωνες» και η Μητρόπολη Δημητριάδος, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας.

Παρουσία πλήθους κόσμου που είχε κατακλύσει το θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου ο κ. Γιανναράς επισήμανε ότι δεν υπάρχουν συνταγές που θα μας βοηθήσουν να βρούμε πάλι την ταυτότητά μας. «Οι ιστορικές αλλαγές δεν συντελούνται με συνταγές. Κυοφορούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και αν προκύψει κάτι προέκυψε».

Σχολιάζοντας τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και τις κινήσεις που κάνει στην γεωπολιτική σκακιέρα τελευταία, τόνισε ότι είναι επουσιώδες αν θα έλθουν οι Τούρκοι να μας κατακτήσουν. «Με συγχωρείτε αλλά δεν βλέπετε τι γίνεται; Βρέθηκε ο τάφος στην Αμφίπολη και το μόνο που μας  ενδιαφέρει είναι ότι θα προσελκύσει τουρισμό. Εάν είμαστε υποτελείς των Τούρκων και έχουμε κατά κεφαλήν εισόδημα υψηλότερο, γιατί όχι. Δεν έχει τίποτα να αντισταθμίσει στη χαρά της ζωής ο Έλληνας. Μόνο την κατανάλωση. Απεμπολήσαμε μόνοι μας τα δικαιώματά μας, τη γλώσσα μας, τη μουσική μας».

Τόνισε ότι δεν αποτελεί παρηγοριά το γεγονός ότι παρόμοια φαινόμενα απαντώνται σε όλους τους λαούς και φυσικά κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλλει και με κανένα τρόπο ν’ αλλάξουμε τρόπο ζωής. «Σε ένα λαό που πεθαίνει ή έχει πεθάνει , κάποιοι αντιστέκονται ακόμα. Βέβαια αυτοί οι κάποιοι λένε κάποια πράγματα. Τι θα μπορούσε να προτείνει κάποιος;  Ας πούμε …μια ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Να ξαναρχίσουν να μαθαίνουν οι Έλληνες τη  γλώσσα με τον Όμηρο, Δα και α Δα, όπως γινόταν για 1000 χρόνια στο Βυζάντιο.  Θα μπορούσε επίσης να  υπάρξει μια ριζική διοικητική μεταρρύθμιση, να ξαναγυρίσουμε στη μικρή κοινότητα. Ο ελληνισμός επιβίωσε επί 3500 χρόνια χάρις στη μικρή κοινότητα. Κάναμε  τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη μόνο για να κλέβουμε ευκολότερα το κοινωνικό χρήμα.  Αυτό που συνιστά σήμερα την Ελλάδα, είναι ο ότι ο κάθε άνθρωπος θέλει να κλέψει το δημόσιο χρήμα με οποιοδήποτε τρόπο. Παίρνει λεφτά να κάνει ο άλλος δρόμος στην πατρίδα του και τα στέλνει  στο εξωτερικό και ο δρόμος χαλάει. Αυτά είναι συμπτώματα εσωτερικού τέλους.  Δεν είναι απλώς παραπτώματα».

Επέμεινε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και εκτίμησε ότι ούτε με μία ριζική μεταρρύθμιση θα αλλάξουν τα πράγματα. «Έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά. Ο κόσμος δεν σκέπτεται, παρά μόνο την καταναλωτική του απόλαυση».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε  με τον κ. Βασίλη Αγροκώστα, μουσικολόγο, καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ο οποίος ερμήνευσε  με την αισθαντική φωνή του θρήνο για την Άλωση. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Γιανναρά ενώ την  εκδήλωση συντόνισε ο κ. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, φιλόλογος-πρ. Γυμν/ρχης και έκλεισε ο κ. Βασίλης Αγροκώστας, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το