Θ Plus

Χούμους επί δύο – Η συνταγή της Κυριακής από τους BLUE GREY Cooks

Οι Άραβες μεταξύ πολλών πραγμάτων όπως την καλλιγραφία, την ποίηση και τους αριθμούς, μας κληροδότησαν και μια σειρά εξαιρετικών γεύσεων. Εδώ παραθέτουμε μία από αυτές που για πολλούς αιώνες τώρα σερβίρεται στα τραπέζια πολυάριθμων λαών. Η βασική συνταγή του χούμους είναι πεντανόστιμη και μπορείτε να την παραλλάξετε, προσθέτοντας όποιο μυρωδικό ή μπαχάρι σας αρέσει. Εδώ σας παρουσιάζουμε το ασυναγώνιστο ζευγάρι της σκόνης κάρυ και του κύμινου. Φυσικά η σκόνη κάρυ είναι ένα μείγμα πολλών μπαχαρικών, συμπεριλαμβανομένου και του κύμινου, αλλά η γεύση που θα δώσει στο χούμους θα σας μείνει αξέχαστη.

Υλικά για το χούμους
300 γρ. ρεβίθια βρασμένα
100 ml. ζουμί από την βράση
2 κ.σ. ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο
120 ml. παρθένο ελαιόλαδο
Τον χυμό από δύο λεμόνια
1 κ.σ. κάρυ
1 κ.σ. κύμινο
Αλάτι και πιπέρι

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα λεπτό σημείο. Στην συνταγή αυτή οι διάφορες ποσότητες είναι ενδεικτικές και μπορείτε κάλλιστα να τις αυξομειώσετε σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο. Λιγότερο ή περισσότερο σκόρδο ή λεμόνι, μία πρέζα παραπάνω κάρυ ή κύμινο, παίξτε με τις αναλογίες και δημιουργήστε την δική σας γεύση.
Τα ρεβίθια από κονσέρβα δεν αποκλείονται αν θέλετε να κερδίσετε χρόνο, αλλά δοκιμάστε την συνταγή έστω και για μία φορά με φρεσκοβρασμένα ρεβίθια για να γευτείτε την διαφορά. Ξεκινήστε λοιπόν από την προηγούμενη μέρα με το μούσκεμα. Βάλτε απλά τους ερεβίνθους τους κριόμορφους σε ένα μπολ και προσθέστε κρύο νερό μέχρι να σκεπαστούν εντελώς.

Στραγγίστε τα ρεβίθια και μεταφέρετέ τα σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό. Αν είναι νέας σοδιάς, λογικά ο όγκος τους πρέπει να έχει διπλασιαστεί. Αφήστε τα να σιγοβράσουν για μία με μιάμιση περίπου ώρα, αφαιρώντας πότε-πότε τον αφρό. Αποσύρετέ τα από την φωτιά και στραγγίστε τα, κρατώντας όμως το νερό από το βράσιμο. Σε αυτό το στάδιο αν θέλετε μια πιο βελούδινη υφή μπορείτε να τα αποφλοιώσετε. Αν όμως θέλετε ένα πιο θρεπτικό χούμους αλέστε τα αναποφλοίωτα.

Για ένα κρεμώδες χούμους το μπλέντερ είναι μάλλον η ευκολότερη λύση. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε τον μύλο για πουρέ. Βάλτε λοιπόν τα ρεβίθια στον κάδο αλέσματος με λίγο από τον ζωμό που κρατήσατε από το βράσιμο και θέστε τον σε λειτουργία. Ενώ ο κόπτης συνεχίζει το άλεσμα, προσθέστε σταδιακά το ταχίνι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τέλος το αλάτι και το πιπέρι. Σταματήστε το άλεσμα και δοκιμάστε. Προσθέσετε επιπλέον αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι ή σκόρδο ή και από όλα αν επιθυμείτε μια πιο έντονη και δυνατή γεύση.

Χωρίστε το μείγμα στα δύο και προσθέστε στο ένα μέρος την σκόνη κάρυ και στο άλλο το κύμινο. Αφού ανακατέψετε ενεργά για να ενωθούν καλά τα μπαχάρια με την κρέμα, ετοιμάστε τραγανές φέτες ζεστού ψωμιού και… βουτήξτε άφοβα!

Προετοιμασία 20 λεπτά.
Βράσιμο Μία με μιάμιση ώρα.

———–
Ετοιμάστε ένα κιλό ρεβίθια για να κερδίσετε ενέργεια και χρόνο. Αυτά που δεν θα χρησιμοποιήσετε, τα χωρίζετε σε δοχεία μαζί με τον ζωμό βρασίματος και τα καταψύχετε μέχρι και τρεις μήνες. Όταν θελήσετε να ετοιμάσετε εκ νέου χούμους, ξεπαγώστε τα!
———–

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το