Τοπικά

Χώρο πολιτισμού θα αποκτήσει το Μικρό Περιβολάκι

 

Χώρο άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα αποκτήσει το Μικρό Περιβολάκι στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς αποφασίστηκε η ανακατασκευή δημοτικού κτηρίου. Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τους όρους του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 135.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, το έργο αφορά την ανακατασκευή ισογείου δημοτικού κτιρίου και ανάπλαση – περιποίηση του περιβάλλοντα χώρου του, που προορίζεται ως χώρος έκθεσης άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στον οικισμό του Μ. Περιβολακίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Το ισόγειο λιθόκτιστο κτίσμα με επικάλυψη από στέγη με κεραμίδια, αποτελείται από δύο μεγάλες αίθουσες, χώρο γραφείων, βοηθητικού χώρου και WC, συνολικής επιφανείας 173,76 μ2, σε οικόπεδο επιφανείας 2.558,44 μ2.
Η κύρια όψη του προτεινόμενου κτιρίου, προς τον αύλειο χώρο, είναι η ανατολική, που έχει και τα περισσότερα ανοίγματα (μεγάλα παράθυρα), καθώς και ημιυπαίθριο χώρο (με ξύλινο στέγαστρο) που οδηγεί στην κύρια είσοδο του κτιρίου. Οι περιμετρικοί φέροντες τοίχοι του κτιρίου είναι αργολιθοδομές, αρκετά καλοκτισμένες, πάχους 0,60 m περίπου. Οι τοίχοι περιμετρικά τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά είναι επιχρισμένοι. Η στέγη του οικήματος είναι ξύλινη. Η γρυπίδα διαμορφώνεται με προεξοχή 0,30 m.
Οι προτεινόμενες εργασίες ανακατασκευής στο κτίριο έχουν στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή του, προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και σε μελλοντικό χρόνο, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ως χώρος που θα μπορεί να φιλοξενήσει τα σημαντικά εκθέματα (απολιθωμένων θηλαστικών, ηλικίας επτά εκατομμυρίων ετών) προϊστορικής εποχής και ανυπολόγιστης αξίας, από το Μουσείο Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συνοπτικά οι προτεινόμενες εργασίες ανακατασκευής είναι οι ακόλουθες:
-Καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων της εξωτερικής όψης του κτιρίου και κατασκευή νέων.
-Αποξήλωση πρόχειρης ξύλινης οροφής εσωτερικά του κτιρίου και αντικατάστασης της με γυψοσανίδα.
-Ανακατασκευή ξύλινου στεγάστρου της βεράντας, αποξήλωση υπάρχοντος, κατασκευή νέου από εμφανή ξυλεία και επικάλυψη από καινούργια κεραμίδια
-Επισκευή υπάρχουσας στέγης.
-Αποξήλωση κατεστραμμένου δαπέδου από μη οπλισμένο σκυρόδεμα που βρίσκεται εξωτερικά περιμετρικά του κτιρίου στο επίπεδο του αύλειου χώρου και κατασκευή νέου.
-Κατασκευή δύο νέων τουαλετών και πλήρης εξοπλισμός τους.
-Επίστρωση δαπέδων του κτιρίου εσωτερικά με laminate (υπάρχον δάπεδο από φθαρμένο μωσαϊκό).
-Επίστρωση δαπέδων βεράντας και σκάλας με μάρμαρο.
-Κατασκευή τοιχίου με ισχυρή τσιμεντοκονία περιμετρικά στην βάση του κτιρίου, πάχους 10 cm και ύψους 60 cm.
-Νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, η οποία θα περιλαμβάνει ηλεκτρολογικό πίνακα και εγκατάσταση νέου ηλεκτρολογικού δικτύου, τοποθέτηση καινούργιων πριζών, φωτιστικών, συστήματος πυρανίχνευσης, συναγερμού.
-Σύστημα ψύξης – θέρμανσης.
-Πλήρης υδραυλική εγκατάσταση, η οποία περιλαμβάνει τη σύνδεση των δύο τουαλετών με το κεντρικό δίκτυο παροχής, ανανέωση όλου του κεντρικού υδραυλικού δικτύου του κτηρίου, σύνδεση αποχέτευσης στο υπάρχον δίκτυο, αποχέτευση τουαλετών και κουζίνας.
-Χρωματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών κτιρίου, καθώς και συντήρηση – χρωματισμός μεταλλικών κιγκλιδωμάτων βεράντας και παραθύρων.
Όπως προαναφέρθηκε, μελλοντικά, αφού ωριμάσουν οι συνθήκες και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ο ανακατασκευασμένος χώρος του εν λόγω κτηρίου θα αποτελέσει και χώρο περιοδικής έκθεσης – φιλοξενίας ιστορικών ευρημάτων, απολιθώματα οστών από διάφορα είδη ζώων, που βρέθηκαν στον οικισμό του Μ. Περιβολακίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το