Τοπικά

Χώροι εγκλεισμού τη δεκαετία του ’40 στη Μαγνησία – Προφορικές μαρτυρίες από την τραυματική περίοδο της Κατοχής

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) διοργάνωσε χθες εκδήλωση με θέμα «Δεκαετία του 1940. Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες», στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν προφορικές μαρτυρίες για τους χώρους εγκλεισμού στη Μαγνησία στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, στη διάρκεια μιας τραυματικής περιόδου που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Βόλου, αλλά και πολλαπλές σιωπές.

Όπως τόνισε η κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, ομότιμος καθηγήτρια και συντονίστρια της ΟΠΙΒΟ, «η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου μαζεύει προφορικές μαρτυρίες τα τελευταία 3-4 χρόνια. Ένα κεντρικό θέμα είναι η δεκαετία του ’40, που βρίσκουμε μπροστά μας και η οποία δεν έχει μεταβιβαστεί στην επόμενη γενιά. Για αυτό άλλωστε η εκδήλωση είναι σημαντική. Όπως σημαντικό είναι το Πανεπιστήμιο να ανοιχτεί στην πόλη και εμείς ως Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου να δώσουμε όλα όσα μαθαίνουμε από τις μαρτυρίες στην κοινωνία».

 

Η δεκαετία του 1940, που περιλαμβάνει χρονικά την ιταλική και τη γερμανική Κατοχή της Μαγνησίας και στη συνέχεια τον Εμφύλιο, είναι μια τραυματική περίοδος που έχει αφήσει τα σημάδια της στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της περιοχής. Οι εμπειρίες του παρελθόντος και οι μνήμες που έχουν αφήσει αυτές – όπως αναδεικνύεται και από το προφορικό υλικό της εκδήλωσης – έχουν αφήσει βαθιά τα ίχνη τους. Οι αρχές εξουσίας, τόσο στην Κατοχή, όσο και στον Εμφύλιο, «αξιοποίησαν» διάφορα κτίρια και άλλους χώρους για τον εγκλεισμό, την ανάκριση, τον βασανισμό ή ακόμη και τη θανάτωση ανθρώπων που είτε αντιστάθηκαν (ένοπλα ή με άλλους τρόπους), είτε κατηγοριοποιήθηκαν και διώχθηκαν ως εχθροί.

Η κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν σημείωσε πως «τέτοιοι χώροι ήταν η Κίτρινη Αποθήκη (στη συμβολή των οδών Ανθίμου Γαζή και Βασσάνη), οι φυλακές Αλεξάνδρας ή Πράσινη Φυλακή (28ης Οκτωβρίου και Ιωλκού), το κτίριο Ιωσαφάτ (Παπαδιαμάντη και Παγασών), οι φυλακές της πλατείας Ρήγα Φεραίου (πίσω από το σημερινό Δημαρχείο), η παλιά καπναποθήκη Κατσέμη, πιο γνωστή ως Στρατόπεδο Σαρακηνού (Γαλλίας και 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, σήμερα κτίριο του ΚΕΘΕΑ – Πιλότος), η Κλινική Χατζηγεωργίου, κρατητήριο επί Εμφυλίου της 83ης Στρατιωτικής Περιοχής Βόλου (Κ. Καρτάλη και Γαλλίας, στο σημείο όπου λειτούργησε αργότερα ο κινηματογράφος Λίντο) και τέλος το νησί Παλιό Τρίκερι, το οποίο ήταν τόπος εξορίας, ενώ πολλοί δεν κρατήθηκαν στον Βόλο, αλλά μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα της Γερμανίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το